Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i stanowią klasykę kuchni polskiej. Chociaż przyznam, że tak bardzo je lubię, że często przygotowuję je również poza sezonem świątecznym. Uwielbiam je również za to, że genialnie nadają się do mrożenia, dzięki czemu spokojnie możemy przygotować ich większą ilość i cieszyć się nimi w dowolnym czasie 🙂
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- ⅔ szklanki gorącej wody * (170 ml)
- pół łyżeczki soli
Składniki na farsz
- 300 g kapusty kiszonej
- 30 g grzybów suszonych
- 2 liście laurowe
- 3 ziaren ziela angielskiego
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki oleju (20 g)
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 2 godziny + 8 godzin moczenia grzybów
Liczba pierogów: 70-90 pierogów
Przygotowanie farszu
- Przygotowanie farszu rozpoczynamy dzień wcześniej od namoczenia grzybów.
- Następnie podsmażamy posiekaną cebulkę na oleju wraz z lekko pokrojoną na kapustą, grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym. Po 10-15 minutach gotowania całość odstawiamy na sitko by odsączyć z nadmiaru wody który przeszkadzał by podczas lepienia pierogów.
Więcej informacji jak przygotować kapustę z grzybami znajdziecie tutaj.
Przygotowanie ciasta na pierogi
- Przygotowanie ciasta na pierogi rozpoczynamy od zagotowania wody i odstawienia jej na 2-5 minut (woda powinna mieć około 80 – 90 °C).
- W międzyczasie do miski dodajemy mąkę, olej, sól oraz wodę. Następnie dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi lub mikserem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.
- Odrywamy kawałek ciasta (około 1/10), a następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na pierogi dość cienko (2-3 mm). Wykrawamy szklanką o średnicy 8-10 cm okręgi, do których nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.
- W międzyczasie zagotowujemy około 2-3 litry osolonej wody i do wrzątku wrzucamy 15-20 pierogów. Następnie lekko mieszamy by zapobiec przyklejaniu do dna garnka. Pierogi są gotowe po 3-5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyłowione pierogi można również lekko polać olejem i zamieszać, zapobiegnie to ich sklejaniu. Przechowywać w lodówce 2-4 dni lub zamrozić.
Więcej informacji jak przygotować ciasto na pierogi znajdziecie tutaj.
Wegeświęta
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Ciasto bananowe z polewą serową Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Seleryba, czyli seler a’la ryba Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!