Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)

Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)

Pierogi z kapustą i grzybami są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i stanowią klasykę kuchni polskiej. Chociaż przyznam, że tak bardzo je lubię, że często przygotowuję je również poza sezonem świątecznym. Uwielbiam je również za to, że genialnie nadają się do mrożenia, dzięki czemu spokojnie możemy przygotować ich większą ilość i cieszyć się nimi w dowolnym czasie 🙂


Przepis na pierogi z kapustą i grzybami


Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • ⅔ szklanki gorącej wody * (170 ml)
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g grzybów suszonych
  • liście laurowe
  • 3 ziaren ziela angielskiego
  • cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 2 godziny + 8 godzin moczenia grzybów
Liczba pierogów: 70-90 pierogów


Przygotowanie farszu

  1. Przygotowanie farszu rozpoczynamy dzień wcześniej od namoczenia grzybów.
  2. Następnie podsmażamy posiekaną cebulkę na oleju wraz z lekko pokrojoną na kapustą, grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym. Po 10-15 minutach gotowania całość odstawiamy na sitko by odsączyć z nadmiaru wody który przeszkadzał by podczas lepienia pierogów.

Więcej informacji jak przygotować kapustę z grzybami znajdziecie tutaj.

Kapusta z grzybami

Przygotowanie ciasta na pierogi

  1. Przygotowanie ciasta na pierogi rozpoczynamy od zagotowania wody i odstawienia jej na 2-5 minut (woda powinna mieć około 80 – 90 °C).
  2. W międzyczasie do miski dodajemy mąkę, olej, sól oraz wodę. Następnie dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi lub mikserem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.
  3. Odrywamy kawałek ciasta (około 1/10), a następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na pierogi dość cienko (2-3 mm). Wykrawamy szklanką o średnicy 8-10 cm okręgi, do których nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.
  4. W międzyczasie zagotowujemy około 2-3 litry osolonej wody i do wrzątku wrzucamy 15-20 pierogów. Następnie lekko mieszamy by zapobiec przyklejaniu do dna garnka. Pierogi są gotowe po 3-5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Wyłowione pierogi można również lekko polać olejem i zamieszać, zapobiegnie to ich sklejaniu. Przechowywać w lodówce 2-4 dni lub zamrozić.

Więcej informacji jak przygotować ciasto na pierogi znajdziecie tutaj.

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami

Wegeświęta


Zobacz również

#wegańskie #wegetariańskie #pierogi #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #kuchniapolska #BożeNarodzenie #czasochłonne(>60min) #domrożenia #mąka #kapusta #grzyby


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


Dodaj komentarz