Uszka z grzybami (wegańskie)
Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są dla mnie nieodłącznym elementem świąt. Już od dziecka wykradałam mamie z kuchni świeżo ugotowane uszka do barszczu i do dzisiaj przygotowuję je własnoręcznie.
Uszka warto przygotować w większej ilości i je zamrozić. Więcej o mrożeniu i rozmrażaniu pierogów pisałam tutaj. Pamiętajcie, uszek nigdy nie jest za mało i bardzo często znikają w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂
Przepis na uszka z grzybami
Składniki na farsz
- 60 g suszonych grzybów
- około 6 szklanek wody (1,5 l)
- cebula (100 g)
- 3 łyżki oleju (30 g)
Składniki na ciasto
- 4 szklanki mąki (600 g)
- 8 łyżki oleju (80 g)
- 1 ⅓ szklanki gorącej wody * (330 ml)
- łyżeczka soli
*około 80-90 stopni. Najlepiej zagotować wodę i odstawić na około 2-5 minut
Czas przygotowania: 2 godziny + 8 godzin moczenia
Ilość: około 150 – 200 sztuk
Przygotowanie farszu
- Suszone grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.
- Następnie grzyby gotować na małym ogniu przez godzinę.
- W międzyczasie drobno posiekać cebulkę i podsmażyć na oleju.
- Ugotowane grzyby odsączyć, posiekać na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Farsz przełożyć na sitko do ostygnięcia.
- Opcjonalnie można krótko zblendować farsz.
Przygotowanie ciasta
- Przygotowanie ciasta na uszka rozpoczynamy od zagotowania wody i odstawienia jej na 2-5 minut (woda powinna mieć około 80 – 90 °C).
- W międzyczasie do miski dodajemy mąkę, olej, sól oraz wodę. Następnie dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi lub mikserem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.
- Odrywamy kawałek ciasta (około 1/10), a następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na pierogi (na grubość około 2-3 mm).
- Wykrawamy kieliszkiem o średnicy 4-5 cm okręgi, do których nakładamy pół łyżeczki farszu, składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.
- W międzyczasie zagotowujemy około 2-3 litry osolonej wody i do wrzątku wrzucamy 30-40 uszek. Następnie lekko mieszamy by zapobiec przyklejaniu do dna garnka. Uszka są gotowe po 3-5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyłowione uszka najlepiej lekko polać olejem i zamieszać, zapobiegnie to ich sklejaniu. Przechowywać w lodówce 2-4 dni lub zamrozić.
Więcej informacji jak przygotować ciasto na uszka (czy ciasto na pierogi) znajdziecie tutaj.
Wegeświęta
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!