Uszka z grzybami (wegańskie)

Uszka z grzybami (wegańskie)

Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są dla mnie nieodłącznym elementem świąt. Już od dziecka wykradałam mamie z kuchni świeżo ugotowane uszka do barszczu i do dzisiaj przygotowuję je własnoręcznie.

Uszka warto przygotować w większej ilości i je zamrozić. Więcej o mrożeniu i rozmrażaniu pierogów pisałam tutaj. Pamiętajcie, uszek nigdy nie jest za mało i bardzo często znikają w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂


Przepis na uszka z grzybami


Składniki na farsz

  • 60 g suszonych grzybów
  • około 6 szklanek wody (1,5 l)
  • cebula (100 g)
  • 3 łyżki oleju (30 g)

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki (600 g)
  • 8 łyżki oleju (80 g)
  • 1 ⅓ szklanki gorącej wody * (330 ml)
  • łyżeczka soli

*około 80-90 stopni. Najlepiej zagotować wodę i odstawić na około 2-5 minut 


Czas przygotowania: 2 godziny + 8 godzin moczenia
Ilość: około 150 – 200 sztuk


Przygotowanie farszu

  1. Suszone grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.
  2. Następnie grzyby gotować na małym ogniu przez godzinę.
  3. W międzyczasie drobno posiekać cebulkę i podsmażyć na oleju.
  4. Ugotowane grzyby odsączyć, posiekać na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Farsz przełożyć na sitko do ostygnięcia.

    Farsz do uszek
  6. Opcjonalnie można krótko zblendować farsz.

    Zblendowany farsz

Przygotowanie ciasta

  1. Przygotowanie ciasta na uszka rozpoczynamy od zagotowania wody i odstawienia jej na 2-5 minut (woda powinna mieć około 80 – 90 °C).
  2. W międzyczasie do miski dodajemy mąkęolejsól oraz wodę. Następnie dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi lub mikserem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.
  3. Odrywamy kawałek ciasta (około 1/10), a następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na pierogi (na grubość około 2-3 mm).

    wykrawanie ciasta
  4. Wykrawamy kieliszkiem o średnicy 4-5 cm okręgi, do których nakładamy pół łyżeczki farszu, składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.

    Nakładanie farszu
    Zaklejanie uszek
    Zamykanie uszek
  5. W międzyczasie zagotowujemy około 2-3 litry osolonej wody i do wrzątku wrzucamy 30-40 uszek. Następnie lekko mieszamy by zapobiec przyklejaniu do dna garnka. Uszka są gotowe po 3-5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

    Ulepione uszka
  6. Wyłowione uszka najlepiej lekko polać olejem i zamieszać, zapobiegnie to ich sklejaniu. Przechowywać w lodówce 2-4 dni lub zamrozić.

    Ugotowane uszka

Więcej informacji jak przygotować ciasto na uszka (czy ciasto na pierogi) znajdziecie tutaj.

Uszka z grzybami w barszczu
Uszka z grzybami w barszczu

Wegeświęta


Zobacz również

#wegańskie #wegetariańskie #pierogi #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #kuchniapolska #BożeNarodzenie #czasochłonne(>60min) #domrożenia #mąka #grzyby


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.