Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb)

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb)

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka. Ten delikatny domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu świetnie sprawdzi dla dzieci lub jako dodatek do ciast, naleśników czy też ryżu na mleku. W zależności od użytego gatunku jabłek i własnego uznania dodajcie cukru i soku z cytryny. Ponadto przygotowując przetwory z musu jabłkowego możecie wykorzystać nadmiar jabłek (ekonomiczne gotowanie!).


Przepis na mus jabłkowy


Składniki

  • kilogram jabłek
  • 2 łyżki wody lub *soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu

opcjonalnie

  • łyżka masła
  • cukier lub słodzik* (do pół szklanki)
  • laska wanilii lub cukier waniliowy

*dodatek soku z cytryny jak i cukru jest uwarunkowany gatunkiem jabłek który użyjecie


Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 800-1000 ml


Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.
  2. Pokrojone jabłka umieszczamy w garnku i dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny oraz opcjonalnie łyżkę masła lub laskę wanilii.
  3. Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na średnim gazie 15-20 minut, w zależności od tego jak drobno je posiekaliśmy i jak bardzo miękkie jabłka chcemy uzyskać.
  4. Usmażone jabłka doprawiamy cynamonem, dokładnie mieszamy a następnie sprawdzamy czy potrzeba je dosłodzić cukrem lub cukrem waniliowym.
  5. Mus jabłkowy możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej to jeszcze gorący przekładamy do czystych słoików, dobrze zakręcamy i obracamy do góry dnem. Tak przygotowany mus możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Jeśli chcecie przechowywać go poza lodówką miesiącami, konieczna jest pasteryzacja, która pozwoli zapobiec rozwojowi drobnoustrojów.
Mus jabłkowy

Pasteryzowanie jabłek

Dno garnka wykładamy ścierką kuchenną lub podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym, a następnie układamy w nim słoiki. Wlewamy wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików, do 3/4 ich wysokości. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 minut.

Mus jabłkowy
Wartości odżywczew całościw 100 ml
Wartość energetyczna500 kcal63 kcal
Białko4 g0,5 g
Tłuszcze4 g0,5 g
Węglowodany netto101 g13 g
Błonnik20 g2,5 g

Dla wersji bez dodatków, przy założeniu że powstaje 800 ml.


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.