Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb)
Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka. Ten delikatny domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu świetnie sprawdzi dla dzieci lub jako dodatek do ciast, naleśników czy też ryżu na mleku. W zależności od użytego gatunku jabłek i własnego uznania dodajcie cukru i soku z cytryny. Ponadto przygotowując przetwory z musu jabłkowego możecie wykorzystać nadmiar jabłek (ekonomiczne gotowanie!).
Przepis na mus jabłkowy
Składniki
- kilogram jabłek
- 2 łyżki wody lub *soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu
opcjonalnie
- łyżka masła
- cukier lub słodzik* (do pół szklanki)
- laska wanilii lub cukier waniliowy
*dodatek soku z cytryny jak i cukru jest uwarunkowany gatunkiem jabłek który użyjecie
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 800-1000 ml
Przygotowanie
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.
- Pokrojone jabłka umieszczamy w garnku i dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny oraz opcjonalnie łyżkę masła lub laskę wanilii.
- Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na średnim gazie 15-20 minut, w zależności od tego jak drobno je posiekaliśmy i jak bardzo miękkie jabłka chcemy uzyskać.
- Usmażone jabłka doprawiamy cynamonem, dokładnie mieszamy a następnie sprawdzamy czy potrzeba je dosłodzić cukrem lub cukrem waniliowym.
- Mus jabłkowy możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej to jeszcze gorący przekładamy do czystych słoików, dobrze zakręcamy i obracamy do góry dnem. Tak przygotowany mus możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Jeśli chcecie przechowywać go poza lodówką miesiącami, konieczna jest pasteryzacja, która pozwoli zapobiec rozwojowi drobnoustrojów.
Pasteryzowanie jabłek
Dno garnka wykładamy ścierką kuchenną lub podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym, a następnie układamy w nim słoiki. Wlewamy wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików, do 3/4 ich wysokości. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 minut.
Wartości odżywcze | w całości | w 100 ml |
Wartość energetyczna | 500 kcal | 63 kcal |
Białko | 4 g | 0,5 g |
Tłuszcze | 4 g | 0,5 g |
Węglowodany netto | 101 g | 13 g |
Błonnik | 20 g | 2,5 g |
Dla wersji bez dodatków, przy założeniu że powstaje 800 ml.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!