Sałatka ziemniaczana (wegańska)

Sałatka ziemniaczana (wegańska)

Sałatka ziemniaczana, czyli sałatka z ziemniaków, ogórka, cebuli w sosie majonezowym lub śmietanowym. Danie to pochodzi z kuchni niemieckiej, gdzie nazywana jest Kartoffelsalat, ale znane jest również w kuchni polskiej oraz w amerykańskiej. Jeśli chodzi o sos do sałatki to uznaje się, że tradycyjna niemiecka sałatka ziemniaczana przyprawiana jest wyłącznie olejem z octem lub sokiem z cytryny[1]. Ponadto, przyjmuje się, że dopiero amerykańscy imigranci zaczęli podawać ją z dodatkiem majonezu[2].


Przepis na sałatkę ziemniaczaną


Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (około 1,1 kg nieugotowanych)
  • 4 większe ogórki kiszone lub konserwowe* (300 g)
  • cebula najlepiej dymka lub inna delikatna (50 g)
  • dwie łyżki szczypiorku
  • 12 łyżek majonezu/śmietany/jogurtu** (300 g)
  • 3 łyżeczki musztardy (39 g)
  • około 1 łyżeczki soli (6 g)
  • około 1 łyżeczki pieprzu (1 g)

* osobiście preferuję ogórkiem kiszonym 🙂
** moim zdaniem najsmaczniejsza jest mieszanka majonezu i śmietany (1:2, czyli 100 g: 200 g). W wersji wegańskiej wykorzystujemy wegańskie zamienniki majonezu, śmietany lub jogurtu.


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: około 1,7 kg sałatki
Liczba porcji: 17 porcji


Przygotowanie

  1. Nieugotowane ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w większą kostkę. Można również wykorzystać ziemniaki w mundurkach.
  2. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórka i cebulę oraz siekamy szczypiorek na mniejsze kawałki.
  3. Do warzyw dodajemy majonez/śmietanę/jogurt wraz z musztardą, solą i pieprzem oraz dobrze mieszamy.
  4. Ugotowane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy do ich połączenia.

Warto wiedzieć

  • Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem.
  • Dobrze aby się “przegryzła“, ale zbyt długi czas spowoduje, że ziemniaki mogą wchłonąć sos. Aby temu zapobiec możemy je po ugotowaniu zalać zimną wodą i zostawić na 15 minut. Inną metodą jest po prostu dodanie kilku łyżek wody gdy widzimy, że sałatka zrobiła się zbyt sucha.
  • Przed podaniem sałatkę wyjąć na co najmniej pół godziny z lodówki.
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana


Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.