Sałatka ziemniaczana (wegańska)
Sałatka ziemniaczana, czyli sałatka z ziemniaków, ogórka, cebuli w sosie majonezowym lub śmietanowym. Danie to pochodzi z kuchni niemieckiej, gdzie nazywana jest Kartoffelsalat, ale znane jest również w kuchni polskiej oraz w amerykańskiej. Jeśli chodzi o sos do sałatki to uznaje się, że tradycyjna niemiecka sałatka ziemniaczana przyprawiana jest wyłącznie olejem z octem lub sokiem z cytryny[1]. Ponadto, przyjmuje się, że dopiero amerykańscy imigranci zaczęli podawać ją z dodatkiem majonezu[2].
Przepis na sałatkę ziemniaczaną
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (około 1,1 kg nieugotowanych)
- 4 większe ogórki kiszone lub konserwowe* (300 g)
- cebula najlepiej dymka lub inna delikatna (50 g)
- dwie łyżki szczypiorku
- 12 łyżek majonezu/śmietany/jogurtu** (300 g)
- 3 łyżeczki musztardy (39 g)
- około 1 łyżeczki soli (6 g)
- około 1 łyżeczki pieprzu (1 g)
* osobiście preferuję ogórkiem kiszonym 🙂
** moim zdaniem najsmaczniejsza jest mieszanka majonezu i śmietany (1:2, czyli 100 g: 200 g). W wersji wegańskiej wykorzystujemy wegańskie zamienniki majonezu, śmietany lub jogurtu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: około 1,7 kg sałatki
Liczba porcji: 17 porcji
Przygotowanie
- Nieugotowane ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w większą kostkę. Można również wykorzystać ziemniaki w mundurkach.
- W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórka i cebulę oraz siekamy szczypiorek na mniejsze kawałki.
- Do warzyw dodajemy majonez/śmietanę/jogurt wraz z musztardą, solą i pieprzem oraz dobrze mieszamy.
- Ugotowane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy do ich połączenia.
Warto wiedzieć
- Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem.
- Dobrze aby się “przegryzła“, ale zbyt długi czas spowoduje, że ziemniaki mogą wchłonąć sos. Aby temu zapobiec możemy je po ugotowaniu zalać zimną wodą i zostawić na 15 minut. Inną metodą jest po prostu dodanie kilku łyżek wody gdy widzimy, że sałatka zrobiła się zbyt sucha.
- Przed podaniem sałatkę wyjąć na co najmniej pół godziny z lodówki.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!