Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą, czyli szybkie, proste, zdrowe, tanie a co najważniejsze smaczne. Kukurydza stanowi bardzo ciekawy dodatek do klasycznego makaronu z sosem pomidorowym, w szczególności jeżeli jest to danie bezmięsne. Polecam w szczególności fanom kukurydzy 😉

Omlet z awokado

Omlet z awokado

Omlet z awokado, czyli idealne śniadanie dla fanów awokado. Omlet można później zastosować również jako przekąskę, jeżeli coś zostanie 🙂

Ciastka śmietankowe z cukrem

Ciastka śmietankowe z cukrem

Ciastka śmietankowe z cukrem w smaku przypominają ciasto francuskie, delikatnie wypieczone są lekko wilgotne w środku, a te przypieczone chrupiące. Osobiście lubię obie wersje, polecam również wypróbować obie. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Z tego przepisu wychodzi ogromna 

Sos indyjski z makaronem (wegański)

Sos indyjski z makaronem (wegański)

Sos indyjski z makaronem to jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Sos w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Co więcej, danie to cudownie rozgrzewa 😉 Zobacz również więcej przepisów na dania 

Pasta pomidorowo-marchewkowa z kaszą jaglaną

Pasta pomidorowo-marchewkowa z kaszą jaglaną

Pasta pomidorowo-marchewkowa jest przepyszną alternatywą sklepowych past. Wychodzi też jej całkiem sporo (nie wiem co mnie pokusiło by zrobić podwójną porcję), odpowiednio przechowywana spokojnie przetrzyma ponad tydzień w lodówce. Idealna do kanapek, do tego również ogórek, sałata i mmm 😉

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy jest wręcz idealny na śniadanie, jak i po treningu, lub jako zamiennik słodkiego deseru. To doskonałe źródło białka, wielu witamin i minerałów a przede wszystkim łatwo przyswajalnych węglowodanów 😉 Zapomniałabym wspomnieć, że jest przepyszny, ale o tym najlepiej sami się przekonajcie!

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą to efekt szybkiego przeglądu lodówki. Co więcej wyszedł z tego przepyszny i całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? 😉 Więcej pomysłów 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną (wegańska)

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną (wegańska)

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną czyli ciąg dalszy mojej nowej brokułowej miłości. Do tego dużo warzywnych dodatków i oliwa z oliwek nadająca wszystkiemu delikatności. Co więcej polecam wersję z papryczką chilli, cudownie rozgrzewającą w te chłodne dni 😉

Makaron ze szpinakiem wegański

Makaron ze szpinakiem wegański

Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest ono również szybkie do przygotowania i zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu. Zobacz więcej przepisów na wegańskie dania z makaronem oraz obiady wegańskie 🙂

Babeczki z płatkami owsianymi i cynamonem

Babeczki z płatkami owsianymi i cynamonem

Babeczki z płatkami owsianymi i cynamonem jak to babeczki, są przepyszne i ciężko się od nich oderwać. Dzisiaj w wersji mocno błonnikowej, z płatkami owsianymi i jeżeli macie to również mąką pełnoziarnistą. Nie są mocno słodkie i mają kawałki płatków przypominających orzeszki. Uwielbiam babeczki za 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem

Dietetyczne racuchy z jabłkiem

Przyznam szczerze i bez bicia, te dietetyczne racuchy są pierwsze jakie jadłam od czasów gdy robiła mi je mama, a przy okazji pierwsze moje. Nienawidziłam ich w dzieciństwie, gdy jabłka były pokrojone w plasterki i były bez cynamonu. A od tych oderwać się od nich 

Sos śmietanowo-koperkowy

Sos śmietanowo-koperkowy

Sos śmietanowo-koperkowy to zdrowsza wersja dostępnych w sklepach sosów, co więcej przygotowana samodzielnie w domu. W celu podkreślenia smaku dodałam odrobinę octu jabłkowego, świetnie tu pasuje. Polecam wypróbować 😉

Ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Ciasto francuskie ze szpinakiem tym razem z dodatkiem karmelizowanych gruszek, które idealnie przełamują smak swoją słodyczą. Przepis ten robiłam jakiś czas temu, z mrożonym szpinakiem, jednakże myślę, że tym razem pokusiłabym się na wersję ze świeżym. Idealne jako przekąska zarówno na zimno jak i na 

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to niebo w gębie! Potrzeba do niego tylko dwóch składników (często zalegających gdzieś w kuchni), 15 minut i trochę chęci. Zamiast mlecznej czekolady, można również wykorzystać białą lub gorzką. Temu kto jeszcze nie jadł polecam koniecznie spróbować, ale ostrzegam, każda łyżeczka wciąga coraz 

Sushi z pomidorem i sałatą – wegańskie

Sushi z pomidorem i sałatą – wegańskie

Sushi z pomidorem i sałatą czyli wersja wegańska japońskiego przysmaku. Przypomnę tylko, że nie potrzebujemy specjalnego ryżu ani octu. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori.Tym razem z pomidorem i sałatą, czyli typowymi dodatkami do kanapek. Polecam 😉

Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki są bardzo słodkie i miękkie, a na dodatek pięknie pachną karmelem. Zdecydowanie można się zakochać, a ich dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? 😉