Ciastka śmietankowe z cukrem
Ciastka śmietankowe z cukrem w smaku przypominają ciasto francuskie, delikatnie wypieczone są lekko wilgotne w środku, a te przypieczone chrupiące. Osobiście lubię obie wersje, polecam również wypróbować obie. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Z tego przepisu wychodzi ogromna ilość ciastek, ale dzięki wykrawaniu nie zajmuje to całego dnia 🙂
Składniki
- 280g mąki pszennej
- kostka masła lub margaryny (250g)
- 5 łyżek śmietany 18% (125g)
- jajko
- 5 łyżek cukru (60g)
Czas przygotowania: 25-30 + 20 minut pieczenia
Liczba blach: 2,5 – 3 blachy
Liczba ciastek: > 100 sztuk
Przygotowanie
Mąkę wraz z miękkim masłem, śmietaną oraz żółtkiem zagniatamy i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy niezbyt cienkie ciastka (około 3 mm), następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem oraz posypujemy cukrem. Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15-25 minut (dopóki się nie zarumienią). Ciastka śmietankowe z cukrem przechowujemy w puszcze lub pudełku, aby nie utraciły chrupkości.
Zobacz również inne przepisy na ciastka!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!