Babeczki z płatkami owsianymi i cynamonem
Babeczki z płatkami owsianymi i cynamonem jak to babeczki, są przepyszne i ciężko się od nich oderwać. Dzisiaj w wersji mocno błonnikowej, z płatkami owsianymi i jeżeli macie to również mąką pełnoziarnistą. Nie są mocno słodkie i mają kawałki płatków przypominających orzeszki. Uwielbiam babeczki za możliwość ich mrożenia dlatego polecam zrobić większą ilość którą można później podjadać 🙂
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (260g)
- 85g płatków owsianych
- 6 łyżek cukru (72g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- szklanka mleka (250ml)
- 5 łyżek oleju (50ml)
Czas przygotowania: 10-15 min + 15 minut pieczenia
Liczba babeczek: 12 babeczek
Przygotowanie
W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon) a w drugiej mokre (jajka, mleko i olej). Następnie wszystko razem mieszamy i wypełniamy ciastem papierowe papilotki. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Upieczone babeczki z płatkami owsianymi i cynamonem odstawiamy do ostygnięcia, a następnie podajemy lub mrozimy. Można je również ozdobić kremem.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!