Pasta pomidorowo-marchewkowa z kaszą jaglaną
Pasta pomidorowo-marchewkowa jest przepyszną alternatywą sklepowych past. Wychodzi też jej całkiem sporo (nie wiem co mnie pokusiło by zrobić podwójną porcję), odpowiednio przechowywana spokojnie przetrzyma ponad tydzień w lodówce. Idealna do kanapek, do tego również ogórek, sałata i mmm 😉
Składniki
- szklanka suchej kaszy jaglanej (180g)
- 2 średniej wielkości marchewki (120g)
- duża cebula (100g)
- 2 łyżki oleju (20g)
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego (60g)
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego (10g)
opcjonalnie
- 2 łyżki oleju lub oliwy (20g)
Czas przygotowania: 35-45 minut
Liczba porcji: 7-10 porcji
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i marchew dopóki nie zmiękną. Następnie ugotowaną kaszę mieszamy z marchewką i cebulą oraz doprawiamy (łatwiej wymieszać wszystko gdy kasza jest jeszcze miękka, a doprawić dopiero gdy pasta ostygnie). Pasta pomidorowo-marchewkowa z kaszą jaglaną może być podawana na pieczywie, lub wyjadamy ją ze słoiczka 😉
Zobacz również przepisy na pozostałe pasty!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!