Sos indyjski z makaronem (wegański)

Sos indyjski z makaronem (wegański)

Sos indyjski z makaronem to jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Sos w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Co więcej, danie to cudownie rozgrzewa 😉

Zobacz również więcej przepisów na dania z makaronem lub wegańskie obiady 🙂


Składniki

  • ½ cebuli (50g)
  • ½ pomidora (80g)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (50g)
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej (25g)
  • około ½ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju (10g)
  • przyprawy
    • 1 łyżeczka curry
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • ½ łyżeczki imbiru
    • sól i pieprz wedle uznania
  • 150g makaronu

Czas przygotowania: 15-20 minut
Liczba porcji:
2 porcje


Przygotowanie

  1. Makaron przygotowujemy według zaleceń producenta.
  2. Następnie cebulę i pomidora kroimy w kostkę.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę dopóki się nie zeszkli, po czym dodajmy pomidora.
  4. W szklance rozrabiamy wodę, mąkę oraz koncentrat, a następnie wrzucamy całość do pomidora i cebuli.
  5. Wszystko intensywnie mieszamy, gdy sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody.
  6. Na końcu przyprawiamy i ugotowany makaron łączymy z sosem.
  7. Sos indyjski z makaronem podawać na ciepło.
Sos indyjski
Sos indyjski

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (7 ocen)


2 thoughts on “Sos indyjski z makaronem (wegański)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.