Sos indyjski z makaronem (wegański)
Sos indyjski z makaronem to jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Sos w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Co więcej, danie to cudownie rozgrzewa 😉
Zobacz również więcej przepisów na dania z makaronem lub wegańskie obiady 🙂
Składniki
- ½ cebuli (50g)
- ½ pomidora (80g)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (50g)
- 1 ½ łyżki mąki pszennej (25g)
- około ½ szklanki wody
- 1 łyżka oleju (10g)
- przyprawy
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki imbiru
- sól i pieprz wedle uznania
- 150g makaronu
Czas przygotowania: 15-20 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
- Makaron przygotowujemy według zaleceń producenta.
- Następnie cebulę i pomidora kroimy w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę dopóki się nie zeszkli, po czym dodajmy pomidora.
- W szklance rozrabiamy wodę, mąkę oraz koncentrat, a następnie wrzucamy całość do pomidora i cebuli.
- Wszystko intensywnie mieszamy, gdy sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody.
- Na końcu przyprawiamy i ugotowany makaron łączymy z sosem.
- Sos indyjski z makaronem podawać na ciepło.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.9/5 (9 ocen)
TEN PRZEPIS JEST REWELACYJNY ! Wszystkie składniki są bardzo proste do skompletowania a całość robi się bardzo szybko i jest to naprawdę bardzo ciekawy smak !
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje 🙂
Pozdrawiam
Klaudia