Dietetyczne racuchy z jabłkiem
Przyznam szczerze i bez bicia, te dietetyczne racuchy są pierwsze jakie jadłam od czasów gdy robiła mi je mama, a przy okazji pierwsze moje. Nienawidziłam ich w dzieciństwie, gdy jabłka były pokrojone w plasterki i były bez cynamonu. A od tych oderwać się od nich nie mogę! Są puszyste i pachną cynamonem, a chyba każdy wie, że jego najlepszym towarzyszem jest jabłko. Racuchy to pyszne śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja, według mnie dość uniwersalne danie. Gorąco polecam 😉
A może skusisz się na pozostałe przepisy na słodkie racuchy?
Składniki
- jabłko (250 g)
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki cukru (20 g)
- szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej (130 g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- 2/5 szklanki wody (100 ml)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju (20 g)
Czas przygotowania: 15-20 minut
Liczba racuchów (około 10 cm): 8-10 racuchów
Przygotowanie
- Z jabłka wydrążamy środek i obieramy je, a następnie kroimy w kostkę dowolnych rozmiarów.
- Do całości dorzucamy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy.
- Następnie w osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubijamy, a potem dodajemy do nich mokre składniki (żółtko, olej, wodę) na zmianę z suchymi (mąka z proszkiem do pieczenia) dalej miksując.
- Na końcu wrzucamy jabłko i delikatnie mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanej suchej patelni dopóki spód nie stwardnieje (tak jak smażymy pancakes), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Podajemy z cukrem pudrem, masłem orzechowym lub słodkimi smarowidłami. Takie dietetyczne racuchy można również przyozdobić wiórkami czekoladowymi.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!