Dietetyczne racuchy z jabłkiem

Dietetyczne racuchy z jabłkiem

Przyznam szczerze i bez bicia, te dietetyczne racuchy są pierwsze jakie jadłam od czasów gdy robiła mi je mama, a przy okazji pierwsze moje. Nienawidziłam ich w dzieciństwie, gdy jabłka były pokrojone w plasterki i były bez cynamonu. A od tych oderwać się od nich nie mogę! Są puszyste i pachną cynamonem, a chyba każdy wie, że jego najlepszym towarzyszem jest jabłko. Racuchy to pyszne śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja, według mnie dość uniwersalne danie. Gorąco polecam 😉


Składniki

  • jabłko (250 g)
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru (20 g)
  • szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej (130 g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
  • pół szklanki wody (100 ml/g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju (20 g)

Czas przygotowania: 15-20 minut
Liczba racuchów (około 10 cm): 8-10 racuchów


Przygotowanie

Z jabłka wydrążamy środek i obieramy je, a następnie kroimy w kostkę dowolnych rozmiarów. Do całości dorzucamy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy.

Następnie w osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, a potem dodajemy do nich mokre składniki (żółtko, olej, wodę) na zmianę z suchymi (mąka z proszkiem do pieczenia) dalej miksując. Na końcu wrzucamy jabłko i delikatnie mieszamy.

Smażymy na rozgrzanej suchej patelni dopóki spód nie stwardnieje (tak jak smażymy pancakes), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

Podajemy z cukrem pudrem, masłem orzechowym lub słodkimi smarowidłami. Takie dietetyczne racuchy można również przyozdobić wiórkami czekoladowymi.

Dietetyczne racuchy
Dietetyczne racuchy

Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie słodkości lub racuchy!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Dietetyczne racuchy
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz