Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną (wegańska)
Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną czyli ciąg dalszy mojej nowej brokułowej miłości. Do tego dużo warzywnych dodatków i oliwa z oliwek nadająca wszystkiemu delikatności. Co więcej polecam wersję z papryczką chilli, cudownie rozgrzewającą w te chłodne dni 😉
Składniki
- 100g kaszy jęczmiennej
- pół brokuła (250g)
- pół cebuli (50g)
- duży ogórek kiszony (70g)
- 1/3 puszki kukurydzy (100g)
- pół ząbka czosnku (5g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (30g)
- zioła prowansalskie
opcjonalnie
- 1/3 papryczki chilli
Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 2-3 porcje
Przygotowanie
- Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
- Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki (noga też jest jadalna i przepyszna!;)) i gotujemy (najlepiej na parze).
- W międzyczasie cebulę, ogórka i papryczkę kroimy w kostkę.
- Następnie czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Dodajemy kukurydzę jak również oliwę z oliwek.
- Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw, brokuła kroimy na mniejsze kawałki.
- Następnie całość doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną może być podawana na ciepło lub na zimno.
Zobacz również inne pomysły na sałatki!
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (5 ocen)