Ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami
Ciasto francuskie ze szpinakiem tym razem z dodatkiem karmelizowanych gruszek, które idealnie przełamują smak swoją słodyczą. Przepis ten robiłam jakiś czas temu, z mrożonym szpinakiem, jednakże myślę, że tym razem pokusiłabym się na wersję ze świeżym. Idealne jako przekąska zarówno na zimno jak i na ciepło.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego (275g)
- 3/4 opakowania szpinaku (350g)
- przyprawy wedle uznania
Karmelizowane gruszki
- 2 gruszki (300g) → Przepis na karmelizowane gruszki
- 3 łyżki cukru (36g)
- 1 łyżka wody
Czas przygotowania: 40 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji: 2-4 porcje
Przygotowanie
Gruszki karmelizujemy według tego przepisu. W międzyczasie szpinak gotujemy aż odparuje z niego woda po czym całość mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Następnie ciasto dzielimy na części, każdą z nich wykładamy farszem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 15-20 minut (do momentu zarumienienia brzegów ciasta). Ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami podajemy jako przekąskę, na ciepło lub na zimno.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!