Szarlotka Pani Ogonowskiej

Szarlotka Pani Ogonowskiej

Chrupiąca kruszonka, słodka beza i kwaśne jabłka – to połączenie idealne! Szarlotkę Pani Ogonowskiej poznałam na imieninach mojej koleżanki Julity. Co ciekawe, pomimo, że przepis ten jest w jej rodzinie od dawna, nikt nie wie kim była Pani Ogonowska. Szarlotka ta jest hitem każdej imprezy 

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb)

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb)

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka. Ten delikatny domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu świetnie sprawdzi dla dzieci lub jako dodatek do ciast, naleśników czy też ryżu na mleku. W zależności od użytego gatunku jabłek i własnego uznania dodajcie cukru i soku z cytryny. Ponadto przygotowując 

Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)

Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)

Flaki z koziej brody, czyli wegański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej, a zwłaszcza kuchni śląskiej. Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie 

Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)

Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)

Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub kulebiaka. Gorąco polecam nie tylko w sezonie świątecznym 🙂 Kapusta z grzybami – przepis 600 g kapusty kiszonej 60 g 

Popękane ciasteczka

Popękane ciasteczka

Popękane ciasteczka, czyli mocno kakaowe ciasteczka otoczone cukrem pudrem. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, w środku miękkie i wilgotne, ogólnie rzecz biorąc ciężko im się oprzeć! Dodatkowo są niezwykle efektowne, przez co świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Koniecznie je przygotujcie 😉 Przepis 

Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)

Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)

Boczniaki a’la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej, a dokładniej kuchni kaszubskiej. Idealne danie na Wege Święta, boczniaki naprawdę fantastycznie przypominają w strukturze śledzie, z kolei dodatek nori wzbogaca danie o rybny posmak. Ponadto 

Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb)

Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb)

Sos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Rewelacyjnie smakuje z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko 

Guacamole (wegańskie, keto)

Guacamole (wegańskie, keto)

Guacamole to meksykański sos na bazie awokado. Guacamole wraz z chipsami, natchosami lub krakersami stanowi świetną przystawkę na imprezy, świetnie sprawdzi się również jako pasta kanapkowa. Jego najbardziej podstawowa wersja składa się z rozgniecionego awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Jednakże często można 

Chleb na zakwasie żytnim (wegański)

Chleb na zakwasie żytnim (wegański)

Chleb na zakwasie żytnim to przepis mojego taty, wielokrotnie udoskonalany i często przez niego przygotowywany. Chleb ten posiada chrupiącą skórkę, oraz miękkie, często wypełnione nasionami i pestkami, wnętrze. Gdy jego zapach roznosi się po domu, ciężko powstrzymać się od chęci zjedzenia świeżej kromki posmarowanej masłem! 

Sos czosnkowy jogurtowo-majonezowy

Sos czosnkowy jogurtowo-majonezowy

Sos czosnkowy moim zdaniem jest niezastąpiony do dań grillowych. Często stosuję go wtedy zamiennie z sosem tatarskim. Dodatkowo jest niezmiernie prosty i szybki w przygotowaniu, gorąco polecam nie tylko na grilla 🙂 Przepis na sos czosnkowy 4 łyżki majonezu (100 g) 4 łyżki jogurtu greckiego 

Ciasteczka maślane z czekoladą

Ciasteczka maślane z czekoladą

Ciasteczka maślane z czekoladą to nasze ulubione ciastka ostatnimi czasy! Maślany smak oraz kawałki czekolady sprawiają, że ciężko się im oprzeć. Możecie dodać ulubioną czekoladę, u nas padło na białą. Gorąco polecam! 🙂 szklanka mąki pszennej (150 g) 1/2 kostki miękkiego masła (100 g) 1/4 

Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)

Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)

Gęsta i kremowa białkowa kawa kuloodporna, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, która sprawia, że ciężko się od niej oderwać! Smak wzbogaca kakao jak również odżywka białkowa, u mnie smakowa, która dodatkowo dosładza kawę. Bazą tego przepisu była czekoladowa 

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie, czyli gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem. Danie to pochodzi z kuchni kaukaskiej, a dokładnie kuchni gruzińskiej. Chrupiące pieczywo i delikatne serowe wnętrze sprawia, że ciężko się od niego oderwać. Świetnie smakuje jedzone dłońmi, poprzez odrywanie kawałków pieczywa i maczanie w masie jajeczno-serowej. 

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe są modyfikacją przepisu na ciastka śmietankowe z cukrem. W smaku przypominają ciasto francuskie, z zewnątrz chrupiące, w środku się rozwarstwiają. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Jeśli jednak lubicie słodsze ciastka, możecie dodać kilka łyżek cukru do 

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą i pestkami słonecznika

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą i pestkami słonecznika

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą jest świetnym rozwiązaniem na upalne dni, kiedy nie chce się gotować a w sklepach królują świeże sezonowe warzywa. To wersja która nam najbardziej przypadła do gustu, chrupiące warzywa przełamane słoną fetą i aromatycznymi pestkami słonecznika. Gorąco polecam! 🙂 Przepis 

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar 🙂 Przepis na ciasto z rabarbarem