Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb)
Sos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Na pewno dobrze znacie wersję sosu kurkowego na śmietance (przepis tutaj), który dla nas ma tylko jedną wadę.. jest zbyt lejący i konieczne jest jego zaklepywanie mąką. Ale znalazłam genialne rozwiązanie, a mianowicie zastąpienie śmietanki serkiem śmietankowym Mój ulubiony! Serek ten nie tylko idealnie nadaje się na kanapki i do przygotowania serników, ale również jako baza sosów i zup. Uwielbiam jego mocno śmietankowy smak i to że jest bardzo gęsty, ale co najważniejsze nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Ponadto, nie znalazłam na rynku serka twarogowego który miałby większą zawartość tłuszczu. 26 g tłuszczu na 100 g produktu sprawia, że do przygotowywanego sernika nie musicie już dodawać masła a sernik będzie smakować jak ten przygotowywany dobrym ręcznie zmielonym twarogu 🙂
Sos kurkowy na serku śmietankowym smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić 😉
Przepis na sos kurkowy na serku śmietankowym
Składniki
- opakowanie kurek (200 g)
- średnia cebula (70 g)
- 2 łyżki masła (30 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- opakowanie sera twarożkowego Mój ulubiony* (200 g)
- sól i pieprz wedle uznania
OPCJONALNIE
- 2 łyżki śmietanki 30% (50 g) lub wody
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (6 g)
*możecie również użyć innego sera o wysokiej zawartości tłuszczu (powyżej 17 g na 100 g produktu)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie
- Kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy.
- Następnie kurki osuszamy i większe z nich kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
- Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy krótko (1-2 minut).
- Do warzyw dodajemy kurki i smażymy krótko na średnim ogniu (5-8 minut).
- Dodajemy ser twarożkowy Mój ulubiony do usmażonych kurek i dobrze mieszamy. Opcjonalnie jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy śmietanki lub wody.
- Na koniec sos kurkowy doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki lub koperek.
Sos kurkowy smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagliatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami) oraz kopytkami lub kluskami śląskimi.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 885 kcal | 221 kcal |
Białko | 17 g | 4 g |
Tłuszcze | 78 g | 20 g |
Węglowodany netto | 23 g | 6 g |
Błonnik | 9 g | 2 g |
Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z powyższego przepisu powstają 4 porcje.
Jeszcze więcej keto przepisów!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Jesteś z Wielkopolski? Pyzy Cię zdradziły😁. Na keto xanthan gum mozna użyć do zagęszczenia, od biedy skrobię
Jestem urodzoną poznanianką 🙂 Można! Niestety rzadko jest wykorzystywana w kuchni i mało kto ją w domu posiada 😀
Pozdrawiam
Klaudia
Super pomysł! Wyszło przepyszne