Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb)

Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb)

Sos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Na pewno dobrze znacie wersję sosu kurkowego na śmietance (przepis tutaj), który dla nas ma tylko jedną wadę.. jest zbyt lejący i konieczne jest jego zaklepywanie mąką. Ale znalazłam genialne rozwiązanie, a mianowicie zastąpienie śmietanki serkiem śmietankowym Mój ulubiony! Serek ten nie tylko idealnie nadaje się na kanapki i do przygotowania serników, ale również jako baza sosów i zup. Uwielbiam jego mocno śmietankowy smak i to że jest bardzo gęsty, ale co najważniejsze nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Ponadto, nie znalazłam na rynku serka twarogowego który miałby większą zawartość tłuszczu. 26 g tłuszczu na 100 g produktu sprawia, że do przygotowywanego sernika nie musicie już dodawać masła a sernik będzie smakować jak ten przygotowywany dobrym ręcznie zmielonym twarogu 🙂

Sos kurkowy na serku śmietankowym smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić 😉


Przepis na sos kurkowy na serku śmietankowym


Składniki

  • opakowanie kurek (200 g)
  • średnia cebula (70 g)
  • 2 łyżki masła (30 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • opakowanie sera twarożkowego Mój ulubiony* (200 g)
  • sól i pieprz wedle uznania

OPCJONALNIE

  • 2 łyżki śmietanki 30% (50 g) lub wody
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (6 g)

*możecie również użyć innego sera o wysokiej zawartości tłuszczu (powyżej 17 g na 100 g produktu)


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4 porcje


Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy.
  2. Następnie kurki osuszamy i większe z nich kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
  5. Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy krótko (1-2 minut).
  6. Do warzyw dodajemy kurki i smażymy krótko na średnim ogniu (5-8 minut).
  7. Dodajemy ser twarożkowy Mój ulubiony do usmażonych kurek i dobrze mieszamy. Opcjonalnie jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy śmietanki lub wody.
  8. Na koniec sos kurkowy doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki lub koperek.


Sos kurkowy smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagliatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami) oraz kopytkami lub kluskami śląskimi.

Sos kurkowy na serku śmietankowym
Sos kurkowy na serku śmietankowym
Sos kurkowy na śmietance
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna885 kcal221 kcal
Białko17 g4 g
Tłuszcze78 g20 g
Węglowodany netto23 g6 g
Błonnik9 g2 g

Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z powyższego przepisu powstają 4 porcje.


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.