Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Flaczki z boczniaków, czyli wege zamiennik tradycyjnych polskich flaków, przygotowywanych na żołądkach wołowych. Idealnym ich zamiennikiem są bez wątpienia boczniaki, grzyby delikatne w smaku o zbliżonej do flaków strukturze. Co więcej, dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw dodajemy temu charakteru tradycyjnych flaków. Kto nie próbował, niech zwłaszcza spróbuje 🙂
Zobacz również więcej przepisów na zupy oraz zamienniki mięsa 🙂
Przepis na flaczki z boczniaków
Składniki
- dwa opakowania boczniaków (500-700 g)
- duży pęczek włoszczyzny (750 g)
- 2 marchewki (100 g) dodatkowo
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 2 łyżki oleju (20 g)
- 8 szklanek bulionu (2 l)
przyprawy
- 4 liście liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- łyżka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
opcjonalnie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie
- Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek, selera, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a na końcu czosnek przeciskamy przez praskę.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy boczniaki, starte na tarce warzywa, por oraz liście laurowe i ziele angielskie.
- Całość dusimy przez 10-15 minut, dopóki warzywa lekko nie zmiękną.
- Następnie dodajemy bulion, majeranek, paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz do smaku, opcjonalnie możecie również dodać koncentrat pomidorowy i paprykę wędzoną.
- Całość mieszamy i gotujemy około 20-25 minut, na niskiej mocy palnika.
- Flaczki z boczniaków oczywiście podajemy na ciepło, w towarzystwie pieczywa lub samodzielnie.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 709 kcal | 118 kcal |
Białko | 31 g | 5 g |
Tłuszcze | 26 g | 4 g |
Węglowodany netto | 90 g | 15 g |
Błonnik | 35 g | 6 g |
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)