Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański)
Sos paprykowy z tofu to obowiązkowe danie podczas sezonu na paprykę. Jest wyjątkowo aromatyczny dzięki dużej ilości przypraw, w tym papryki wędzonej. Co więcej, lubię przygotowywać go w większych ilościach, bo znika błyskawicznie!
Sos paprykowy z tofu świetnie pasuje do makaronów, ryżu, kaszy a także klusek 🙂
Zobacz również inne przepisy na sosy obiadowe oraz przepisy z papryką!
Przepis na sos paprykowy z tofu
Składniki
- cebula (100 g)
- 2 łyżki oleju (20 g)
- 2 papryki czerwone (460 g)
- opakowanie tofu* (180 g)
- 2 szklanki wywaru warzywnego (500 ml) – zobacz przepis!
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego** (100 g)
- 3 łyżki sosu sojowego (60 g)
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
opcjonalnie
- 5 łyżek śmietanki*** (50 ml)
- 2 łyżki mąki **** (20 g)
* najlepiej wędzonego
** można zastąpić 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty, wtedy dodajcie tylko jedną szklankę wywaru warzywnego i nieco więcej soli
*** w wersji wegańskiej oczywiście śmietanki roślinnej, nieweganie mogą użyć 30% śmietanki
**** w wersji bezglutenowej mąka ziemniaczana lub ryżowa
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w kostce i podsmażamy na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (5/10) dopóki się nie zeszkli.
- W międzyczasie paprykę i tofu kroimy w kostkę, a potem dodajemy do zeszklonej cebuli.
- Następnie warzywa z tofu dusimy pod przykryciem na średniej mocy palnika (5/10) dopóki nie zmiękną (około 15 minut).
- Później dodajemy wywar warzywny (przepis tutaj), koncentrat pomidorowy, sos sojowy, zioła prowansalskie, paprykę wędzoną i paprykę ostrą.
- Opcjonalnie dolewamy śmietanki i zagęszczamy mąką.
- Podajemy na ciepło z makaronem, ryżem, kaszą jak również kluskami. W wersji low carb polecam z makaronem konjac lub tagiatelle przygotowanym z cukinii!
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 721 kcal | 180 kcal |
Białko | 40 g | 10 g |
Tłuszcze | 39 g | 10 g |
Węglowodany netto | 45 g | 11 g |
Błonnik | 14 g | 4 g |
Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z powyższego przepisu powstają około 4 porcje.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pierwszy raz jadłam tofu i było całkiem niezłe! Na pewno wrócę do tego przepisu
Wczoraj zrobiłam właśnie z dodatkiem śmietanki 30% i wyszło przepyszne! Dzieciaki aż o więcej pytały 🙂
Cieszę się, że Wam smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Niesamowity sos. Smak jest wręcz cudowny. Na pewno warto go zrobić.
Bardzo się cieszę, że Ci smakował!
Pozdrawiam
Klaudia
Witam, czy będzie przepis na jakąś wege lasagne na blogu?
Będzie już niedługo 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Akurat miałam zapas papryki i zrobiłam z kluskami śląskimi, sos super pasował