Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański)

Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański)

Sos paprykowy z tofu to obowiązkowe danie podczas sezonu na paprykę. Jest wyjątkowo aromatyczny dzięki dużej ilości przypraw, w tym papryki wędzonej. Co więcej, lubię przygotowywać go w większych ilościach, bo znika błyskawicznie!

Sos paprykowy z tofu świetnie pasuje do makaronów, ryżu, kaszy a także klusek 🙂

Zobacz również inne przepisy na sosy obiadowe oraz przepisy z papryką!


Przepis na sos paprykowy z tofu


Składniki

  • cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • 2 papryki czerwone (460 g)
  • opakowanie tofu* (180 g)
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (500 ml) – zobacz przepis!
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego** (100 g)
  • 3 łyżki sosu sojowego (60 g)
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej

opcjonalnie

  • 5 łyżek śmietanki*** (50 ml)
  • 2 łyżki mąki **** (20 g)

* najlepiej wędzonego
** można zastąpić 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty, wtedy dodajcie tylko jedną szklankę wywaru warzywnego i nieco więcej soli
*** w wersji wegańskiej oczywiście śmietanki roślinnej, nieweganie mogą użyć 30% śmietanki
**** w wersji bezglutenowej mąka ziemniaczana lub ryżowa


Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: 4 porcje


Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy w kostce i podsmażamy na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (5/10) dopóki się nie zeszkli.
  2. W międzyczasie paprykę i tofu kroimy w kostkę, a potem dodajemy do zeszklonej cebuli.
  3. Następnie warzywa z tofu dusimy pod przykryciem na średniej mocy palnika (5/10) dopóki nie zmiękną (około 15 minut).
  4. Później dodajemy wywar warzywny (przepis tutaj), koncentrat pomidorowy, sos sojowy, zioła prowansalskie, paprykę wędzoną i paprykę ostrą.
  5. Opcjonalnie dolewamy śmietanki i zagęszczamy mąką.
  6. Podajemy na ciepło z makaronem, ryżem, kaszą jak również kluskami. W wersji low carb polecam z makaronem konjac lub tagiatelle przygotowanym z cukinii!
Sos paprykowy z tofu
Sos paprykowy z tofu
Sos paprykowy z tofu
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna721 kcal180 kcal
Białko40 g10 g
Tłuszcze39 g10 g
Węglowodany netto45 g11 g
Błonnik14 g4 g

Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z powyższego przepisu powstają około 4 porcje.


Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


8 thoughts on “Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.