Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które bez wątpienia oczaruje wasze kubki smakowe! Ponadto, przepis ten nie pojawiłoby się tutaj, gdyby nie wasze odpowiedzi na instastories (dla tych co jeszcze nie obserwują, serdecznie zapraszam @wegeprzepis).

Zawsze uważałam, że curry to takie danie aby zrobić porządek w lodówce, idealnie wrzuca się do niego to co w niej zalega. Dlatego w przepisie przedstawiłam warzywa podstawowe oraz różne alternatywy dla zieleniny i białka. Warto dodać 1-2 rodzaje warzyw opcjonalnych, jeden z rodzajów zieleniny, a także jedno źródło białka.

Do domowego curry najchętniej używam pasty curry, która moim zdaniem ma o wiele więcej smaku i aromatu od sypkiej mieszanki przypraw. Tym razem użyłam pasty Massaman z Lidla, która rewelacyjnie się sprawdzi zwłaszcza tym co nie lubią ostrych potraw.

W rezultacie, u mnie curry wegańskie z papryką składało się z cebuli, czosnku, papryki, marchewki, pora, fasoli i szpinaku. Oczywiście obowiązkowo do tego ryż basmati, którego jestem wielką fanką!

A jaki jest wasz ulubiony zestaw składników? 🙂


Przepis na curry wegańskie z papryką


Składniki

Warzywa podstawowe

  • cebula (100 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki (300 g)

Warzywa opcjonalne (1-2)

  • 1 marchewka (80 g)
  • ½ pora (100 g)
  • 1 batat (250 g)
  • kalafiora (300 g)

Wybrane źródło białka (1)

  • puszka fasoli (250 g),
  • lub puszka ciecierzycy (250 g),
  • albo opakowanie tofu (180 g),
  • lub opakowanie tempeh (200 g),
  • albo soczewica czarna/zielona (250 g)

Zielenina (1)

  • szklanka szpinaku baby,
  • lub szklanka jarmużu,
  • lub kapusta pak choi

Dodatkowo

  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2-3 łyżeczki pasty curry*
  • sól lub 2-3 łyżki sosu sojowego
  • do przyozdobienia świeża kolendra lub pietruszka

* ja tym razem użyłam pasty curry Massaman z Lidla


Czas przygotowania: 20-25 minut
Ilość: 4 porcje


Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy w kostkę lub piórka, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę a paprykę kroimy w większą kostkę. W przypadku warzyw opcjonalnych, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w słupki, pora drobno siekamy (razem z zielonymi pędami), bataty kroimy w drobną kostkę, a kalafior dzielimy na małe różyczki.
  2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
  3. Następnie dodajemy czosnek, paprykę i wybrane warzywa opcjonalne (marchew, por, kalafior, bataty) po czym chwilę podsmażamy (2-3 minuty).
  4. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry i dobrze mieszamy.
  5. Gotujemy na średniej mocy palnika i pod przykryciem 10-15 minut, w zależności od użytych warzyw (ja lubię gdy są bardziej chrupiące, najlepiej sprawdzić).
  6. W międzyczasie jeśli dodajecie tofu lub tempeh należy je pokroić w mniejszą kostkę, a zieleninę można opcjonalni lekko przesiekać.
  7. Na koniec dodajemy wybrane źródło białka (fasolę, ciecierzycę, tofu, tempeh lub soczewicę) oraz zieleninę (szpinak, jarmuż lub kapustę pak choi).
  8. Całość mieszamy, doprawiamy solą lub sosem sojowym.
  9. Podajemy na ciepło przyozdobione kolendrą lub pietruszką.

Z czym podawać curry?

Curry wegańskie z papryką
Curry wegańskie z papryką
Curry wegańskie z papryką

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.