Curry wegańskie z papryką
Curry wegańskie z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które bez wątpienia oczaruje wasze kubki smakowe! Ponadto, przepis ten nie pojawiłoby się tutaj, gdyby nie wasze odpowiedzi na instastories (dla tych co jeszcze nie obserwują, serdecznie zapraszam @wegeprzepis).
Zawsze uważałam, że curry to takie danie aby zrobić porządek w lodówce, idealnie wrzuca się do niego to co w niej zalega. Dlatego w przepisie przedstawiłam warzywa podstawowe oraz różne alternatywy dla zieleniny i białka. Warto dodać 1-2 rodzaje warzyw opcjonalnych, jeden z rodzajów zieleniny, a także jedno źródło białka.
Do domowego curry najchętniej używam pasty curry, która moim zdaniem ma o wiele więcej smaku i aromatu od sypkiej mieszanki przypraw. Tym razem użyłam pasty Massaman z Lidla, która rewelacyjnie się sprawdzi zwłaszcza tym co nie lubią ostrych potraw.
W rezultacie, u mnie curry wegańskie z papryką składało się z cebuli, czosnku, papryki, marchewki, pora, fasoli i szpinaku. Oczywiście obowiązkowo do tego ryż basmati, którego jestem wielką fanką!
A jaki jest wasz ulubiony zestaw składników? 🙂
Przepis na curry wegańskie z papryką
Składniki
Warzywa podstawowe
- cebula (100 g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki (300 g)
Warzywa opcjonalne (1-2)
- 1 marchewka (80 g)
- ½ pora (100 g)
- 1 batat (250 g)
- ⅓ kalafiora (300 g)
Wybrane źródło białka (1)
- puszka fasoli (250 g),
- lub puszka ciecierzycy (250 g),
- albo opakowanie tofu (180 g),
- lub opakowanie tempeh (200 g),
- albo soczewica czarna/zielona (250 g)
Zielenina (1)
- szklanka szpinaku baby,
- lub szklanka jarmużu,
- lub kapusta pak choi
Dodatkowo
- 2 łyżki oleju (20 g)
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2-3 łyżeczki pasty curry*
- sól lub 2-3 łyżki sosu sojowego
- do przyozdobienia świeża kolendra lub pietruszka
* ja tym razem użyłam pasty curry Massaman z Lidla
Czas przygotowania: 20-25 minut
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w kostkę lub piórka, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę a paprykę kroimy w większą kostkę. W przypadku warzyw opcjonalnych, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w słupki, pora drobno siekamy (razem z zielonymi pędami), bataty kroimy w drobną kostkę, a kalafior dzielimy na małe różyczki.
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
- Następnie dodajemy czosnek, paprykę i wybrane warzywa opcjonalne (marchew, por, kalafior, bataty) po czym chwilę podsmażamy (2-3 minuty).
- Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry i dobrze mieszamy.
- Gotujemy na średniej mocy palnika i pod przykryciem 10-15 minut, w zależności od użytych warzyw (ja lubię gdy są bardziej chrupiące, najlepiej sprawdzić).
- W międzyczasie jeśli dodajecie tofu lub tempeh należy je pokroić w mniejszą kostkę, a zieleninę można opcjonalni lekko przesiekać.
- Na koniec dodajemy wybrane źródło białka (fasolę, ciecierzycę, tofu, tempeh lub soczewicę) oraz zieleninę (szpinak, jarmuż lub kapustę pak choi).
- Całość mieszamy, doprawiamy solą lub sosem sojowym.
- Podajemy na ciepło przyozdobione kolendrą lub pietruszką.
Z czym podawać curry?
- Na przykład z ryżem, świetnie sprawdzi się ryż basmati lub ryż jaśminowy
- Inną opcją jest chlebek naan: przepis na chlebek naan na jogurcie greckim, keto naan wegańskie
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!