Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami i wege mielonym to jedno z moich ulubionych dań! Mocno aromatyczna, z delikatnie chrupiącymi warzywami zanurzonymi w pysznym sosie pomidorowo-beszamelowym. Tym razem przygotowaliśmy ją z papryką czerwoną, cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem fasoli adzuki zalegającym w lodówce. Za to lubię lasagne, można dorzucić do niej wszystko co zalega nam w lodówce i wyjdzie przepysznie! Dodam jeszcze, że wege mielone możecie oczywiście pominąć, albo zastąpić domowym mielonym tofu z patelni?

Zobacz również więcej przepisów na obiady wegetariańskie oraz dania kuchni włoskiej.


Przepis na Lasagne warzywną


Składniki

sos warzywny

  • cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g) zobacz przepis na olej czosnkowy!
  • wege mielone (300 g*)
  • dwie papryki czerwone (500 g)
  • mała cukinia (350 g)
  • duże opakowanie pieczarek (500 g)
  • puszka fasoli czerwonej** (200 g)
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)

sos beszamelowy

  • pół kostki masła (100 g)
  • 3 łyżki mąki (36 g)
  • 2½ szklanki mleka (625 ml)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki pieprzu białego

dodatkowo

  • makaron do lasagne około 8-12 płatów

opcjonalnie

  • kilka plasterków sera lub łyżek sera tartego

* najlepiej użyć 300-500 g, można również pominąć
** użyłam adzuki, może być również zwykła czerwona lub biała fasola


Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: naczynie żaroodporne 18 x 28 cm, około 8 porcji


Przygotowanie

Sos warzywny

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
  2. Następnie dodajemy wege mielone i smażymy aż się zarumieni.
  3. W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, cukinię w półksiężyce a pieczarki tniemy na ćwiartki. 
  4. Warzywa dodajemy na patelnie i smażymy krótko, aby lekko zmiękły (5 minut). Jeśli wycieknie z nich woda, odlewamy ją.
  5. Dodajemy fasolę, paprykę wędzoną, paprykę ostrą oraz koncentrat pomidorowy i całość dobrze mieszamy.

Sos beszamelowy

  1. Przygotowujemy sos beszamelowy, poprzez roztopienie masła w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika (6/10).
  2. Następnie dosypujemy mąkę i intensywnie mieszamy aby zapobiec powstaniu grudek.
  3. Dolewamy mleko wciąż mieszając, doprowadzając do wrzenia i zgęstnienia sosu.
  4. Przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem białym.

Lasagne z warzywami

  1. Przygotowujemy naczynie żaroodporne (u nas 18 x 28 cm) poprzez wylanie na jego dno około 3-4 łyżek sosu beszamelowego i rozprowadzenie po dnie.
  2. Następnie dno naczynia wykładamy jedną warstwą makaronu do lasagne. Jeśli makaron wymiarami nie odpowiada wielkości waszego naczynia to łamiemy go, aby lepiej dopasować.
  3. Na makaron wykładamy ⅓ sosu warzywnego, a następnie ⅓ sosu beszamelowego.
  4. Powtarzamy do wyłożenia wszystkich sosów (kolejność: makaron, ⅓ sos warzywny, ⅓ sos beszamelowy). Opcjonalnie na wierzchu można ułożyć warstwę sera żółtego.
  5. Lasagne pieczemy bez przykrycia przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus górna grzałka).
  6. Po upieczeniu zwykle pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 2-3 godziny, dzięki czemu lasagne lepiej się kroi i wciąż jest ciepła 🙂 Możesz również od razu po upieczeniu pokroić lasagne z warzywami, ale jest wtedy duża szansa na to, że płaty lasagne się rozjadą i nie uzyskasz zwartego kawałka.

Zobacz również więcej przepisów na obiady wegetariańskie oraz dania kuchni włoskiej!

Lasagne z warzywami
Lasagne z warzywami

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.