Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem to jedno z tych aromatycznych dań, które sprawia, że w całej kuchni unosi się zapach czosnku i masła. Gorąco polecam zwłaszcza podczas sezonu na sałatę 🙂

Zobacz więcej dodatków do dania głównego.


Przepis na sałatę rzymską smażoną na maśle z czosnkiem


Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła* (20 g)
  • 3 kawałki suszonych pomidorów (90g )
  • 250 g liści sałaty rzymskiej
  • pół łyżeczki soli

opcjonalnie

  • prażone pestki słonecznika
  • sos balsamiczny

*najlepiej użyć masła klarowanego


Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 3 porcje


Przygotowanie

  1. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim czosnek z pomidorami (około 5 minut).
  3. W międzyczasie siekamy sałatę rzymską na mniejsze kawałki.
  4. Następnie dodajemy sałatę na patelnię i całość podsmażamy około 5 minut.

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem najlepiej smakuje na ciepło, opcjonalnie posypana prażonymi pestkami słonecznika i polana sosem balsamicznym 🙂

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem
Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna328 kcal109 kcal
Białko7 g2 g
Tłuszcze25 g8 g
Węglowodany netto13 g4 g
Błonnik6 g2 g

Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników, przedstawiona dla 3 porcji.


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.