Sos borowikowy (keto)

Sos borowikowy (keto)

Sos borowikowy to u nas obowiązkowe danie w sezonie grzybowym, zwłaszcza gdy uda nam się znaleźć te przepyszne grzyby. Tradycyjnie przygotowywany na maśle i śmietance, wraz z aromatycznymi borowikami tworzy przepyszną kompozycję smakową. Bardzo lubimy sos borowikowy, zwłaszcza podany z makaronem typu tagiatelle. Choć warto dodać, że sam sos jest niskowęglowodanowy i idealnie nada się dla osób będących na diecie ketolow carb lub na diecie cukrzycowej

Zobacz również pozostałe przepisy z grzybami leśnymi 🙂

Pamiętaj, że według obecnych zaleceń grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom co najmniej do 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.


Przepis na sos borowikowy


Składniki

  • 1½-2 szklanki posiekanych świeżych borowików* (około 350 g)
  • 40 g masła
  • cebula (100 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

*mogą być świeże, suszone lub mrożone


Czas przygotowania: 
10 minut
Czas podsmażania:
15-20 minut
Ilość: 3 porcje

Przygotowanie

  1. Borowiki dokładnie oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń, najlepiej przy pomocy szczoteczki i noża. Opcjonalnie, jeśli grzyby są bardzo mocno zabrudzone można je krótko przepłukać w wodzie i dobrze osuszyć.
  2. Następnie borowiki kroimy na mniejsze kawałki. W zależności od wielkości grzyba, bardzo małe na pół, większe w plasterki lub paski.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy masło.
  4. W międzyczasie cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle dopóki się nie zeszkli (około 5-7 minut).
  5. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, a później dodajemy pod koniec smażenia cebuli.
  6. Następnie dodajemy borowiki i krótko podsmażamy (około 5 minut).
  7. Całość zalewamy śmietanką, zagotowujemy, a potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
  9. Sos borowikowy bez wątpienia rewelacyjnie pasuje do makaronu typu tagiatelle, placków, klusek, pyz, a nawet można go podawać ze świeżym pieczywem
Sos borowikowy
Sos borowikowy
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna1083 kcal361 kcal
Białko27 g9 g
Tłuszcze95 g32 g
Węglowodany netto19 g6 g
Błonnik3 g1 g

Kaloryczność obliczona dla 3 porcji, bez dodatków typu makaron, kluski, pyzy.


Więcej przepisów z grzybami leśnymi


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.