Sos borowikowy (keto)
Sos borowikowy to u nas obowiązkowe danie w sezonie grzybowym, zwłaszcza gdy uda nam się znaleźć te przepyszne grzyby. Tradycyjnie przygotowywany na maśle i śmietance, wraz z aromatycznymi borowikami tworzy przepyszną kompozycję smakową. Bardzo lubimy sos borowikowy, zwłaszcza podany z makaronem typu tagiatelle. Choć warto dodać, że sam sos jest niskowęglowodanowy i idealnie nada się dla osób będących na diecie keto, low carb lub na diecie cukrzycowej.
Zobacz również pozostałe przepisy z grzybami leśnymi 🙂
Pamiętaj, że według obecnych zaleceń grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom co najmniej do 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.
Przepis na sos borowikowy
Składniki
- 1½-2 szklanki posiekanych świeżych borowików* (około 350 g)
- 40 g masła
- cebula (100 g)
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*mogą być świeże, suszone lub mrożone
Czas przygotowania:
10 minut
Czas podsmażania:
15-20 minut
Ilość: 3 porcje
Przygotowanie
- Borowiki dokładnie oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń, najlepiej przy pomocy szczoteczki i noża. Opcjonalnie, jeśli grzyby są bardzo mocno zabrudzone można je krótko przepłukać w wodzie i dobrze osuszyć.
- Następnie borowiki kroimy na mniejsze kawałki. W zależności od wielkości grzyba, bardzo małe na pół, większe w plasterki lub paski.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło.
- W międzyczasie cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle dopóki się nie zeszkli (około 5-7 minut).
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, a później dodajemy pod koniec smażenia cebuli.
- Następnie dodajemy borowiki i krótko podsmażamy (około 5 minut).
- Całość zalewamy śmietanką, zagotowujemy, a potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Sos borowikowy bez wątpienia rewelacyjnie pasuje do makaronu typu tagiatelle, placków, klusek, pyz, a nawet można go podawać ze świeżym pieczywem.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1083 kcal | 361 kcal |
Białko | 27 g | 9 g |
Tłuszcze | 95 g | 32 g |
Węglowodany netto | 19 g | 6 g |
Błonnik | 3 g | 1 g |
Kaloryczność obliczona dla 3 porcji, bez dodatków typu makaron, kluski, pyzy.
Więcej przepisów z grzybami leśnymi
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!