Keto pad thai z tofu (wegański)

Keto pad thai z tofu (wegański)

Keto pad thai z tofu to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego pad thaia. Uwielbiam dania kuchni azjatyckiej w tym kuchni tajskiej, oczywiście pad thai to jedno z moich ulubionych dań. Dlaczego więc dodatkowo nie “odchudzić” tego dania wykorzystując makaron konjac? Co więcej, w 100 gramach makaronu znajduje się tylko 7-10 kcal! Wszystko dzięki temu, że jest on wytwarzany z rozpuszczalnego w wodzie błonnika pochodzącego z rośliny o nazwie konjac. Poza tym, że ma on niewiele kalorii, to praktycznie nie posiada węglowodanów, przez co idealny jest dla osób na diecie niskowęglowodanowej jak keto, low carb lub dieta cukrzycowa. Dodatkowo jest również bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, praktycznie idealny dla każdego 🙂 Możecie go czasami znaleźć w dużych dyskontach, w sklepach ze zdrową żywnością albo zamówić przez internet.


Przepis na keto pad thai z tofu


Składniki

  • pół cebuli (40 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • mała marchew (40 g)
  • 4-6 pieczarek (75 g)
  • ½ papryki (75 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ opakowania tofu* (100 g)
  • opakowanie makaronu konjac** (200 g)

sos

  • 4 łyżki sosu sojowego (48 g)
  • łyżka soku z cytryny/octu ryżowego (5 g)
  • łyżeczka erytrytolu lub cukru*** (5 g)

dodatkowo

  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (30 g)
  • 3-4 łyżki kiełek**** (38-50 g)
  • łyżka szczypiorku lub dymki

opcjonalnie

  • 2 jajka*****

* najlepiej tofu wędzonego lub marynowanego w przyprawach
** najlepiej fettuccine (wstążki)
*** wersja nieketo
****fasoli mung lub mieszanki stir fry
***** wersja niewegańska


Czas przygotowania: 15-20 minut
Ilość: 2 porcje


Przygotowanie

Przygotowuję to danie dość często i mam już wprawę, aby składniki przygotowywać na bieżąco. Jednakże, jeśli przygotowujesz je pierwszy raz to proponuję przygotować Tobie wszystkie składniki pokrojone lub zmieszane w miseczkach i dodawać je w odpowiedniej kolejności na patelnię. Znacznie ułatwi Ci to pracę 🙂

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na dużej patelni na oleju, dopóki nie zmięknie.
  2. W międzyczasie obieramy marchewkę i kroimy ją w słupki, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę, a czosnek siekamy na małe kawałki.
  3. Pokrojone warzywa dodajemy do cebuli i krótko podsmażamy dopóki lekko nie zmiękną.
  4. W międzyczasie wyjmujemy tofu, odciskamy w dłoniach z nadmiaru zalewy (można pomóc sobie ręcznikiem papierowym) i kroimy w dużą kostkę. Zobacz do czego możesz również wykorzystać pozostałe tofu 🙂
  5. Następnie warzywa odsuwamy na boki patelni i na środek dodajemy tofu. Możecie zwiększyć moc palnika, aby tofu się bardziej podsmażyło.
  6. W wersji wegetariańskiej: do miseczki dodajemy jajko, trzepiemy je i gdy tofu się lekko podsmaży, również odsuwamy je na bok i wlewamy na środek jajko. Pozostawiamy na chwilę do ścięcia.
  7. Następnie makaroj konjac przepłukujemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na chwilę na sitku.
  8. W międzyczasie przygotowujemy sos przez zmieszanie sosu sojowego, soku z cytryny/octu ryżowego oraz erytrytolu.
  9. Gdy jajko się zetnie dodajemy na patelnię makaron konjac i podsmażamy około 2 minuty, następnie dolewamy sos i smażymy dopóki sos nie odparuje.
  10. W międzyczasie siekamy orzeszki ziemne oraz szczypiorek/dymkę.
  11. Do gotowego pad thaia dodajemy większą część orzeszków ziemnych oraz kiełek i lekko mieszamy. Następnie przyozdabiamy pozostałymi orzeszkami, szczypiorkiem/dymką oraz kiełkami.
Keto pad thai z tofu
Keto pad thai z tofu
Keto pad thai z tofu
Keto pad thai z tofu
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna597 kcal299 kcal
Białko28 g24 g
Tłuszcze44 g22 g
Węglowodany netto11 g6 g
Błonnik16 g8 g

Z powyższego przepisu powstają dwie porcje. Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników z użyciem erytrytolu.


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.