Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka, czyli jak szybko przenieść się do słonecznej Grecji!

Będąc niegdyś w Atenach miałam okazję spróbować prawdziwej sałatki greckiej, która smakowała o niebo lepiej niż te serwowane w Polsce. Co więcej, wtedy myślałam, że to urok wakacji oraz tamtejszych składników, którego nie można odtworzyć w domu. Jakże się myliłam!

Teraz już wiem, że sekretem prawdziwej sałatki greckiej jest dobrej jakości oliwa z oliwek i ser feta. Niestety, ale najzwyklejsze dostępne w sklepach oliwy i sery nie oddadzą smaków prosto ze słonecznej Grecji. Dzięki uprzejmości firmy Greckie Przysmaki miałam okazję odtworzyć prawdziwą sałatkę grecką w domowym zaciszu, zimą i podczas pandemii! Wykorzystana przeze mnie oliwa z oliwek “ZE WSI” wytwarzana jest z oliwek odmiany koroneiki tłoczonych na zimno, pochodzących z 300-letnich drzew. Wybrałam oliwę łagodną o maksymalnej kwasowości 0.3%, która wyróżnia się zarówno smakowo jak i zapachowo spośród dotychczas przeze mnie testowanych oliw.

Co więcej, sałatka grecka jest nie tylko przepyszna, ale i przygotowuje się ją błyskawicznie. Jest również bardzo zdrowa, ze względu na dużą ilość warzyw i oliwę z oliwek, a także niskowęglowodanowa, zatem idealna dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej.

Zobacz również pozostałe przepisy na sałatki 🙂


Przepis na sałatkę grecką


Składniki

  • dwa plastry prawdziwego sera feta (200 g) od Greckie Przysmaki
  • 2 mniejsze pomidorki* (100 g)
  • ½ szklanki czarnych oliwek (60 g**)
  • ogórek zielony*** (210 g)
  • ¼ czerwonej cebuli (30 g)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek “ZE WSI” (20 g) od Greckie Przysmaki

* można użyć pomidorów koktajlowych
** użyłam akurat oliwek bez pestek
*** można użyć ogórków gruntowych


Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje


Przygotowanie

  1. Pomidory kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości lub naszego upodobania.
  2. Następnie ogórka kroimy na grube plasterki lub półksiężyce, w zależności od jego wielkości. Opcjonalnie można go również obrać.
  3. Cebulę kroimy w piórka, a oliwki odsączamy z zalewy.
  4. Składniki rozdzielamy na dwie miski, a następnie lekko mieszamy.
  5. Na wierzchu układamy plaster sera feta, posypujemy oregano i polewamy oliwą z oliwek.
  6. Opcjonalnie sałatkę można również posolić, jednakże prawdziwy ser feta zwykle jest wystarczająco słony.

Sałatkę grecką podajemy od razu po przygotowaniu, lub krótko przechowujemy w lodówce.

Sałatka grecka
Sałatka grecka
Sałatka grecka
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna878 kcal439 kcal
Białko37 g19 g
Tłuszcze75 g38 g
Węglowodany netto11 g6 g
Błonnik4 g2 g

Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


2 thoughts on “Sałatka grecka (keto, low carb)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.