Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne. Mocno aromatyczne, mocno sycące, idealne na chłodniejsze dni, chociaż nie tylko 🙂

W tym daniu nie możecie szczędzić przypraw! Ponadto, dłuższy czas gotowania, lub samo odstawienie na kilka godzin lub noc sprawi, że będzie ono jeszcze smaczniejsze.

Tutaj w wersji z puree z dyni, które rewelacyjnie zagęszcza i dodaje delikatnego dyniowego posmaku. Ponadto, puree z dyni świetnie nada się świeże, pasteryzowane lub mrożone.

Chilli sin carne możecie podawać z ryżem, jako dodatek do tortilli lub burito!

Zobacz również więcej przepisów kuchni meksykańskiej, oraz przepisów na obiady i dania z ryżem.


Przepis na chilli sin carne dyniowe


Składniki

  • cebula (100 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju (30 g) – świetnie nada się olej czosnkowy
  • papryka czerwona (200 g*)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)
  • szklanka puree z dyni* (250 g)
  • puszka czerwonej fasoli (240 g***)
  • puszka kukurydzy (280 g***)
  • szklanka wody lub bulionu warzywnego (250 g)

przyprawy

  • ½ – 1 łyżeczki papryki chilli****
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 2 łyżki sosu sojowego****

* waga po obraniu
** może być świeże lub mrożone
*** waga bez zalewy
**** można pominąć


Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość: 4 porcje


Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy ją na rozgrzanym na patelni oleju.
  2. Czosnek kroimy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę, a paprykę kroimy w kostkę.
  3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek oraz paprykę i krótko podsmażamy.
  4. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, puree z dyni, fasolę i kukurydzę oraz wodę lub bulion i dobrze mieszamy.
  5. Później dodajemy przyprawy (paprykę chilli, wędzoną, słodką i ostrą, oregano, kumin i sos sojowy), bardzo dobrze mieszamy i gotujemy około 10-15 minut do zgęstnienia sosu.
Chilli sin carne dyniowe
Chilli sin carne dyniowe

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.