Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)
Chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne. Mocno aromatyczne, mocno sycące, idealne na chłodniejsze dni, chociaż nie tylko 🙂
W tym daniu nie możecie szczędzić przypraw! Ponadto, dłuższy czas gotowania, lub samo odstawienie na kilka godzin lub noc sprawi, że będzie ono jeszcze smaczniejsze.
Tutaj w wersji z puree z dyni, które rewelacyjnie zagęszcza i dodaje delikatnego dyniowego posmaku. Ponadto, puree z dyni świetnie nada się świeże, pasteryzowane lub mrożone.
Chilli sin carne możecie podawać z ryżem, jako dodatek do tortilli lub burito!
Zobacz również więcej przepisów kuchni meksykańskiej, oraz przepisów na obiady i dania z ryżem.
Przepis na chilli sin carne dyniowe
Składniki
- cebula (100 g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju (30 g) – świetnie nada się olej czosnkowy
- papryka czerwona (200 g*)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)
- szklanka puree z dyni* (250 g)
- puszka czerwonej fasoli (240 g***)
- puszka kukurydzy (280 g***)
- szklanka wody lub bulionu warzywnego (250 g)
przyprawy
- ½ – 1 łyżeczki papryki chilli****
- łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 2 łyżki sosu sojowego****
* waga po obraniu
** może być świeże lub mrożone
*** waga bez zalewy
**** można pominąć
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy ją na rozgrzanym na patelni oleju.
- Czosnek kroimy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę, a paprykę kroimy w kostkę.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek oraz paprykę i krótko podsmażamy.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, puree z dyni, fasolę i kukurydzę oraz wodę lub bulion i dobrze mieszamy.
- Później dodajemy przyprawy (paprykę chilli, wędzoną, słodką i ostrą, oregano, kumin i sos sojowy), bardzo dobrze mieszamy i gotujemy około 10-15 minut do zgęstnienia sosu.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!