Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne. Mocno aromatyczne, mocno sycące, idealne na chłodniejsze dni, chociaż nie tylko 🙂 W tym daniu nie możecie szczędzić przypraw! Ponadto, dłuższy czas gotowania, lub samo odstawienie na kilka godzin lub noc sprawi, 

Grillowana cukinia (keto, wegańskie)

Grillowana cukinia (keto, wegańskie)

Grillowana cukinia coraz częściej gości na każdym grillu na którym jestem. A taka dobrze przygotowana może stać się hitem imprezy. Ważnej jest aby odpowiednio ją przyprawić, aby nie zabrakło nadających jej smaku przypraw. Dużym ułatwieniem jest również pokrojenie jej po skosie, wtedy mniej plastrów cukinii 

Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką z pestek dyni to kolejna odsłona placków z cukinii na blogu (już siódma :)). Uwielbiam je i wciąż poszukuję nowych wariantów, tym razem padło na mąkę z pestek dyni. W tej wersji są idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak 

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem to jedno z tych aromatycznych dań, które sprawia, że w całej kuchni unosi się zapach czosnku i masła. Gorąco polecam zwłaszcza podczas sezonu na sałatę 🙂 Zobacz więcej dodatków do dania głównego. Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników, przedstawiona 

Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka, czyli jak szybko przenieść się do słonecznej Grecji! Będąc niegdyś w Atenach miałam okazję spróbować prawdziwej sałatki greckiej, która smakowała o niebo lepiej niż te serwowane w Polsce. Co więcej, wtedy myślałam, że to urok wakacji oraz tamtejszych składników, którego nie można odtworzyć 

Mizeria – tradycyjny przepis (keto)

Mizeria – tradycyjny przepis (keto)

Mizeria to surówka z ogórka zielonego w towarzystwie śmietany i koperku. Znana każdemu Polakowi i często podawana do tradycyjnego polskiego obiadu. Obecnie, gdy dostępny jest gęsty jogurt grecki, lubię nim zastępować śmietanę. Poza tym, że mizeria jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, posiada niewiele 

Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami

Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami

Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami to szybka i prosta sałatka która zasmakuje każdemu. Idealna jako dodatek do grilla, jak i na imprezy. Gorąco polecam!

Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik czyli twaróg z dodatkiem śmietany i cebuli. Jestem rodowitą poznanianką i nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami, zwykle pieczonymi w mundurku, ale świetnie smakuje również jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielna przekąska. Czasami spotyka się również jego 

Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce to szybka i zdrowa przekąska idealna do filmu jak i na imprezę. Kalafior po pieczeniu pozostaje chrupiący w środku, plus aromatyczna panierka tworzącą razem rewelacyjną przekąskę. Jeśli posiadacie łyżkę szumówkę z dużymi dziurkami to gorąco wam ją polecam jako “sitko” podczas 

Placki z cukinii z mąką kokosową (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką kokosową (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką kokosową są miękkie i posiadają delikatną kokosową nutę. Idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak również bezglutenowej i bezlaktozowej. Jest to kolejny wariant placków z cukinii których jestem ogromną fanką. Zobacz również pozostałe przepisy na placki z cukinii. Przepis na placki z cukinii 

Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z siemieniem lnianym są delikatne i lekkie. Zamiast mąki wykorzystałam zmielone siemię lniane, które nadało im nieco ciemniejszego koloru. Przygotowuje się je błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej! Idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak również bezglutenowej i bezlaktozowej. Jest to kolejny wariant 

Szare kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane mogłabym jeść bez końca! Do dzisiaj pamiętam te przygotowywane przez moją babcię, miały naprawdę ciemno szary odcień! Było to spowodowane tym, że surowe ziemniaki ścierało się ręcznie na tarce, a zanim starło się wszystkie, część z nich mocno ciemniała. Nie wpływało to 

Makaron wegański

Makaron wegański

Najprostszy makaron wegański, delikatny, a co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Wiecie, że w kuchni włoskiej do ciasta na makaron dodaje się jajka, aby ciasto było twardsze? Moim zdaniem, makaron wegański ma tę przewagę, że jest niezwykle delikatny właśnie dzięki braku jajek. Tak przygotowany makaron idealnie 

Uszka z grzybami (wegańskie)

Uszka z grzybami (wegańskie)

Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są dla mnie nieodłącznym elementem świąt. Już od dziecka wykradałam mamie z kuchni świeżo ugotowane uszka do barszczu i do dzisiaj przygotowuję je własnoręcznie. Uszka warto przygotować w większej ilości i je zamrozić. Więcej o mrożeniu i rozmrażaniu pierogów 

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak to ciasto drożdżowe faszerowane kapustą i grzybami. Danie to w niektórych regionach Polski jest podawane na Wigilijnym stole jako dodatek do barszczu, lub samodzielne danie. Kulebiak z kapustą i grzybami doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Na nasz Wigilijny stół dołączył stosunkowo 

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora (ekonomiczne gotowanie). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem. Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada