Makaron wegański

Makaron wegański

Najprostszy makaron wegański, delikatny, a co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Wiecie, że w kuchni włoskiej do ciasta na makaron dodaje się jajka, aby ciasto było twardsze? Moim zdaniem, makaron wegański ma tę przewagę, że jest niezwykle delikatny właśnie dzięki braku jajek.

Tak przygotowany makaron idealnie nada się do rosołu (przygotowany jako nitki), do dań z makaronem (uformowany jako wstążki), lub do lasagne (rozwałkowany i wycięty na kształt prostokąta). Co więcej, domowy makaron jest o wiele smaczniejszy niż ten sklepowy. Przekonajcie się sami 🙂


Przepis na makaron wegański


Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej (200 g) + 50 g do posypywania
  • łyżeczka soli (6 g)
  • pół szklanki wrzącej wody (125 ml)

Czas przygotowania: 15 + 10 minut gotowania
Ilość:
około 600 g ugotowanego makaronu


Przygotowanie

  1. Do miski dodajemy mąkę, sól, a następnie wrzącą wodę i intensywnie mieszamy łyżką.
  2. Po chwili mieszania, ciasto lekko ostygnie i nie będzie parzyć w dłonie, można je wtedy podzielić na 4 porcje.
  3. Przed wałkowaniem blat obficie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienko (około 1 mm).
  4. Następnie ciasto podsypujemy dodatkowo mąką i zwijamy je w rulon. Tak przygotowany rulon kroimy ostrym nożem w zależności od tego jaki makaron chcemy uzyskać.
  5. Pocięty makaron od razu rozdzielamy dłońmi na pojedyncze niteczki, gdy zbyt długo leży może się posklejać. Jeśli macie problem z rozdzieleniem nitek, dodaliście za mało mąki przed zwinięciem w rulon 🙂
  6. Świeży makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie (około 1,5 litra wody i 3 łyżeczki soli), przez 2-3 minut (w zależności od grubości ciasta i wielkości makaronu). Inną opcją jest suszenie makaronu.
  7. Ugotowany makaron dobrze jest lekko skroplić olejem lub oliwą, aby zapobiec jego sklejaniu. Możecie go również zamrozić.
Makaron wegański

Suszenie makaronu, czyli jak wysuszyć domowy makaron?

  1. Makaron rozłóż na płaskiej powierzchni (blaszce, dużym talerzu, lub blacie), przykryj materiałową ściereczką i pozostaw na 2 – 3 dni do wyschnięcia. Jeśli makaron jest wciąż lekko wilgotny, może to oznaczać, że w Twoim mieszkaniu jest dość wilgotno i lepiej podsuszyć go w piekarniku.
  2. Znacznie szybszą, ale i mniej oszczędną metodą jest suszenie w piekarniku. Makaron podsuszaj godzinę w temperaturze 50°C (najlepiej z termoobiegiem).

Pamiętajcie, że makaron podczas suszenia warto uformować w gniazdka, lub rozwiesić (np. na kratce piekarnika), aby uzyskać kształt wygodniejszy do przechowywania. Po wyschnięciu makaron nie będzie elastyczny i wszelkie próby zmiany jego kształtu mogą zakończyć się połamaniem.

Makaron wegański
Ugotowany makaron wegański

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś na słodko?




PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz