Makaron wegański
Najprostszy makaron wegański, delikatny, a co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Wiecie, że w kuchni włoskiej do ciasta na makaron dodaje się jajka, aby ciasto było twardsze? Moim zdaniem, makaron wegański ma tę przewagę, że jest niezwykle delikatny właśnie dzięki braku jajek.
Tak przygotowany makaron idealnie nada się do rosołu (przygotowany jako nitki), do dań z makaronem (uformowany jako wstążki), lub do lasagne (rozwałkowany i wycięty na kształt prostokąta). Co więcej, domowy makaron jest o wiele smaczniejszy niż ten sklepowy. Przekonajcie się sami 🙂
Przepis na makaron wegański
Składniki
- półtorej szklanki mąki pszennej (200 g) + 50 g do posypywania
- łyżeczka soli (6 g)
- pół szklanki wrzącej wody (125 ml)
Czas przygotowania: 15 + 10 minut gotowania
Ilość: około 600 g ugotowanego makaronu
Przygotowanie
- Do miski dodajemy mąkę, sól, a następnie wrzącą wodę i intensywnie mieszamy łyżką.
- Po chwili mieszania, ciasto lekko ostygnie i nie będzie parzyć w dłonie, można je wtedy podzielić na 4 porcje.
- Przed wałkowaniem blat obficie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienko (około 1 mm).
- Następnie ciasto podsypujemy dodatkowo mąką i zwijamy je w rulon. Tak przygotowany rulon kroimy ostrym nożem w zależności od tego jaki makaron chcemy uzyskać.
- Pocięty makaron od razu rozdzielamy dłońmi na pojedyncze niteczki, gdy zbyt długo leży może się posklejać. Jeśli macie problem z rozdzieleniem nitek, dodaliście za mało mąki przed zwinięciem w rulon 🙂
- Świeży makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie (około 1,5 litra wody i 3 łyżeczki soli), przez 2-3 minut (w zależności od grubości ciasta i wielkości makaronu). Inną opcją jest suszenie makaronu.
- Ugotowany makaron dobrze jest lekko skroplić olejem lub oliwą, aby zapobiec jego sklejaniu. Możecie go również zamrozić.
Suszenie makaronu, czyli jak wysuszyć domowy makaron?
- Makaron rozłóż na płaskiej powierzchni (blaszce, dużym talerzu, lub blacie), przykryj materiałową ściereczką i pozostaw na 2 – 3 dni do wyschnięcia. Jeśli makaron jest wciąż lekko wilgotny, może to oznaczać, że w Twoim mieszkaniu jest dość wilgotno i lepiej podsuszyć go w piekarniku.
- Znacznie szybszą, ale i mniej oszczędną metodą jest suszenie w piekarniku. Makaron podsuszaj godzinę w temperaturze 50°C (najlepiej z termoobiegiem).
Pamiętajcie, że makaron podczas suszenia warto uformować w gniazdka, lub rozwiesić (np. na kratce piekarnika), aby uzyskać kształt wygodniejszy do przechowywania. Po wyschnięciu makaron nie będzie elastyczny i wszelkie próby zmiany jego kształtu mogą zakończyć się połamaniem.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!