Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)
Gzik czyli twaróg z dodatkiem śmietany i cebuli. Jestem rodowitą poznanianką i nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami, zwykle pieczonymi w mundurku, ale świetnie smakuje również jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielna przekąska. Czasami spotyka się również jego wersje z ogórkiem lub rzodkiewką.
Ponadto gzik charakteryzuje się dużą zawartością białka i tłuszczy, idealny dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej (ketogenicznej lub Low Carb) oraz cukrzycowej lub bezglutenowej. Dzisiaj wersja podstawowa, polecam będącym na diecie i nie tylko 😉
Składniki
- pół cebuli (60g)
- opakowanie twarogu tłustego lub półtłustego (250g)
- 5 łyżek śmietany 18%* (125 g)
- 2 łyżki szczypiorku lub koperku
- sól i pieprz wedle uznania
*zamiast śmietany czasami wykorzystujemy również mleko lub jogurt. Można również dodać je pół na pół ze śmietaną 🙂
Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji: 4 porcje (po 110 g każda)
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Jeśli wasza cebula jest ostra i szczypie w oczy przy obieraniu, polecam przełożyć ją na sitko i przepłukać obficie wodą.
- Następnie do cebuli dodajemy twaróg, śmietanę i szczypiorek lub koperek i całość dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
- Jeśli masa wydaje wam się zbyt gęsta i sucha, możecie dodać odrobinę mleka. Wszystko zależy od jakości użytego sera, oraz od tego czy jest on tłusty lub półtłusty.
Gzik podajemy z ziemniakami, jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielne danie.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 693 kcal | 173 kcal |
Białko | 48 g | 12 g |
Tłuszcze | 48 g | 12 g |
Węglowodany netto | 16 g | 4 g |
Błonnik | 2 g | 0,5 g |
Kaloryczność obliczona dla wykorzystania twarogu tłustego i szczypiorku. Z powyższego przepisu powstaje około 4 porcji po 110 g każda.
Wypróbuj również: gzik z rzodkiewką!
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pyszny!
Dziękuję! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Dziękuję za przypomnienie smaków dzieciństwa! Jest przepyszny 🙂
Polecam się! 🙂 Zajrzyj również do zakładki kuchnia polska, gdzie znajdziesz wiele innych polskich przepisów.
Pozdrawiam
Klaudia
Zrobiłam swój pierwszy gzik z tego przepisu i wyszedł bardzo smaczny! Dziękuję, super przepis!
Bardzo się cieszę, że zasmakował Ci gzik!
Pozdrawiam,
Klaudia