Szare kluski ziemniaczane
Szare kluski ziemniaczane mogłabym jeść bez końca! Do dzisiaj pamiętam te przygotowywane przez moją babcię, miały naprawdę ciemno szary odcień! Było to spowodowane tym, że surowe ziemniaki ścierało się ręcznie na tarce, a zanim starło się wszystkie, część z nich mocno ciemniała. Nie wpływało to w ogóle na smak, i tak wszystkie znikały w zabójczym tempie 🙂
Dzisiaj przygotowywanie klusek przejął mój tata, i to w skali hurtowej! Aby wszystko szło sprawniej, ziemniaki blenduje na gładką masę. Znacznie przyspiesza to pracę i sprawia, że ziemniaki nie mają czasu ściemnieć. Wiecie co jeszcze jest rewelacyjne w szarych kluskach? Że można je mrozić! Więcej przepisów, które można mrozić znajdziecie tutaj.
Dla tych co nie znają szarych klusek, są to drobno starte surowe ziemniaki z dodatkiem mąki oraz jajek i ugotowane we wrzątku. W Poznaniu koniecznie podawane z gotowaną kapustą kiszoną oraz skwarkami. W mojej wege wersji ze smażoną cebulką 🙂
Przepis na szare kluski
Składniki
- 2 kilogramy ziemniaków (najlepiej mączystych)
- jajko
- 2-3 szklanki mąki pszennej (280-420 g)
- pół łyżeczki soli i pieprzu
Dodatkowo
- cebula (100 g)
- 5 łyżek oleju (50 g)
Uwaga! Do przepisu polecam wykorzystać blender kielichowy, znacznie ułatwi pracę. Jeśli go nie posiadacie, możecie ziemniaki zetrzeć na bardzo drobnych oczkach na tarce. Pracę ułatwi również dobry cedzak 🙂
Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut gotowania
Ilość: 10 porcji (po około 270 g)
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i lekko osuszamy.
- Następnie porcjami blendujemy ziemniaki w blenderze kielichowym (lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach).
- Ziemniaki zblendowane na gładką masę przekładamy na sitko, aby je odsączyć. Ważne aby zbierać wyciekające soki, by odzyskać skrobię.
- Po około 10-15 minutach przekładamy ziemniaki do miski. Z soków które wyciekły odlewamy górną warstwę i przekładamy pozostałą na dnie skrobię do ziemniaków.
- Do ziemniaków dodajemy jajko oraz dwie szklanki mąki pszennej, sól i pieprz.
- Całość dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wciąż jest dość luźne, dodajemy dodatkową szklankę mąki. Ilość dodanej mąki zależy od gatunku ziemniaków i od tego ile wypuszczą soków. Jeśli przesadziliście z ilością mąki, dodajcie odlany sok z ziemniaków.
- W dużym szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
- Zwilżoną w wodzie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przenosimy ją do wrzątku. Powtarzamy z resztą ciasta, dopóki nie utworzy się warstwa klusek na dnie garnka (około 1/6 całego ciasta).
- W zależności od wielkości klusek gotujemy 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej przetestować jedną z klusek). Jeżeli kluski się rozpadają, prawdopodobnie dodaliście za mało mąki i ciasto jest zbyt rzadkie.
- Szare kluski odławiamy cedzakiem i odstawiamy na durszlak do odcieknięcia.
- Dodatkowo możemy drobno posiekać cebulkę i podsmażyć ją na oleju na dużej patelni dopóki się nie zeszkli. Smażoną cebulkę dodajemy do klusek, lub jeśli ostygły to dorzucamy je do cebuli i chwilę podsmażamy.
- Szare kluski doskonale smakują z dodatkiem smażonej kapusty kiszonej.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 2859 kcal | 286 kcal |
Białko | 80 g | 8 g |
Tłuszcze | 11 g | 1 g |
Węglowodany netto | 591 g | 59 g |
Błonnik | 37 g | 3 g |
Kaloryczność dla 1,8 kg ziemniaków (po obraniu) i 2,5 szklanki mąki, bez dodatku smażonej cebulki. Z powyższego przepisu powstaje około 10 porcji po 270 g.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wyszły bardzo dobre! Zapisuję przepis jako ulubiony
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Nigdy ich nie jadłem, już zleciłem małżonce przygotowanie ich na piątek 🙂
Naprawdę?! To koniecznie daj znać jak bardzo Ci zasmakowały, bo na pewno zasmakują 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia