Szare kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane mogłabym jeść bez końca! Do dzisiaj pamiętam te przygotowywane przez moją babcię, miały naprawdę ciemno szary odcień! Było to spowodowane tym, że surowe ziemniaki ścierało się ręcznie na tarce, a zanim starło się wszystkie, część z nich mocno ciemniała. Nie wpływało to w ogóle na smak, i tak wszystkie znikały w zabójczym tempie 🙂

Dzisiaj przygotowywanie klusek przejął mój tata, i to w skali hurtowej! Aby wszystko szło sprawniej, ziemniaki blenduje na gładką masę. Znacznie przyspiesza to pracę i sprawia, że ziemniaki nie mają czasu ściemnieć. Wiecie co jeszcze jest rewelacyjne w szarych kluskach? Że można je mrozić! Więcej przepisów, które można mrozić znajdziecie tutaj.

Dla tych co nie znają szarych klusek, są to drobno starte surowe ziemniaki z dodatkiem mąki oraz jajek i ugotowane we wrzątku. W Poznaniu koniecznie podawane z gotowaną kapustą kiszoną oraz skwarkami. W mojej wege wersji ze smażoną cebulką 🙂


Przepis na szare kluski


Składniki

  • 2 kilogramy ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • jajko
  • 2-3 szklanki mąki pszennej (280-420 g)
  • pół łyżeczki soli i pieprzu

Dodatkowo

  • cebula (100 g)
  • 5 łyżek oleju (50 g)

Uwaga! Do przepisu polecam wykorzystać blender kielichowy, znacznie ułatwi pracę. Jeśli go nie posiadacie, możecie ziemniaki zetrzeć na bardzo drobnych oczkach na tarce. Pracę ułatwi również dobry cedzak 🙂


Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut gotowania
Ilość: 10 porcji (po około 270 g)


Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i lekko osuszamy.
  2. Następnie porcjami blendujemy ziemniaki w blenderze kielichowym (lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach).
  3. Ziemniaki zblendowane na gładką masę przekładamy na sitko, aby je odsączyć. Ważne aby zbierać wyciekające soki, by odzyskać skrobię.
  4. Po około 10-15 minutach przekładamy ziemniaki do miski. Z soków które wyciekły odlewamy górną warstwę i przekładamy pozostałą na dnie skrobię do ziemniaków.
  5. Do ziemniaków dodajemy jajko oraz dwie szklanki mąki pszennej, sól i pieprz.
  6. Całość dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wciąż jest dość luźne, dodajemy dodatkową szklankę mąki. Ilość dodanej mąki zależy od gatunku ziemniaków i od tego ile wypuszczą soków. Jeśli przesadziliście z ilością mąki, dodajcie odlany sok z ziemniaków.
  7. W dużym szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
  8. Zwilżoną w wodzie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przenosimy ją do wrzątku. Powtarzamy z resztą ciasta, dopóki nie utworzy się warstwa klusek na dnie garnka (około 1/6 całego ciasta).
  9. W zależności od wielkości klusek gotujemy 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej przetestować jedną z klusek). Jeżeli kluski się rozpadają, prawdopodobnie dodaliście za mało mąki i ciasto jest zbyt rzadkie.
  10. Szare kluski odławiamy cedzakiem i odstawiamy na durszlak do odcieknięcia.
  11. Dodatkowo możemy drobno posiekać cebulkę i podsmażyć ją na oleju na dużej patelni dopóki się nie zeszkli. Smażoną cebulkę dodajemy do klusek, lub jeśli ostygły to dorzucamy je do cebuli i chwilę podsmażamy.
  12. Szare kluski doskonale smakują z dodatkiem smażonej kapusty kiszonej.
Szare kluski
Szare kluski
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna2859 kcal286 kcal
Białko80 g8 g
Tłuszcze11 g1 g
Węglowodany netto591 g59 g
Błonnik37 g3 g

Kaloryczność dla 1,8 kg ziemniaków (po obraniu) i 2,5 szklanki mąki, bez dodatku smażonej cebulki. Z powyższego przepisu powstaje około 10 porcji po 270 g.


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów

A może wegetariańskie słodkości?


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


2 thoughts on “Szare kluski ziemniaczane”

Dodaj komentarz