Szare kluski ziemniaczane
Szare kluski ziemniaczane mogłabym jeść bez końca! Do dzisiaj pamiętam te przygotowywane przez moją babcię, miały naprawdę ciemno szary odcień! Było to spowodowane tym, że surowe ziemniaki ścierało się ręcznie na tarce, a zanim starło się wszystkie, część z nich mocno ciemniała. Nie wpływało to w ogóle na smak, i tak wszystkie znikały w zabójczym tempie 🙂
Dzisiaj przygotowywanie klusek przejął mój tata, i to w skali hurtowej! Aby wszystko szło sprawniej, ziemniaki blenduje na gładką masę. Znacznie przyspiesza to pracę i sprawia, że ziemniaki nie mają czasu ściemnieć. Wiecie co jeszcze jest rewelacyjne w szarych kluskach? Że można je mrozić! Więcej przepisów, które można mrozić znajdziecie tutaj.
Dla tych co nie znają szarych klusek, są to drobno starte surowe ziemniaki z dodatkiem mąki oraz jajek i ugotowane we wrzątku. W Poznaniu koniecznie podawane z gotowaną kapustą kiszoną oraz skwarkami. W mojej wege wersji ze smażoną cebulką 🙂
Przepis na szare kluski
Składniki
- 2 kilogramy ziemniaków (najlepiej mączystych)
- jajko
- 2-3 szklanki mąki pszennej (280-420 g)
- pół łyżeczki soli i pieprzu
Dodatkowo
- cebula (100 g)
- 5 łyżek oleju (50 g)
Uwaga! Do przepisu polecam wykorzystać blender kielichowy, znacznie ułatwi pracę. Jeśli go nie posiadacie, możecie ziemniaki zetrzeć na bardzo drobnych oczkach na tarce. Pracę ułatwi również dobry cedzak 🙂
Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut gotowania
Ilość: 10 porcji (po około 270 g)
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i lekko osuszamy.
- Następnie porcjami blendujemy ziemniaki w blenderze kielichowym (lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach).
- Ziemniaki zblendowane na gładką masę przekładamy na sitko, aby je odsączyć. Ważne aby zbierać wyciekające soki, by odzyskać skrobię.
- Po około 10-15 minutach przekładamy ziemniaki do miski. Z soków które wyciekły odlewamy górną warstwę i przekładamy pozostałą na dnie skrobię do ziemniaków.
- Do ziemniaków dodajemy jajko oraz dwie szklanki mąki pszennej, sól i pieprz.
- Całość dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wciąż jest dość luźne, dodajemy dodatkową szklankę mąki. Ilość dodanej mąki zależy od gatunku ziemniaków i od tego ile wypuszczą soków. Jeśli przesadziliście z ilością mąki, dodajcie odlany sok z ziemniaków.
- W dużym szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
- Zwilżoną w wodzie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przenosimy ją do wrzątku. Powtarzamy z resztą ciasta, dopóki nie utworzy się warstwa klusek na dnie garnka (około 1/6 całego ciasta).
- W zależności od wielkości klusek gotujemy 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej przetestować jedną z klusek). Jeżeli kluski się rozpadają, prawdopodobnie dodaliście za mało mąki i ciasto jest zbyt rzadkie.
- Szare kluski odławiamy cedzakiem i odstawiamy na durszlak do odcieknięcia.
- Dodatkowo możemy drobno posiekać cebulkę i podsmażyć ją na oleju na dużej patelni dopóki się nie zeszkli. Smażoną cebulkę dodajemy do klusek, lub jeśli ostygły to dorzucamy je do cebuli i chwilę podsmażamy.
- Szare kluski doskonale smakują z dodatkiem smażonej kapusty kiszonej.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 2859 kcal | 286 kcal |
Białko | 80 g | 8 g |
Tłuszcze | 11 g | 1 g |
Węglowodany netto | 591 g | 59 g |
Błonnik | 37 g | 3 g |
Kaloryczność dla 1,8 kg ziemniaków (po obraniu) i 2,5 szklanki mąki, bez dodatku smażonej cebulki. Z powyższego przepisu powstaje około 10 porcji po 270 g.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
A może wegetariańskie słodkości?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wyszły bardzo dobre! Zapisuję przepis jako ulubiony
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Nigdy ich nie jadłem, już zleciłem małżonce przygotowanie ich na piątek 🙂
Naprawdę?! To koniecznie daj znać jak bardzo Ci zasmakowały, bo na pewno zasmakują 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia