Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora (ekonomiczne gotowanie). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem. Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada się dla osób na diecie keto lub low carb. Co więcej, wiedzieliście, że w języku włoskim gnocchi oznacza „grudki”?

I pamiętajcie, wymawiamy nioki 🙂


Przepis na gnocchi kalafiorowe


Składniki

  • główka kalafiora (800 g)
  • 100 g sera żółtego
  • pół szklanki zmielonych migdałów/mąki migdałowej (65 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut pieczenia
Ilość: około 80 gnocchi (4 porcje)


Przygotowanie

  1. Kalafior gotujemy do miękkości najlepiej na parze, aby nie nasiąknął zbytnio wodą. Jeśli używasz kalafiora gotowanego w wodzie dodaj kilka łyżek więcej mąki migdałowej, aby dobrze związała masę.
  2. W międzyczasie ścieramy ser żółty na drobnej tarce, mielimy migdały oraz drobno siekamy czosnek.
  3. Do miski blendera dodajemy kalafior, ser, migdały oraz czosnek a także jajka i sól oraz pieprz wedle uznania, całość dobrze blendujemy na gładką masę.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta tworząc gnocchi. Kluski nie urosną dlatego nie trzeba zachowywać dużych odstępów.
  5. Gnocchi kalafiorowe pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, dopóki się delikatnie nie zarumienią.
  6. Upieczone kluski możemy pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aby odparowały do końca.

Gnocchi kalafiorowe doskonale smakują z pesto, sosem lub po prostu podsmażone na patelni z dodatkiem cebuli. Pamiętajcie, że danie to można również po upieczeniu mrozić.

Gnocchi kalafiorowe
Gnocchi kalafiorowe
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna1110 kcal278 kcal
Białko76 g19 g
Tłuszcze68 g17 g
Węglowodany netto40 g10 g
Błonnik20 g5 g

Z powyższego przepisu powstaje około 80 gnocchi (4 porcje).


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (7 ocen)


18 thoughts on “Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.