Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)
Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora (ekonomiczne gotowanie). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem. Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada się dla osób na diecie keto lub low carb. Co więcej, wiedzieliście, że w języku włoskim gnocchi oznacza „grudki”?
I pamiętajcie, wymawiamy nioki 🙂
Przepis na gnocchi kalafiorowe
Składniki
- główka kalafiora (800 g)
- 100 g sera żółtego
- pół szklanki zmielonych migdałów/mąki migdałowej (65 g)
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 2 jajka
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut pieczenia
Ilość: około 80 gnocchi (4 porcje)
Przygotowanie
- Kalafior gotujemy do miękkości najlepiej na parze, aby nie nasiąknął zbytnio wodą. Jeśli używasz kalafiora gotowanego w wodzie dodaj kilka łyżek więcej mąki migdałowej, aby dobrze związała masę.
- W międzyczasie ścieramy ser żółty na drobnej tarce, mielimy migdały oraz drobno siekamy czosnek.
- Do miski blendera dodajemy kalafior, ser, migdały oraz czosnek a także jajka i sól oraz pieprz wedle uznania, całość dobrze blendujemy na gładką masę.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta tworząc gnocchi. Kluski nie urosną dlatego nie trzeba zachowywać dużych odstępów.
- Gnocchi kalafiorowe pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, dopóki się delikatnie nie zarumienią.
- Upieczone kluski możemy pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aby odparowały do końca.
Gnocchi kalafiorowe doskonale smakują z pesto, sosem lub po prostu podsmażone na patelni z dodatkiem cebuli. Pamiętajcie, że danie to można również po upieczeniu mrozić.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1110 kcal | 278 kcal |
Białko | 76 g | 19 g |
Tłuszcze | 68 g | 17 g |
Węglowodany netto | 40 g | 10 g |
Błonnik | 20 g | 5 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 80 gnocchi (4 porcje).
Jeszcze więcej keto przepisów!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Syn ma cukrzycę i często przygotowuję puree z kalafiora do obiadu, super się sprawdza 🙂
Bardzo się cieszę, że puree z kalafiora się wam sprawdza 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Jedna porcja to ile ? Ponieważ przy obliczeniach dla diabetyka dziecka jedna porcja to dla mnie albo 100g , albo ???
Niestety podanie konkretnej wagi jednej porcji nie jest możliwe, gdyż wszystko zależy od kalafiora (ile miał wody po ugotowaniu i jaką techniką go gotowałaś) oraz od piekarnika (czasu pieczenia i jego ustawień).
Najlepiej, gdy po upieczeniu zważysz wszystkie składniki i na podstawie tej wagi przeliczysz makro 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Super przepis ,ale makro mnie odstrasza.. PS. Cudna stronka! Pozdrawiam!
Mogło Cię odstraszyć, bo był w nim błąd! 10 g węgli netto na 1 porcję, nie na jedną sztukę 🙂 Najmocniej przepraszam!
Pozdrawiam,
Klaudia
Pyszne w smaku! Tylko mi się rozjechały podczas pieczenia… 🙁
A jesteś pewna wagi wszystkich składników? Czasami odmierzanie na szklanki i ilość jest dość zawodne.
Pozdrawiam,
Klaudia
Odmierzałam na wadze tym razem 😉 Kalafior gotowałam w wodzie (był mokry fakt) i mąkę migdałowa miałam grubomielona. Nie poddam się 🙂
To pewnie przez nadmiar wody. Dodam zaraz informację do przepisu aby dosypać więcej mąki gdy się gotowało kalafiora w wodzie 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Nie mam piekarnika. Wyjdą, jak zrobię je na patelni? 🙂
Na patelni mi kompletnie nie wychodziły, bardzo się rozlatywały. Pewnie trzeba by trochę zmodyfikować przepis, daj znać jakby Tobie wyszły 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Wyszły trochę goszkawe za dużo czosnku w przepisie…
Dużo zależy od gatunku i wielkości ząbków czosnku, uwzględnię to w przepisie 🙂
Zrobiłam z kalafiora który leżał w lodowce i nikt nie miał na niego ochoty. Wyszły bardzo dobre! Następnym razem dodam tylko więcej soli, bo chyba zapomniałam o niej
Bardzo się cieszę że smakowały!
Pozdrawiam,
Klaudia
Z chęcią spróbuję taką kalafiorową wersję 🙂
Gorąco polecam 🙂
Pozdrawiam
Klaudia