Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)
Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora (ekonomiczne gotowanie). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem. Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada się dla osób na diecie keto lub low carb. Co więcej, wiedzieliście, że w języku włoskim gnocchi oznacza „grudki”?
I pamiętajcie, wymawiamy nioki 🙂
Przepis na gnocchi kalafiorowe
Składniki
- główka kalafiora (800 g)
- 100 g sera żółtego
- pół szklanki zmielonych migdałów/mąki migdałowej (65 g)
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 2 jajka
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut pieczenia
Ilość: około 80 gnocchi (4 porcje)
Przygotowanie
- Kalafior gotujemy do miękkości najlepiej na parze, aby nie nasiąknął zbytnio wodą.
- W międzyczasie ścieramy ser żółty na drobnej tarce, mielimy migdały oraz drobno siekamy czosnek.
- Do miski blendera dodajemy kalafior, ser, migdały oraz czosnek a także jajka i sól oraz pieprz wedle uznania, całość dobrze blendujemy na gładką masę.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta tworząc gnocchi. Kluski nie urosną dlatego nie trzeba zachowywać dużych odstępów.
- Gnocchi kalafiorowe pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, dopóki się delikatnie nie zarumienią.
- Upieczone kluski możemy pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aby odparowały do końca.
Gnocchi kalafiorowe doskonale smakują z pesto, sosem lub po prostu podsmażone na patelni z dodatkiem cebuli. Pamiętajcie, że danie to można również po upieczeniu mrozić.

Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1110 kcal | 278 kcal |
Białko | 76 g | 19 g |
Tłuszcze | 68 g | 17 g |
Węglowodany netto | 40 g | 10 g |
Błonnik | 20 g | 5 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 80 gnocchi (4 porcje).
Jeszcze więcej keto przepisów
Zupa dyniowa (wegańska) Ciasteczka orzechowe Guacamole (wegańskie) Orzechowy deser śmietankowy Chałwa domowa bez cukru Frittata ze szpinakiem Keto bułki z babki jajowatej Michałki bez cukru Boczniaki po kaszubsku (wegańskie)
Zobacz również
#wegetariańskie #lowcarb #bezglutenu #umiarkownieszybkie(30-60min) #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #daniagłówne #dodatkidodaniagłównego #warzywasezonowe #kuchniawłoska #domrożenia #ekonomicznegotowanie #serżółty #jajka #kalafior #migdały
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wyszły trochę goszkawe za dużo czosnku w przepisie…
Dużo zależy od gatunku i wielkości ząbków czosnku, uwzględnię to w przepisie 🙂
Zrobiłam z kalafiora który leżał w lodowce i nikt nie miał na niego ochoty. Wyszły bardzo dobre! Następnym razem dodam tylko więcej soli, bo chyba zapomniałam o niej
Bardzo się cieszę że smakowały!
Pozdrawiam,
Klaudia
Z chęcią spróbuję taką kalafiorową wersję 🙂