Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce to szybka i zdrowa przekąska idealna do filmu jak i na imprezę. Kalafior po pieczeniu pozostaje chrupiący w środku, plus aromatyczna panierka tworzącą razem rewelacyjną przekąskę. Jeśli posiadacie łyżkę szumówkę z dużymi dziurkami to gorąco wam ją polecam jako “sitko” podczas panierowania, znacznie przyspiesza pracę!


Przepis na kalafior pieczony w panierce


Składniki

  • główka kalafiora
  • około pół szklanki mleka roślinnego*
  • około pół szklanki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, wędzona, curry
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy (30-40 g)

*nieweganie mogą użyć krowiego


Czas przygotowania: 10 minut + 30 min pieczenia
Ilość porcji: 4 porcje


Przygotowanie

  1. Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze różyczki.
  2. Do jednej miski wlewamy mleko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą wraz z dużą ilością przypraw (u mnie łyżeczka soli, papryki ostrej, papryki wędzonej, szczypta curry).
  3. Różyczki zanurzamy w mleku, a następnie obtaczamy w panierce i układamy na blaszce.
  4. Każdą z różyczek porządnie spryskujemy olejem lub skraplamy. Im mocniej skroplone tym smaczniejsze 🙂
  5. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut.
  6. Podajemy od razu po upieczeniu, najlepiej smakują z sosem lub dipem, mogą również stanowić dodatek do dania głównego.
przygotowanie
Kalafior pieczony w panierce
Kalafior pieczony w panierce
Kalafior pieczony w panierce

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (10 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.