Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak to ciasto drożdżowe faszerowane kapustą i grzybami. Danie to w niektórych regionach Polski jest podawane na Wigilijnym stole jako dodatek do barszczu, lub samodzielne danie. Kulebiak z kapustą i grzybami doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Na nasz Wigilijny stół dołączył stosunkowo niedawno, ale tak nam zasmakował, że często przygotowujemy go poza sezonem świątecznym 🙂


Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami


Składniki

NA CIASTO

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 2 jajka
  • szklanka letniego mleka (250 ml) temp. około 40 stopni
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli (6 g)
  • łyżeczka cukru (5 g)
  • dwie łyżki oleju lub masła (20 g)

NA FARSZ

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 60 g grzybów suszonych
  • liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża cebula (150 g)
  • 3 łyżki oleju (30 g)
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 2 godziny + przygotowanie farszu 8 godzin
Ilość: dwa kulebiaki o wymiarach 35 x 12 cm


Przygotowanie

  1. Przygotowanie kulebiaka zaczynamy od farszu, dokładny przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj. W skrócie na patelni podsmażamy cebulę, wraz z kapustą i grzybami oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Z drożdży przygotowujemy zaczyn. Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki, a następnie dokładnie mieszamy/rozcieramy o ścianki do rozpuszczenia drożdży.
  3. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, na około 15-20 minut dopóki nie zwiększy swojej objętości i nie utworzą się bąbelki.
  4. Do zaczynu dodajemy resztę ciepłego mleka i mąki, a także sól i olej, a następnie całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłońmi.
  5. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę.
  6. Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Jeśli chcecie wykonać dodatkowe ozdoby do umieszczenia na kulebiaku, przed podzieleniem ciasta, oderwij od niego kulkę wielkości jabłka.
  7. Na cieście równomiernie rozkładamy farsz (dobrze by był temperatury pokojowej), a następnie zwijamy podwijając boki (patrz zdjęcie) i przekładamy do formy lub na blaszkę.

    Zwijanie kulebiaka
  8. Jeśli dodatkowo ozdabiamy kulebiaka, rozwałkowujemy pozostawioną wcześniej porcję ciasta i wycinamy wzory np. gwiazdki, choinki, a następnie umieszczamy je na wierzchu ciasta.
  9. Kulebiaka smarujemy roztrzepanym białkiem i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce by ponownie wyrósł.

    Zwinięty kulebiak
  10. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (grzałka górna i dolna).
  11. Kulebiaka pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 40 minut, dopóki się mocno nie zarumieni.

    Upieczony kulebiak
  12. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak pochodzenie

Kulebiak pochodzi z kuchni rosyjskiej, gdzie jako farsz używa się rybę, ryż, jajka na twardo, grzyby, koperek i cebulę. W kuchni polskiej znany jest szczególnie na lubelszczyźnie w wersji zawierającej kapustę z grzybami (kulebiak wigilijny), czasem również z dodatkiem mięsa [1, 2]. Co ciekawe nazwa kulebiak wywodzi się od niemieckiego słowa Kohlgeback, oznaczającego ciasto nadziewane kapustą.

Wegeświęta


Zobacz również

#wegetariańskie #daniagłówne #pieczywo #chleby #paszteciki #kulebiak #bezorzechów #domrożenia #jajka #drożdże #kapusta #grzyby #czasochłonne #kuchniapolska #kuchniarosyjska #kuchnialubelska #BożeNarodzenie #Wigilia


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


Dodaj komentarz