Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak to ciasto drożdżowe faszerowane kapustą i grzybami. Danie to w niektórych regionach Polski jest podawane na Wigilijnym stole jako dodatek do barszczu, lub samodzielne danie. Kulebiak z kapustą i grzybami doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Na nasz Wigilijny stół dołączył stosunkowo niedawno, ale tak nam zasmakował, że często przygotowujemy go poza sezonem świątecznym 🙂
Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami
Składniki
NA CIASTO
- 3,5 szklanki mąki pszennej (500 g)
- 2 jajka
- szklanka letniego mleka (250 ml) temp. około 40 stopni
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli (6 g)
- łyżeczka cukru (5 g)
- dwie łyżki oleju lub masła (20 g)
NA FARSZ
- 600 g kapusty kiszonej
- 60 g grzybów suszonych
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 duża cebula (150 g)
- 3 łyżki oleju (30 g)
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 2 godziny + przygotowanie farszu 8 godzin
Ilość: dwa kulebiaki o wymiarach 35 x 12 cm
Przygotowanie
- Przygotowanie kulebiaka zaczynamy od farszu, dokładny przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj. W skrócie na patelni podsmażamy cebulę, wraz z kapustą i grzybami oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Z drożdży przygotowujemy zaczyn. Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki, a następnie dokładnie mieszamy/rozcieramy o ścianki do rozpuszczenia drożdży.
- Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, na około 15-20 minut dopóki nie zwiększy swojej objętości i nie utworzą się bąbelki.
- Do zaczynu dodajemy resztę ciepłego mleka i mąki, a także sól i olej, a następnie całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłońmi.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Jeśli chcecie wykonać dodatkowe ozdoby do umieszczenia na kulebiaku, przed podzieleniem ciasta, oderwij od niego kulkę wielkości jabłka.
- Na cieście równomiernie rozkładamy farsz (dobrze by był temperatury pokojowej), a następnie zwijamy podwijając boki (patrz zdjęcie) i przekładamy do formy lub na blaszkę.
- Jeśli dodatkowo ozdabiamy kulebiaka, rozwałkowujemy pozostawioną wcześniej porcję ciasta i wycinamy wzory np. gwiazdki, choinki, a następnie umieszczamy je na wierzchu ciasta.
- Kulebiaka smarujemy roztrzepanym białkiem i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce by ponownie wyrósł.
- W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (grzałka górna i dolna).
- Kulebiaka pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 40 minut, dopóki się mocno nie zarumieni.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Kulebiak pochodzenie
Kulebiak pochodzi z kuchni rosyjskiej, gdzie jako farsz używa się rybę, ryż, jajka na twardo, grzyby, koperek i cebulę. W kuchni polskiej znany jest szczególnie na lubelszczyźnie w wersji zawierającej kapustę z grzybami (kulebiak wigilijny), czasem również z dodatkiem mięsa [1, 2]. Co ciekawe nazwa kulebiak wywodzi się od niemieckiego słowa Kohlgeback, oznaczającego ciasto nadziewane kapustą.
Wegeświęta
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pierwszy raz o nim słyszę! Na pewno przygotuję go na kolejne święta 🙂
Bardzo polecamy 🙂
Pozdrawiam
Klaudia