Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak to ciasto drożdżowe faszerowane kapustą i grzybami. Danie to w niektórych regionach Polski jest podawane na Wigilijnym stole jako dodatek do barszczu, lub samodzielne danie. Kulebiak z kapustą i grzybami doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Na nasz Wigilijny stół dołączył stosunkowo niedawno, ale tak nam zasmakował, że często przygotowujemy go poza sezonem świątecznym 🙂
Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami
Składniki
NA CIASTO
- 3,5 szklanki mąki pszennej (500 g)
- 2 jajka
- szklanka letniego mleka (250 ml) temp. około 40 stopni
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli (6 g)
- łyżeczka cukru (5 g)
- dwie łyżki oleju lub masła (20 g)
NA FARSZ
- 600 g kapusty kiszonej
- 60 g grzybów suszonych
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 duża cebula (150 g)
- 3 łyżki oleju (30 g)
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 2 godziny + przygotowanie farszu 8 godzin
Ilość: dwa kulebiaki o wymiarach 35 x 12 cm
Przygotowanie
- Przygotowanie kulebiaka zaczynamy od farszu, dokładny przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj. W skrócie na patelni podsmażamy cebulę, wraz z kapustą i grzybami oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Z drożdży przygotowujemy zaczyn. Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki, a następnie dokładnie mieszamy/rozcieramy o ścianki do rozpuszczenia drożdży.
- Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, na około 15-20 minut dopóki nie zwiększy swojej objętości i nie utworzą się bąbelki.
- Do zaczynu dodajemy resztę ciepłego mleka i mąki, a także sól i olej, a następnie całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłońmi.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Jeśli chcecie wykonać dodatkowe ozdoby do umieszczenia na kulebiaku, przed podzieleniem ciasta, oderwij od niego kulkę wielkości jabłka.
- Na cieście równomiernie rozkładamy farsz (dobrze by był temperatury pokojowej), a następnie zwijamy podwijając boki (patrz zdjęcie) i przekładamy do formy lub na blaszkę.
- Jeśli dodatkowo ozdabiamy kulebiaka, rozwałkowujemy pozostawioną wcześniej porcję ciasta i wycinamy wzory np. gwiazdki, choinki, a następnie umieszczamy je na wierzchu ciasta.
- Kulebiaka smarujemy roztrzepanym białkiem i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce by ponownie wyrósł.
- W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (grzałka górna i dolna).
- Kulebiaka pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 40 minut, dopóki się mocno nie zarumieni.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Kulebiak pochodzenie
Kulebiak pochodzi z kuchni rosyjskiej, gdzie jako farsz używa się rybę, ryż, jajka na twardo, grzyby, koperek i cebulę. W kuchni polskiej znany jest szczególnie na lubelszczyźnie w wersji zawierającej kapustę z grzybami (kulebiak wigilijny), czasem również z dodatkiem mięsa [1, 2]. Co ciekawe nazwa kulebiak wywodzi się od niemieckiego słowa Kohlgeback, oznaczającego ciasto nadziewane kapustą.
Wegeświęta
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Ciasto bananowe z polewą serową Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Seleryba, czyli seler a’la ryba Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
A może wegetariańskie słodkości?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Przepisy sezonowe
Frittata ze szpinakiem Ciasto z rabarbarem Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Sałatka grecka Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Szakszuka z bobem Krem ze szparagów
Najnowsze przepisy
- Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego
- Czekoladowe ciasto bananowe
- Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)
- Rabarbar pod kruszonką
- Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy)
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!