Pizzerinki na serku wiejskim
Pizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne, świetnie nadadzą się również na imprezy. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, świetnie smakują również na zimno. Gorąco polecam 🙂
Przepis na pizzerinki na serku wiejskim
Składniki
- opakowanie serka wiejskiego (200 g)
- jajko
- 4 łyżki mąki (60 g)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju (10 g)
dodatki
- 3 łyżeczki ketchupu (24 g)
- 4 łyżki startego sera żółtego (60 g)
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 3 pizzerinki o średnicy 12 cm
Przygotowanie
- Z serka wiejskiego odlewamy śmietankę (ja ją zwykle wypijam :)). Zazwyczaj odlewam około 3-4 łyżek i pozostaje 160-150 gram serka.
- Do serka dodajemy jajko, mąkę, zioła prowansalskie oraz sól i całość dobrze mieszamy. Grudki serka jak najbardziej mogą zostać.
- Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy trzy jak najcieńsze warstwy ciasta. Jest ono nieco lepkie, najlepiej rozprowadza mi się je widelcem.
- Placki smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 4-5 minut, aż spód się lekko przyrumieni, a góra zetnie.
- Placki odwracamy na drugą stronę, smarujemy ketchupem, posypujemy serem i smażymy około 3-4 minut pod przykryciem, dopóki ser się nie rozpuści.
Najlepiej smakują na ciepło, chociaż na zimno też szybko znikają 🙂
Źródło inspiracji @makro_i_sztanga
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
A może wegetariańskie słodkości?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Przepisy sezonowe
Frittata ze szpinakiem Ciasto z rabarbarem Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Sałatka grecka Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Szakszuka z bobem Krem ze szparagów
Najnowsze przepisy
- Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego
- Czekoladowe ciasto bananowe
- Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)
- Rabarbar pod kruszonką
- Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy)
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)
Jakiej mąki użyć?
Użyłam tutaj pszennej, ale myślę, że jej zamienniki również się nadadzą 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Dzień dobry 🙂
Czy pizzerinki z serka wiejskiego można upiec ? Niezbyt lubię przysmażone, jeżeli tak to jaki jest czas ich pieczenia i temperatura :)?
Można je również upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8-10 minut (do lekkiego zarumienienia). Aby było je łatwiej odkleić od papieru do pieczenia/blaszki, najpierw podpiecz sam spód, a następnie odklej go, dodać dodatki i włóż z powrotem do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści.
Pozdrawiam
Klaudia