Pizzerinki na serku wiejskim

Pizzerinki na serku wiejskim

Pizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne, świetnie nadadzą się również na imprezy. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, świetnie smakują również na zimno, gorąco polecam 🙂


Przepis na pizzerinki na serku wiejskim


Składniki

  • opakowanie serka wiejskiego (200 g)
  • jajko
  • 4 łyżki mąki (60 g)
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oleju (10 g)

dodatki

  • 3 łyżeczki ketchupu (24 g)
  • 4 łyżki startego sera żółtego (60 g)

Czas przygotowania: 
5 minut
Czas smażenia:
10 minut
Ilość: 3 pizzerinki o średnicy 12 cm

Przygotowanie

  1. Z serka wiejskiego odlewamy śmietankę (ja ją zwykle wypijam :)). Zazwyczaj odlewam około 3-4 łyżek i pozostaje 160-150 gram serka.
  2. Następnie do serka dodajemy jajko, mąkę, zioła prowansalskie oraz sól i całość dobrze mieszamy. Grudki serka jak najbardziej mogą zostać.
  3. Potem na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy trzy jak najcieńsze warstwy ciasta. Jest ono nieco lepkie, najlepiej rozprowadza mi się je widelcem.
  4. Następnie placki smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 4-5 minut, aż spód się lekko przyrumieni, a góra zetnie.
  5. Placki odwracamy na drugą stronę, smarujemy ketchupem, posypujemy serem i smażymy około 3-4 minut pod przykryciem, dopóki ser się nie rozpuści.

Najlepiej smakują na ciepło, chociaż na zimno również szybko znikają 🙂

Pizzerinki na serku wiejskim
Pizzerinki na serku wiejskim
Pizzerinki na serku wiejskim

Źródło inspiracji @makro_i_sztanga


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (9 ocen)


13 thoughts on “Pizzerinki na serku wiejskim”

  • Hej! Zastanawiam się na co najlepiej podmienić w tym przepisie mąkę pszenną, aby wyszło niskowęglowodanowo. Mam mąkę łubinową,kokosową,siemię lniane,łuski babki jajowatej, mąkę bambusową. Nie mam doświadczenia jeszcze z takimi modyfikacjami, jak myślisz, z czym najlepiej by tu pokombinować? 🙂

    • Próbowałam kiedyś zrobić z siemieniem lnianym i mąką migdałową, nie wyszło 🙂

      Pozdrawiam
      Klaudia

    • Myślę że tak, ale nie przygotowywałam z niego. Daj znać jeśli przygotujesz! 🙂

      Pozdrawiam
      Klaudia

  • Dzień dobry 🙂
    Czy pizzerinki z serka wiejskiego można upiec ? Niezbyt lubię przysmażone, jeżeli tak to jaki jest czas ich pieczenia i temperatura :)?

    • Można je również upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8-10 minut (do lekkiego zarumienienia). Aby było je łatwiej odkleić od papieru do pieczenia/blaszki, najpierw podpiecz sam spód, a następnie odklej go, dodać dodatki i włóż z powrotem do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści.

      Pozdrawiam
      Klaudia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.