Pizzerinki na serku wiejskim
Pizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne, świetnie nadadzą się również na imprezy. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, świetnie smakują również na zimno, gorąco polecam 🙂
Przepis na pizzerinki na serku wiejskim
Składniki
- opakowanie serka wiejskiego (200 g)
- jajko
- 4 łyżki mąki (60 g)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju (10 g)
dodatki
- 3 łyżeczki ketchupu (24 g)
- 4 łyżki startego sera żółtego (60 g)
Czas przygotowania:
5 minut
Czas smażenia:
10 minut
Ilość: 3 pizzerinki o średnicy 12 cm
Przygotowanie
- Z serka wiejskiego odlewamy śmietankę (ja ją zwykle wypijam :)). Zazwyczaj odlewam około 3-4 łyżek i pozostaje 160-150 gram serka.
- Następnie do serka dodajemy jajko, mąkę, zioła prowansalskie oraz sól i całość dobrze mieszamy. Grudki serka jak najbardziej mogą zostać.
- Potem na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy trzy jak najcieńsze warstwy ciasta. Jest ono nieco lepkie, najlepiej rozprowadza mi się je widelcem.
- Następnie placki smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 4-5 minut, aż spód się lekko przyrumieni, a góra zetnie.
- Placki odwracamy na drugą stronę, smarujemy ketchupem, posypujemy serem i smażymy około 3-4 minut pod przykryciem, dopóki ser się nie rozpuści.
Najlepiej smakują na ciepło, chociaż na zimno również szybko znikają 🙂
Źródło inspiracji @makro_i_sztanga
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (9 ocen)
Hej! Zastanawiam się na co najlepiej podmienić w tym przepisie mąkę pszenną, aby wyszło niskowęglowodanowo. Mam mąkę łubinową,kokosową,siemię lniane,łuski babki jajowatej, mąkę bambusową. Nie mam doświadczenia jeszcze z takimi modyfikacjami, jak myślisz, z czym najlepiej by tu pokombinować? 🙂
Próbowałam kiedyś zrobić z siemieniem lnianym i mąką migdałową, nie wyszło 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Pycha! Fajny pomysł 🙂
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
A z serka wysokobiałkowego wyjdzie?
Myślę że tak, ale nie przygotowywałam z niego. Daj znać jeśli przygotujesz! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Genialne! Szybkie i proste, wyszły super ♥️♥️♥️
Cieszę się, że Ci smakowały!
Pozdrawiam
Klaudia
Wyszły przepyszne! W sam raz na sniadanie
Jakiej mąki użyć?
Użyłam tutaj pszennej, ale myślę, że jej zamienniki również się nadadzą 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Dzień dobry 🙂
Czy pizzerinki z serka wiejskiego można upiec ? Niezbyt lubię przysmażone, jeżeli tak to jaki jest czas ich pieczenia i temperatura :)?
Można je również upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8-10 minut (do lekkiego zarumienienia). Aby było je łatwiej odkleić od papieru do pieczenia/blaszki, najpierw podpiecz sam spód, a następnie odklej go, dodać dodatki i włóż z powrotem do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści.
Pozdrawiam
Klaudia