Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku, czyli jak świetnie wykorzystać końcówki chleba zwane dupkami 🙂 Do przepisu nadadzą się również całe kromki, jednakże zwykle przygotowuję je właśnie z dupek. U nas w domu pokrojony świeży chleb mrozimy i zwykle rozmrażamy kromki gdy przygotowujemy kanapki. Jednakże dupki, lub pojedyncze kromki chleba, zwykle zostają i gdy uzbieramy ich więcej przygotowujemy dupki w jajku 🙂

To danie w duchu zero waste, smakuje przepysznie dzięki dużej ilości przypraw i wprost uwielbiamy je przygotowywać!


Przepis na dupki chlebowe w jajku


Składniki

  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki czosnku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • około 120 g chleba*
  • łyżka masła lub oleju** (10 g)

* najlepiej końcówek chleba, może być czerstwy, albo rozmrażany
** wersja bez laktozy


Czas przygotowania: 
10 minut
Ilość: 2-3 porcje

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do szerokiej miski, dodajemy czosnek, paprykę ostrą, zioła prowansalskie i sól, a następnie rozbełtujemy.
  2. Rozgrzewamy masło lub olej na patelni i w międzyczasie zamaczamy kromki chleba w jajku i obtaczamy je z obu stron.
  3. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wykładamy kromki chleba na patelnię i smażymy dopóki się lekko nie zarumienią.
  4. Usmażone dupki chlebowe w jajku zwykle wykładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  5. Podaję solo lub w towarzystwie sosu czosnkowego.
Dupki chlebowe w jajku
Dupki chlebowe w jajku

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.