Bułki wrocławskie

Bułki wrocławskie

Bułki wrocławskie są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dodatek mleka i masła, nadaje im lekko maślany posmak. Zresztą zna je chyba każdy, są ogólnodostępne w każdej piekarnii, lub na dziale z pieczywem 🙂

Z wypiekiem bułek zawsze był u nas problem, ze względu na czas wyrastania i trudnością by je przygotować na śniadanie. Ale ostatnio nie mogłam z rana spać i nagle mnie dopadła myśl, że może by tak upiec bułki i wykorzystać moją bezsenność 🙂

Zobaczcie również więcej przepisów na pieczywo oraz bułki! A do bułek polecam przepyszne masło czosnkowe z tego przepisu 🙂


Przepis na bułki wrocławskie


Składniki

  • szklanka mleka (250 ml)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru (5 g)
  • 500 g mąki + 2 łyżki do zaczynu
  • 3 łyżki masła (30 g)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli (9 g)

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 15 – 20 minut
Ilość: 8 sztuk (o średnicy 10 cm)


Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy (do temperatury 35-40 stopni) oraz dodajemy drożdże i cukier, a następnie dobrze mieszamy.
  2. Do mleka dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryte na 15 minut do wyrośnięcia zaczynu.
  3. W międzyczasie rozpuszczamy masło (w mikrofali lub garnku).
  4. Do większej miski dodajemy mąkę, jajko, sól, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
  5. Całość wyrabiamy, dopóki ciasto nie stanie się elastyczne (około 5 minut).
  6. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  7. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej formujemy kulę i obtaczamy ją delikatnie w mące.
  8. Kulki układamy na blaszce do pieczenia w większych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (najlepiej opcja górna i dolna grzałka).
  10. Przed wypiekaniem każdą bułkę nacinamy z góry ostrym nożem (dość głęboko).
  11. Bułki pieczemy 15-20 minut, dopóki się nie przyrumienią.
  12. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  13. Rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym 🙂
Bułki wrocławskie
Bułki wrocławskie
Bułki wrocławskie
Bułki wrocławskie

Źródło inspiracji


Więcej przepisów na pieczywo


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.