Bułki wrocławskie
Bułki wrocławskie są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dodatek mleka i masła, nadaje im lekko maślany posmak. Zresztą zna je chyba każdy, są ogólnodostępne w każdej piekarnii, lub na dziale z pieczywem 🙂
Z wypiekiem bułek zawsze był u nas problem, ze względu na czas wyrastania i trudnością by je przygotować na śniadanie. Ale ostatnio nie mogłam z rana spać i nagle mnie dopadła myśl, że może by tak upiec bułki i wykorzystać moją bezsenność 🙂
Zobaczcie również więcej przepisów na pieczywo oraz bułki!
Przepis na bułki wrocławskie
Składniki
- szklanka mleka (250 ml)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (5 g)
- 500 g mąki + 2 łyżki do zaczynu
- 3 łyżki masła (30 g)
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli (9 g)
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 15 – 20 minut
Ilość: 8 sztuk (o średnicy 10 cm)
Przygotowanie
- Mleko lekko podgrzewamy (do temperatury 35-40 stopni) oraz dodajemy drożdże i cukier, a następnie dobrze mieszamy.
- Do mleka dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryte na 15 minut do wyrośnięcia zaczynu.
- W międzyczasie rozpuszczamy masło (w mikrofali lub garnku).
- Do większej miski dodajemy mąkę, jajko, sól, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
- Całość wyrabiamy, dopóki ciasto nie stanie się elastyczne (około 5 minut).
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej formujemy kulę i obtaczamy ją delikatnie w mące.
- Kulki układamy na blaszce do pieczenia w większych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (najlepiej opcja górna i dolna grzałka).
- Przed wypiekaniem każdą bułkę nacinamy z góry ostrym nożem (dość głęboko).
- Bułki pieczemy 15-20 minut, dopóki się nie przyrumienią.
Więcej przepisów na pieczywo
Focaccia tradycyjna Keto bułki z siemieniem lnianym Keto chleb z siemieniem lnianym Bułki z babki jajowatej Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Chleb na maśle orzechowym Chleb na zakwasie żytnim Chleb pełnoziarnisty drożdżowy
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Kotlety z buraka (wegańskie) Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Puree z dyni Sałatka z buraków Chłodnik litewski z burakami Buraki pieczone Pierogi z dynią piżmową Kremowy sos dyniowy Szakszuka z dynią piżmową
Najnowsze przepisy
- Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
- Curry wegańskie z papryką
- Gofry z cukinii
- Kotlety z włoszczyzny po bulionie
- Piernik bananowy z czekoladowym ganache
- Gofry twarogowe
- Brownie idealne
- Sernik snickers
- Keto placki twarogowe wysokobiałkowe (bezglutenowe)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!