Bułki wrocławskie
Bułki wrocławskie są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dodatek mleka i masła, nadaje im lekko maślany posmak. Zresztą zna je chyba każdy, są ogólnodostępne w każdej piekarnii, lub na dziale z pieczywem 🙂
Z wypiekiem bułek zawsze był u nas problem, ze względu na czas wyrastania i trudnością by je przygotować na śniadanie. Ale ostatnio nie mogłam z rana spać i nagle mnie dopadła myśl, że może by tak upiec bułki i wykorzystać moją bezsenność 🙂
Zobaczcie również więcej przepisów na pieczywo oraz bułki!
Przepis na bułki wrocławskie
Składniki
- szklanka mleka (250 ml)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (5 g)
- 500 g mąki + 2 łyżki do zaczynu
- 3 łyżki masła (30 g)
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli (9 g)
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 15 – 20 minut
Ilość: 8 sztuk (o średnicy 10 cm)
Przygotowanie
- Mleko lekko podgrzewamy (do temperatury 35-40 stopni) oraz dodajemy drożdże i cukier, a następnie dobrze mieszamy.
- Do mleka dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryte na 15 minut do wyrośnięcia zaczynu.
- W międzyczasie rozpuszczamy masło (w mikrofali lub garnku).
- Do większej miski dodajemy mąkę, jajko, sól, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
- Całość wyrabiamy, dopóki ciasto nie stanie się elastyczne (około 5 minut).
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej formujemy kulę i obtaczamy ją delikatnie w mące.
- Kulki układamy na blaszce do pieczenia w większych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (najlepiej opcja górna i dolna grzałka).
- Przed wypiekaniem każdą bułkę nacinamy z góry ostrym nożem (dość głęboko).
- Bułki pieczemy 15-20 minut, dopóki się nie przyrumienią.
Więcej przepisów na pieczywo
Focaccia tradycyjna Keto bułki z siemieniem lnianym Keto chleb z siemieniem lnianym Bułki z babki jajowatej Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Chleb na maśle orzechowym Chleb na zakwasie żytnim Chleb pełnoziarnisty drożdżowy
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
A może wegetariańskie słodkości?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
- Crème brûlée
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!