Bułki wrocławskie
Bułki wrocławskie są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dodatek mleka i masła, nadaje im lekko maślany posmak. Zresztą zna je chyba każdy, są ogólnodostępne w każdej piekarnii, lub na dziale z pieczywem 🙂
Z wypiekiem bułek zawsze był u nas problem, ze względu na czas wyrastania i trudnością by je przygotować na śniadanie. Ale ostatnio nie mogłam z rana spać i nagle mnie dopadła myśl, że może by tak upiec bułki i wykorzystać moją bezsenność 🙂
Zobaczcie również więcej przepisów na pieczywo oraz bułki! A do bułek polecam przepyszne masło czosnkowe z tego przepisu 🙂
Przepis na bułki wrocławskie
Składniki
- szklanka mleka (250 ml)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (5 g)
- 500 g mąki + 2 łyżki do zaczynu
- 3 łyżki masła (30 g)
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli (9 g)
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 15 – 20 minut
Ilość: 8 sztuk (o średnicy 10 cm)
Przygotowanie
- Mleko lekko podgrzewamy (do temperatury 35-40 stopni) oraz dodajemy drożdże i cukier, a następnie dobrze mieszamy.
- Do mleka dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryte na 15 minut do wyrośnięcia zaczynu.
- W międzyczasie rozpuszczamy masło (w mikrofali lub garnku).
- Do większej miski dodajemy mąkę, jajko, sól, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
- Całość wyrabiamy, dopóki ciasto nie stanie się elastyczne (około 5 minut).
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej formujemy kulę i obtaczamy ją delikatnie w mące.
- Kulki układamy na blaszce do pieczenia w większych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (najlepiej opcja górna i dolna grzałka).
- Przed wypiekaniem każdą bułkę nacinamy z góry ostrym nożem (dość głęboko).
- Bułki pieczemy 15-20 minut, dopóki się nie przyrumienią.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym 🙂
Więcej przepisów na pieczywo
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!