Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste to zdrowsza alternatywa tradycyjnych gofrów. Co więcej, śmietanę możemy zastąpić serkiem twarogowym lub jogurtem, a do przyozdobienia wykorzystać… owoce liofilizowane! Grysiki i pyłki owocowe od Zdrowo Posypane zachwyciły mnie od samego początku! Mają cudowne barwy, zapach i smak, a ponadto to samo zdrowie 🙂 Grysiki to drobne liofilizowane kawałki owoców, które cudownie chrupią. Do wyboru macie dwa sety grysików: czerwony (truskawka i jabłko) oraz żółty (ananas i wiśnia). Z kolei pyłki to drobno zmielone suszone owoce, lekkie niczym pyłek kwiatowy! Możecie nimi przepięknie udekorować dania tworząc niepowtarzalny efekt. Do wyboru macie trzy sety pyłków: różowy (jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka), fioletowy (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka) oraz zielony (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka). Produkty te znajdziecie na allegro producenta pod nazwą użytkownika zdrowoposypane 🙂

Dla tych co nie wiedzą, liofilizacja to proces w którym wykorzystujemy zjawisko sublimacji lodu, czyli przejścia cząsteczek wody ze stanu stałego od razu do gazowego. Proces ten jest możliwy dzięki obniżeniu ciśnienia oraz temperatury poniżej punktu potrójnego dla wody. Co więcej, dzięki liofilizacji produkty zachowują dłużej świeżość, jak również składniki odżywcze, kolor, smak i zapach! Powiem więcej, jeśli pijesz kawę rozpuszczalną w granulkach lub korzystasz z drożdży suszonych to są to również produkty liofilizowane!

Gofry pełnoziarniste rewelacyjnie smakują zarówno na słodko jak i na słono! Co więcej, możemy je podawać na ciepło i na zimno. Gorąco polecam!

Zobacz również więcej przepisów na gofry!


Przepis na gofry pełnoziarniste


Składniki

  • 1,5 szklanki mleka (375 ml)
  • 5 łyżek oleju (50 g)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej* (260 g)
  • łyżeczka cukru**
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo

* typ 1850
** można zastąpić miodem lub pominąć i przygotować gofry wytrawne


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 8 sztuk


Przygotowanie

  1. Gofrownicę nagrzewamy i w międzyczasie przygotowujemy ciasto.
  2. Wszystkie składniki mokre (mleko, olej i jajka) dodajemy do miski i mieszamy trzepaczką.
  3. Następnie dodajemy składniki suche (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) i mieszamy do połączenia składników.
  4. Wylewamy porcje ciasta do pełnego pokrycia foremki gofrownicy i opiekamy do zarumienienia (u mnie 5 minut, po czym odwracam gofry na kolejne 2 minuty aby zarumieniły się również z drugiej strony).
  5. Gofry podajemy na ciepło lub na zimno, przyozdobione bitą śmietaną, jogurtem lub serkiem twarogowym i muśnięte pyłkiem truskawkowym i posypane grysikiem truskawkowym.
  6. Co ważne, podajemy od razu po przygotowaniu, grysik po zwilgotnieniu nie będzie chrupał 🙂
Gofry pełnoziarniste
Gofry pełnoziarniste

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


3 thoughts on “Gofry pełnoziarniste”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.