Gofry pełnoziarniste
Gofry pełnoziarniste to zdrowsza alternatywa tradycyjnych gofrów. Co więcej, śmietanę możemy zastąpić serkiem twarogowym lub jogurtem, a do przyozdobienia wykorzystać… owoce liofilizowane! Grysiki i pyłki owocowe od Zdrowo Posypane zachwyciły mnie od samego początku! Mają cudowne barwy, zapach i smak, a ponadto to samo zdrowie 🙂 Grysiki to drobne liofilizowane kawałki owoców, które cudownie chrupią. Do wyboru macie dwa sety grysików: czerwony (truskawka i jabłko) oraz żółty (ananas i wiśnia). Z kolei pyłki to drobno zmielone suszone owoce, lekkie niczym pyłek kwiatowy! Możecie nimi przepięknie udekorować dania tworząc niepowtarzalny efekt. Do wyboru macie trzy sety pyłków: różowy (jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka), fioletowy (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka) oraz zielony (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka). Produkty te znajdziecie na allegro producenta pod nazwą użytkownika zdrowoposypane 🙂
Dla tych co nie wiedzą, liofilizacja to proces w którym wykorzystujemy zjawisko sublimacji lodu, czyli przejścia cząsteczek wody ze stanu stałego od razu do gazowego. Proces ten jest możliwy dzięki obniżeniu ciśnienia oraz temperatury poniżej punktu potrójnego dla wody. Co więcej, dzięki liofilizacji produkty zachowują dłużej świeżość, jak również składniki odżywcze, kolor, smak i zapach! Powiem więcej, jeśli pijesz kawę rozpuszczalną w granulkach lub korzystasz z drożdży suszonych to są to również produkty liofilizowane!
Gofry pełnoziarniste rewelacyjnie smakują zarówno na słodko jak i na słono! Co więcej, możemy je podawać na ciepło i na zimno. Gorąco polecam!
Zobacz również więcej przepisów na gofry!
Przepis na gofry pełnoziarniste
Składniki
- 1,5 szklanki mleka (375 ml)
- 5 łyżek oleju (50 g)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej* (260 g)
- łyżeczka cukru**
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
- bita śmietana, jogurt lub serek twarogowy
- grysik truskawkowy od Zdrowo Posypane
- pyłek truskawkowy od Zdrowo Posypane
* typ 1850
** można zastąpić miodem lub pominąć i przygotować gofry wytrawne
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 8 sztuk
Przygotowanie
- Gofrownicę nagrzewamy i w międzyczasie przygotowujemy ciasto.
- Wszystkie składniki mokre (mleko, olej i jajka) dodajemy do miski i mieszamy trzepaczką.
- Następnie dodajemy składniki suche (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) i mieszamy do połączenia składników.
- Wylewamy porcje ciasta do pełnego pokrycia foremki gofrownicy i opiekamy do zarumienienia (u mnie 5 minut, po czym odwracam gofry na kolejne 2 minuty aby zarumieniły się również z drugiej strony).
- Gofry podajemy na ciepło lub na zimno, przyozdobione bitą śmietaną, jogurtem lub serkiem twarogowym i muśnięte pyłkiem truskawkowym i posypane grysikiem truskawkowym.
- Co ważne, podajemy od razu po przygotowaniu, grysik po zwilgotnieniu nie będzie chrupał 🙂
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i wyszły bardzo dobre, nawet córka mi porwała gofra 🙂
Bardzo się cieszę, że Wam smakowały!
Pozdrawiam
Klaudia
Gofry wyszły przepyszne, nieco zbite ale czego oczekiwać po mące pełnoziarnistej. Świetnie smakują również z cynamonem!
Rewelacja 🥰poproszę jeszcze o wersję z zwykła mąką 🤩
Na pewno niedługo pojawi się na blogu 🙂
Pozdrawiam
Klaudia