Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe)

Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe)

Keto bułki z siemieniem lnianym to przepis powstały w oparciu o chleb z siemieniem lnianym. Mają delikatnie chrupiącą skórkę, są lekko wilgotne w środku, a co najważniejsze w przypadku keto pieczywa – nie czuć w nim jajek! Idealnie nadadzą się do burgerów lub jako dodatek do śniadania. Dodatkowym plusem jest prostota jego przygotowania, no i oczywiście możliwość zamrożenia 🙂 A do wszelkiego pieczywa gorąco polecam domowe masło czosnkowe!

Zobacz również pozostałe przepisy na keto pieczywo lub przepisy keto!


Keto bułki z siemieniem lnianym


Składniki

  • szklanka siemienia lnianego* lub mąki lnianej (155 g)
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika** (50 g)
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej (30 g)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki soli
  • jajka (M)
  • 3/5 szklanki ciepłej wody*** (150 ml)

*siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender
**zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna soi
***ciepła woda przyspieszy pęcznienie, powinna mieć około 40-55 stopni


Czas przygotowania: 15 min 
Czas pieczenia: 35 min
Ilość: 6 bułek o średnicy około 10 cm


Przygotowanie

  1. Jeśli korzystasz z siemienia lnianego najpierw je zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach, mąkę lnianą możesz użyć bezpośrednio.
  2. Do większej miski dodaj zmielone siemię lnianę/mąkę lnianąnasiona słonecznika, łupiny babki jajowatejproszek do pieczenia oraz sól, całość dobrze wymieszaj.
  3. W osobnej misce rozbełtaj jajka, dodaj do nich wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika).
  5. Z ciasta w dłoniach uformuj bułki i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie rób zbyt wysokich bułek, ładnie wyrastają. Dodatkowo możesz naciąć ich wierzch nożem.
  6. Bułki piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.
  7. Upieczone bułki dobrze jest studzić na kratce. W związku z dużą wilgotnością lepiej przechowywać je w lodówce lub zamrozić.
  8. Rewelacyjnie smakują zwłaszcza z masłem czosnkowym 🙂
Keto bułki z siemieniem lnianym
Keto bułki z siemieniem lnianym
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna1400 kcal233 kcal
Białko68 g11 g
Tłuszcze104 g17 g
Węglowodany netto0 g0 g
Błonnik70 g12 g

Z powyższego przepisu powstaje 6 bułek. Obliczenia przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu.


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (11 ocen)


8 thoughts on “Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.