Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to przepyszny dodatek do pieczywa, gorących ziemniaków lub moskoli. Rewelacyjnie smakuje zwłaszcza na chrupiącym pieczywie! Jest mocno aromatyczne za sprawą czosnku, który jest swoją drogą bardzo zdrowy. To świetny sposób aby przemycić nieco więcej czosnku do diety 🙂
Poza tym, wiedzieliście, że masło czosnkowe było przygotowywane przez nasze prababcie? Mój tata powiedział mi te ciekawostkę, że pamięta jak przygotowywała je jego babcia. Do takiego masła zwłaszcza dodawano sól, która przedłużała jego trwałość w czasach gdy nie było jeszcze lodówek.
Masło czosnkowe jest idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, a przygotowane bez dodatku soli nada się również dla niemowląt 🙂
Przepis na masło czosnkowe
Składniki
- ½ kostki miękkiego masła (100 g)
- 3 duże ząbki czosnku (11 g)
- ½ łyżeczki soli**
- ½ łyżeczki pieprzu
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki*
* może być świeża lub suszona
** dla niemowląt bez dodatku soli
Czas przygotowania:
5 minut
Ilość: około 115 g masła czosnkowego
Przygotowanie
- Masło dodajemy do miseczki.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, opcjonalnie można go bardzo drobno posiekać i zmiażdżyć bokiem noża.
- Czosnek dodajemy do masła, wraz z solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Całość bardzo dobrze mieszamy, zamykamy i przechowujemy w lodówce do 7 dni. Masło możecie również zamrozić.
Dobre rady
- Masło czosnkowe lubię przygotowywać w zamykanej miseczce (lub większym pojemniku), dzięki czemu unikam jego przekładania.
- Gdy przygotowujemy większą ilość masła czosnkowego dobrze jest przełożyć jego część do mniejszego pudełka lub słoiczka. Szybciej się ogrzeje do temperatury pokojowej gdy będziemy je codziennie wyjmować, a gdy się skończy to możemy dołożyć go więcej z zapasów w lodówce.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!