Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)

Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)

Keto chlebek szpinakowy to zdrowa i ciekawa alternatywa tradycyjnego chleba. Posiada chrupiącą skórkę, wilgotne puszyste wnętrze przełamane chrupiącymi pestkami dyni, a całość dopełnia delikatny posmak szpinaku! Do jego przygotowania nie wykorzystujemy mąki pszennej, dzięki czemu jest bezglutenowy. Ponadto, posiada on niewiele węglowodanów więc jest idealny dla osób na diecie niskowęglowodanowej jak ketolow carb lub dieta cukrzycowa. Dodatkowo przy małych modyfikacjach może być również bez nabiału oraz odpowiedni dla niemowląt 🙂 Świetnie nadaje się także do mrożenia.

Zobacz również więcej przepisów na keto pieczywo lub przepisów ze szpinakiem!


Przepis na keto chlebek szpinakowy


Składniki

  • 80 g migdałów 1
  • 200 g siemienia lnianego 1
  • 50 g nasion chia
  • 50 g pestek dyni 2
  • 4 jajka
  • 200 g szpinaku (świeżego lub rozmrożonego)
  • 50 g oleju kokosowego (lub masła 3)
  • łyżeczka soli 2
  • 2 łyżki soku z cytryny 4
  • 50 ml wody
  • łyżeczka sody oczyszczonej

1 potrzebne będą mielone, najlepiej zmielić je przed użyciem, ale można użyć gotowych zmielonych
2 dla niemowląt pomiń
3 w wersji bez laktozy użyj oleju kokosowego
4 konieczny aby zadziałała soda oczyszczona, ewentualnie można pominąć i zamienić sodę na proszek do pieczenia


Czas przygotowania:
15 minut
Czas pieczenia:
55 minut
Ilość: 18-20 kromek
Foremka: keksówka o wymiarach 9 x 22 cm

Przygotowanie

  1. Migdały oraz siemię lniane mielimy (w młynku lub odpowiednim blenderze), a potem dodajemy do dużej miski, a najlepiej robota planetarnego z końcówką do mieszania.
  2. Następnie dodajemy kolejne składniki: chia, pestki dyni, jajka, szpinak (można go lekko przesiekać), olej kokosowy/masło (jeśli są twarde to ogrzać przed dodaniem), sól, sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz wodę (temperatura pokojowa).
  3. Później całość dobrze wyrabiamy do uzyskania gęstego ciasta (5 minut).
  4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka) i przygotowujemy keksówkę (9 x 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem kokosowym/masłem.
  5. Potem do ciasta dodajemy sodę oczyszczoną i krótko wyrabiamy (1-2 minuty). Soda szybko reaguje z sokiem z cytryny, dlatego dodajemy ją na końcu.
  6. Ciasto przekładamy do keksówki, a później wkładamy do piekarnika na 55-60 minut. Autorzy książki zalecają 45 minut, a następnie sprawdzenie patyczkiem czy ciasto jest upieczone, u mnie dopiero po 55 minutach nie było surowe 🙂
  7. Upieczony chlebek studzimy na blacie, najlepiej wyjąć go i postawić na kratce gdy lekko przestygnie.
  8. Chlebek przechowujemy w torebce strunowej w lodówce lub zamrażarce (pokrój przez zamrożeniem!), co więcej wspaniale smakuje po upieczeniu w tosterze 🙂

Przepis pochodzi z książki “Jelita wiedzą lepiej” autor Michael Mosley.

Keto chlebek szpinakowy
Keto chlebek szpinakowy
Wartości odżywczew całościw 1 kromce*
Wartość energetyczna2875 kcal144 kcal
Białko125 g6 g
Tłuszcze215 g11 g
Węglowodany netto71 g4 g
Błonnik44 g2 g
* obliczenia dla 20 kromek

Przepisy na keto pieczywo


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


2 thoughts on “Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.