Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)
Keto chlebek szpinakowy to zdrowa i ciekawa alternatywa tradycyjnego chleba. Posiada chrupiącą skórkę, wilgotne puszyste wnętrze przełamane chrupiącymi pestkami dyni, a całość dopełnia delikatny posmak szpinaku! Do jego przygotowania nie wykorzystujemy mąki pszennej, dzięki czemu jest bezglutenowy. Ponadto, posiada on niewiele węglowodanów więc jest idealny dla osób na diecie niskowęglowodanowej jak keto, low carb lub dieta cukrzycowa. Dodatkowo przy małych modyfikacjach może być również bez nabiału oraz odpowiedni dla niemowląt 🙂 Świetnie nadaje się także do mrożenia.
Zobacz również więcej przepisów na keto pieczywo lub przepisów ze szpinakiem!
Przepis na keto chlebek szpinakowy
Składniki
- 80 g migdałów 1
- 200 g siemienia lnianego 1
- 50 g nasion chia
- 50 g pestek dyni 2
- 4 jajka
- 200 g szpinaku (świeżego lub rozmrożonego)
- 50 g oleju kokosowego (lub masła 3)
- łyżeczka soli 2
- 2 łyżki soku z cytryny 4
- 50 ml wody
- łyżeczka sody oczyszczonej
1 potrzebne będą mielone, najlepiej zmielić je przed użyciem, ale można użyć gotowych zmielonych
2 dla niemowląt pomiń
3 w wersji bez laktozy użyj oleju kokosowego
4 konieczny aby zadziałała soda oczyszczona, ewentualnie można pominąć i zamienić sodę na proszek do pieczenia
Czas przygotowania:
15 minut
Czas pieczenia:
55 minut
Ilość: 18-20 kromek
Foremka: keksówka o wymiarach 9 x 22 cm
Przygotowanie
- Migdały oraz siemię lniane mielimy (w młynku lub odpowiednim blenderze), a potem dodajemy do dużej miski, a najlepiej robota planetarnego z końcówką do mieszania.
- Następnie dodajemy kolejne składniki: chia, pestki dyni, jajka, szpinak (można go lekko przesiekać), olej kokosowy/masło (jeśli są twarde to ogrzać przed dodaniem), sól, sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz wodę (temperatura pokojowa).
- Później całość dobrze wyrabiamy do uzyskania gęstego ciasta (5 minut).
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka) i przygotowujemy keksówkę (9 x 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem kokosowym/masłem.
- Potem do ciasta dodajemy sodę oczyszczoną i krótko wyrabiamy (1-2 minuty). Soda szybko reaguje z sokiem z cytryny, dlatego dodajemy ją na końcu.
- Ciasto przekładamy do keksówki, a później wkładamy do piekarnika na 55-60 minut. Autorzy książki zalecają 45 minut, a następnie sprawdzenie patyczkiem czy ciasto jest upieczone, u mnie dopiero po 55 minutach nie było surowe 🙂
- Upieczony chlebek studzimy na blacie, najlepiej wyjąć go i postawić na kratce gdy lekko przestygnie.
- Chlebek przechowujemy w torebce strunowej w lodówce lub zamrażarce (pokrój przez zamrożeniem!), co więcej wspaniale smakuje po upieczeniu w tosterze 🙂
Przepis pochodzi z książki “Jelita wiedzą lepiej” autor Michael Mosley.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 kromce* |
Wartość energetyczna | 2875 kcal | 144 kcal |
Białko | 125 g | 6 g |
Tłuszcze | 215 g | 11 g |
Węglowodany netto | 71 g | 4 g |
Błonnik | 44 g | 2 g |
Przepisy na keto pieczywo
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Z masełkiem smakuje obłędnie!
Zgadzam się!
Pozdrawiam
Klaudia