Gofry z cukinii

Gofry z cukinii

Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Gofry z cukinii to świetny pomysł jak przemycić nieco więcej warzyw do diety! Rewelacyjnie smakują zwłaszcza z dodatkiem gęstego jogurtu. Świetny pomysł na śniadanie, z większą ilością dodatków mogą również zastąpić bułki od burgerów. Co więcej możecie je zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać w gofrownicy. Rewelacyjny przepis, gorąco polecam!

Zobacz również więcej przepisów na cukinię lub gofry 🙂


Przepis na gofry z cukinii


Składniki

  • średnia cukinia (490 g, po odsączeniu 265 g)
  • łyżeczka soli (6 g)
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki mąki pszennej (93 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Ilość: 4 gofry


Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy sól i odstawiamy na sitku do odsączenia na około 30 minut.
  2. Po upływie czasu cukinię dobrze odciskamy, najlepiej ręcznie.
  3. Następnie do miski dodajemy jajka, roztrzepujemy je, dodajemy cukinię i mieszamy.
  4. Później dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dobrze mieszamy.
  5. Ciasto dzielimy na 4 porcje, nakładamy je do nagrzanej gofrownicy i pieczemy do zarumienienia (około 5 minut).
  6. Gofry z cukinii najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem gęstego jogurtu.
Gofry z cukinii
Gofry z cukinii

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.