Focaccia tradycyjna (wegańskie)

Focaccia tradycyjna (wegańskie)

Focaccia tradycyjna, czyli włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli morskiej i rozmarynu. Idealnie nadaje się jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw bądź jako pieczywo na kanapki. Dodatek oliwy nadaje jej nie tylko cudowny aromat, ale również ma na celu zachowanie wilgoci ciasta.

Co ważne jak każde pieczywo drożdżowe foccacia najlepiej smakuje w dniu przygotowania. Ale, można ją również zamrozić, do czego was gorąco zachęcam! Świetnie smakuje również podgrzana na grillu elektrycznym/opiekaczu.

Chociaż każdy rejon Włoch może pochwalić się własną odmianą foccaci, to głównie kojarzy się ona Ligurią, obszarem położonym na północnym zachodzie Włoch. Co ciekawe, nazwa focaccia pochodzi od łacińskiego słowa focus oznaczającego palenisko, miejsce do pieczenia chleba. Sama focaccia jest już wiekowym przepisem, pierwsze zapiski o niej sięgają 1300 roku!
I pamiętajcie, wymawiamy fokaczcza! 🙂


Przepis na foccacię


Składniki

  • 2 szklanki letniej wody* (500 ml)
  • duża szczypta cukru
  • 9 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oliwy (50 ml) + do smarowania
  • 3 łyżeczki soli (18 g)
  • 5 szklanek mąki (750 g)
  • łyżeczka soli morskiej**
  • 1-2 łyżeczki rozmarynu***

*temperatura około 45-50 stopni
**zamiast soli morskiej możecie użyć zwykłej soli, polecam gruboziarnistą
***jeśli nie macie świeżego rozmarynu, możecie użyć suszonego


Czas przygotowania: 30 minut + godzina wyrastania
Czas pieczenia: 25-30 minut
Ilość: bochenek o wymiarach 22 x 36 cm


Przygotowanie

  1. Do miski dodajemy szklankę wody, cukier oraz drożdże (świeże rozkruszamy). Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut do spienienia się.
  2. Następnie dodajemy pozostałą wodę, oliwę, sól oraz dwie szklanki mąki, dobrze mieszamy do połączenia składników.
  3. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pozostałą mąkę.
  4. Gdy ciasto będzie zbyt sztywne by je mieszać wyrabiamy je rękoma (lub w robocie kuchennym) około 10 minut, dopóki nie zrobi się gładkie oraz elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni.
  5. Dużą miskę lekko smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odkładamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 1 godzinę.
  6. Formę do ciasta natłuszczamy oliwą (u mnie o wymiarach 22 x 36 cm), opcjonalnie możemy wykorzystać papier do pieczenia natłuszczony oliwą.
  7. Ciasto w misce uderzamy pięścią aby uszło z niego powietrze, a następnie przenosimy je do formy.
  8. Dłońmi rozciągamy ciasto lekko je ugniatając aby pokryć nim równomiernie blaszkę, a następnie palcami robimy głębokie wgniecenia.
    Focaccia tradycyjna
  9. Ciasto delikatnie polewamy oliwą, posypujemy solą oraz rozmarynem.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus górna grzałka, chociaż najlepiej piec przy górnej i dolnej grzałce) przez 25-30 minut, dopóki ciasto się nie zarumieni.
  11. Upieczoną focaccię studzimy na metalowej kratce.

Przepis na podstawie książki “Wypieki”, Anneka Manning.

Focaccia tradycyjna
Focaccia tradycyjna
Focaccia tradycyjna
Focaccia tradycyjna

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.