Sałatka z buraków, wegańska

Sałatka z buraków, wegańska

Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie moich ulubionych pieczonych buraków, smaczniejszych i bardziej aromatycznych od tych gotowanych w wodzie. Zamiast majonezu można dodać również jogurt. Świetnie pasującym dodatkiem jest również jajko dla osób które je spożywają. Gorąco polecam 🙂


Składniki

  • makaron (250 g)
  • 2-3 średnie ugotowane buraki (500 g) → przepis na pieczone buraki
  • 1/2 średniej cebuli (30 g)
  • łyżka pietruszki lub szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu wegańskiego lub tradycyjnego (75 g) → przepis na majonez
  • przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)

Czas przygotowania: 20-30 minut
Liczba porcji: 3-4 porcji


Przygotowanie

  1. Makaron przygotowujemy według zaleceń producenta.
  2. W międzyczasie buraki jak i cebulę kroimy w drobną kostkę, cebulę nieco drobniej.
  3. Gdy makaron będzie ugotowany wylewamy wrzącą wodę i zalewamy go zimną wodą na 5 minut. Następnie wymieniamy wodę i pozostawiamy na kolejne 5 minut. Dzięki zastosowaniu tej metody makaron nie będzie tak bardzo chłonął wody oraz tłuszczy, a sałatka będzie dłużej “wilgotna”, bez konieczności dodawania majonezu.
  4. Do makaronu dodajemy buraki, cebulę, majonez oraz pietruszkę. Dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z buraków może być przechowywana w lodówce około 3-4 dni. Świetnie nadaje się jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.

Sałatka z buraków
Sałatka z buraków

Jeszcze więcej wegańskich przepisów

A może wegańskie słodkości?


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.3/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Sałatka z buraków
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


3 thoughts on “Sałatka z buraków, wegańska”

Dodaj komentarz