Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu. Dobrym pomysłem jest również zakup gotowych gotowanych buraków. Zamiast majonezu można dodać również jogurt. Świetnie pasującym dodatkiem jest również jajko dla osób które je spożywają. Gorąco polecam 🙂
Składniki
- makaron (250 g)
- 2-3 średnie ugotowane buraki (500 g)
- 1/2 średniej cebuli (30 g)
- łyżka pietruszki lub szczypiorku
- 3 łyżki majonezu klasycznego lub wegańskiego (75 g) → przepis na majonez
- przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)
Czas przygotowania: 20-30 minut
Liczba porcji: 3-4 porcji
Przygotowanie
Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
W międzyczasie buraki kroimy w drobną kostkę. Następnie obieramy cebulę i również kroimy w kostkę.
Gdy makaron będzie ugotowany wylewamy wrzącą wodę i zalewamy go zimną wodą na 5 minut. Następnie wymieniamy wodę i pozostawiamy na kolejne 5 minut. Dzięki zastosowaniu tej metody makaron nie będzie tak bardzo chłonął wody oraz tłuszczy, a sałatka będzie dłużej “wilgotna”, bez konieczności dodawania majonezu.
Do makaronu dodajemy buraki, cebulę, majonez oraz pietruszkę. Dokładnie mieszamy a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z buraków może być przechowywana w lodówce około 3-4 dni. Świetnie nadaje się jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.


Zobacz również inne przepisy na sałatki wegańskie lub wegetariańskie!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wygląda apetycznie 🙂
mam tyle buraków! dziękuję za inspirację 😉