Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to placki z gotowanych ziemniaków, które pochodzą z kuchni podhalańskiej, szczególnie znane na Mazowszu. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Dawniej pieczone były na rozgrzanej blaszce pieca kuchennego, obecnie często są wypiekane na suchej patelni, lub z dodatkiem odrobiny oleju. Tradycyjny przepis jest wegański, chociaż czasami dodawane jest do ciasta jajko albo maślanka. Ponadto, pierwsze zapiski mówią, że były one przygotowywane z mąki owsianej lub jęczmiennej, są również doniesienia o moskolach z mąki kukurydzianej [źródło].
Koniecznie zobacz również inne przepisy na placki lub przepisy kuchni polskiej!
Przepis na moskole
Składniki
- 4-5 ugotowanych ziemniaków bez skórki (300 g)
- mąka, ½ wagi ziemniaków (150 g)
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Opcjonalnie
- olej do smażenia (10-20 g)
Czas przygotowania:
10 minut
Czas smażenia:
20 minut
Ilość: 6 placków
Przygotowanie
- Ugotowane ziemniaki ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Pamiętaj, że nie można ich blendować, wówczas możesz przygotować np. sos serowy, ale bez sera 🙂
- Do ziemniaków dodajemy mąkę w stosunku 2:1 ziemniaki do mąki, tzn. na porcje ziemniaków połowa porcji mąki.
- Dodajemy sól i pieprz i dobrze wyrabiamy, ciasto powinno dawać się lepić i nie kleić się mocno do dłoni.
- Całość dzielimy na 6 porcji, z każdej lepimy kulkę którą dość mocno spłaszczamy (na grubość około 1 cm).
- Co do smażenia są dwie opcje, tradycyjnie wypieka się je na sucho w piecu, więc można je piec na suchej patelni. Inną opcją jest smażenie z odrobiną oleju, który nieco przyspieszy proces smażenia. Ważne jest, abyście smażyli je na średniej mocy palnika (u mnie 5/10) dopóki się nie zarumienią. Najlepiej pod przykryciem, aby podwyższyć temperaturę i nie były surowe w środku.
- Podajemy na ciepło, chociaż na zimno są równie smaczne! Świetnie smakują posmarowane masłem czosnkowym, sosem czosnkowym, bryndzą lub gulaszem.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Hmm, z gotowanych jeszcze nie robiłam, lecę zatem sprawdzić
Super! I jak wyszły? 🙂
Pozdrawiam
Klaudia