Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem i ziemniakami

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem i ziemniakami

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem jest zaskakująco proste w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie. Jako farsz możemy użyć praktycznie wszystkiego co nam zalega w lodówce 😉 Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące.. ciężko zjeść więcej niż jeden. “Placek” zapakowany w folię aluminiową trzyma bardzo długo ciepło, więc nadaje się na wszelkiego rodzaju wyjazdy, czy też pikniki. Co więcej świetnie sprawdza się także na grilla, wówczas skórka staje się wyjątkowo chrupiąca. Miny mięsożerców bezcenne! Cudowny przepis, polecam każdemu 😉


Przepis na chaczapuri ze szpinakiem i ziemniakami


Składniki

na ciasto

  • szklanka mąki (100 g)
  • pół szklanki wody (125 ml)
  • szczypta soli


na farsz

  • ziemniak (150 g)
  • pół opakowania szpinaku mrożonego (225 g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 30-45 minut
Liczba chaczapuri: 2-3 o grubości 2 cm i średnicy 18 cm


Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, powinno być gładkie i nie lepić się do rąk (w razie potrzeby dodajemy mąki/wody). Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, następnie ugniatamy na puree. Szpinak przygotujemy według zaleceń producenta. Składniki na farsz łączymy i przyprawiamy (u mnie są to pieprz, czosnek, sos sojowy, pietruszka). 

Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i wyrabiamy z niego kulkę oraz posypujemy ją mąką.

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem

Następnie ciasto rozwałkowujemy na jak najbardziej cienki placek. Nie jest to wcale takie łatwe, gdyż ciasto nie jest za miękkie ani sprężyste, ale to normalne.

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem

Na środek wkładamy farsz i lekko ją go uklepujemy łyżką zostawiając wolną przestrzeń jak na zdjęciu.

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem

Zamykamy chaczapuri. Musimy zlepić obwód by stworzyć cztery “rożki”. Nie martwmy się jeżeli w środku zostanie wolna przestrzeń i będzie widać farsz.

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem
Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem
Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem

Łączymy przeciwległe “rożki” ze sobą mocno dociskając ich końce. 

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem
Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem
Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem

Lekko posypujemy wierzch “placka” mąką a następnie odwracamy go na drugą stronę i wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm. Pamiętajmy by przed wałkowaniem sklejone “rożki” ustawić tak by zakryły wystający farsz, oraz by rozwałkować na wielkość która zmieści się na naszej patelni.

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem

Rozgrzewamy patelnię i pieczemy bez tłuszczu na średnim ogniu przed około minutę na jednej stronie, po czym delikatnie obracamy i znów zostawiamy na około minutę. Chaczapuri powinno się zarumienić. Jeżeli po tym czasie placek nie będzie jeszcze charakterystycznie przypalony (patrz zdjęcia) podgrzewamy go jeszcze przez chwilę.

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem podajemy z sosem i/lub sałatką.




PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz