Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem i ziemniakami
Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem jest zaskakująco proste w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie. Jako farsz możemy użyć praktycznie wszystkiego co nam zalega w lodówce 😉 Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące.. ciężko zjeść więcej niż jeden. “Placek” zapakowany w folię aluminiową trzyma bardzo długo ciepło, więc nadaje się na wszelkiego rodzaju wyjazdy, czy też pikniki. Co więcej świetnie sprawdza się także na grilla, wówczas skórka staje się wyjątkowo chrupiąca. Miny mięsożerców bezcenne! Cudowny przepis, polecam każdemu 😉
Przepis na chaczapuri ze szpinakiem i ziemniakami
Składniki
na ciasto
- szklanka mąki (100 g)
- pół szklanki wody (125 ml)
- szczypta soli
na farsz
- ziemniak (150 g)
- pół opakowania szpinaku mrożonego (225 g)
- przyprawy wedle uznania
Czas przygotowania: 30-45 minut
Liczba chaczapuri: 2-3 o grubości 2 cm i średnicy 18 cm
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, powinno być gładkie i nie lepić się do rąk (w razie potrzeby dodajemy mąki/wody). Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, następnie ugniatamy na puree. Szpinak przygotujemy według zaleceń producenta. Składniki na farsz łączymy i przyprawiamy (u mnie są to pieprz, czosnek, sos sojowy, pietruszka).
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i wyrabiamy z niego kulkę oraz posypujemy ją mąką.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na jak najbardziej cienki placek. Nie jest to wcale takie łatwe, gdyż ciasto nie jest za miękkie ani sprężyste, ale to normalne.
Na środek wkładamy farsz i lekko ją go uklepujemy łyżką zostawiając wolną przestrzeń jak na zdjęciu.
Zamykamy chaczapuri. Musimy zlepić obwód by stworzyć cztery “rożki”. Nie martwmy się jeżeli w środku zostanie wolna przestrzeń i będzie widać farsz.
Łączymy przeciwległe “rożki” ze sobą mocno dociskając ich końce.
Lekko posypujemy wierzch “placka” mąką a następnie odwracamy go na drugą stronę i wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm. Pamiętajmy by przed wałkowaniem sklejone “rożki” ustawić tak by zakryły wystający farsz, oraz by rozwałkować na wielkość która zmieści się na naszej patelni.
Rozgrzewamy patelnię i pieczemy bez tłuszczu na średnim ogniu przed około minutę na jednej stronie, po czym delikatnie obracamy i znów zostawiamy na około minutę. Chaczapuri powinno się zarumienić. Jeżeli po tym czasie placek nie będzie jeszcze charakterystycznie przypalony (patrz zdjęcia) podgrzewamy go jeszcze przez chwilę.
Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem podajemy z sosem i/lub sałatką.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy można to upiec w piekarniku zamiast smażenia?
Niestety nie wiem czy wyjdzie. Spróbowałabym wówczas piec na bardzo wysokiej temperaturze, podobnie jak pizzę.
Pozdrawiam
Klaudia