Frittata ze szpinakiem i fetą
Frittata ze szpinakiem i fetą to zdecydowanie moje odkrycie kulinarne tego roku! Jest banalnie prosta w przygotowaniu, można dodać dowolne składniki zalegające w lodówce (ekonomiczne gotowanie), nie napracujecie się przy niej, a co najważniejsze jest przepyszna 😉
Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej którego bazą są roztrzepane jajka. Podobne nieco do omletu lub quiche bez chrupiącego spodu, dodatkowo wzbogacone składnikami, takimi jak mięso, sery lub warzywa. Słowo frittata z włoskiego z grubsza tłumaczy jako „smażone” [1].
Przepis na frittatę ze szpinakiem i fetą
Składniki
- 10 brykietów szpinaku (po odciśnięciu wody 200 g)
- średnia cebula (100 g)
- 3 ząbki czosnku (21 g)
- 2 łyżki oleju (20 g) (zobacz przepis na olej czosnkowy)
- 7 jajek
- ¼ szklanki mleka (60 g)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- pół opakowania sera feta (130 g)
opcjonalnie
- 5 kawałków suszonych pomidorów (100 g)
- 2 łyżki szczypiorku
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 10 min
Ilość: frittata o średnicy 28 cm
Liczba porcji: 4 porcje
Przygotowanie
- Szpinak rozmrażamy kilka godzin wcześniej, w garnku lub w mikrofali. Ważne aby pozbyć się nadmiaru wody. Oczywiście możecie również wykorzystać świeży szpinak.
- W międzyczasie siekamy cebulę i drobno kroimy czosnek, lub przeciskamy go przez praskę.
- Na patelni (z możliwością pieczenia) rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim chwilę cebulę oraz czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i podsmażamy 3-5 mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich mleko oraz sól i pieprz po czym mieszamy.
- Ser feta rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię, a następnie całość zalewamy masą jajeczną.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg + górna grzałka).
- Frittatę podgrzewamy na patelni pod przykrywką około 2-3 minut, a dokładniej do momentu aż jej brzegi zaczną się ścinać.
- Następnie przekładamy patelnię do piekarnika i pieczemy 8 minut (do momentu ścięcia się jajek).
- Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1-2 minuty do lekkiego zarumienienia się frittaty.
- Opcjonalnie frittata ze szpinakiem i fetą może być przyozdabiona suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.



Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1155 kcal | 289 kcal |
Białko | 81 g | 20 g |
Tłuszcze | 82 g | 20 g |
Węglowodany netto | 19 g | 5 g |
Błonnik | 7g | 2 g |
Jeszcze więcej keto przepisów
Keto naleśniki na mascarpone Gnocci kalafiorowe Zupa dyniowa (wegańska) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Guacamole (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Pieczone placki z cukinii (keto) Boczniaki w mięsnej marynacie Keto omlet a’la pizza
Jeszcze więcej keto słodyczy
Keto bounty (wegańskie) Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry orzechowe, bez mąki Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Trufle kokosowe (keto)
Zobacz również
#wegetariańskie #daniagłówne #daniajednogarnkowe #śniadanie #omlety #frittata #ekonomicznegotowanie #bezglutenu #bezorzechów #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #domrożenia #naimprezy #szybkie<30min #ulubione #jajka #szpinak #serfeta
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Bardzo dziękuję za ten przepis, jest GENIALNY
Bardzo się cieszę 😊
Pozdrawiam,
Klaudia
Całej rodzince bardzo smakowało, dziękujemy!
Bardzo się cieszę, pozdrawiam! 🙂
Proste i bardzo syte danie:) najbardziej smakuje dla dzieci. Super pomysł i przepis
Dziękuję i cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam 🙂