Frittata ze szpinakiem i fetą
Frittata ze szpinakiem i fetą to zdecydowanie moje odkrycie kulinarne tego roku! Jest banalnie prosta w przygotowaniu, można dodać dowolne składniki zalegające w lodówce (ekonomiczne gotowanie), nie napracujecie się przy niej, a co najważniejsze jest przepyszna 😉
Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej którego bazą są roztrzepane jajka. Podobne nieco do omletu lub quiche bez chrupiącego spodu, dodatkowo wzbogacone składnikami, takimi jak mięso, sery lub warzywa. Słowo frittata z włoskiego z grubsza tłumaczy jako „smażone” [1].
Przepis na frittatę ze szpinakiem i fetą
Składniki
- 10 brykietów szpinaku (po odciśnięciu wody 200 g)
- średnia cebula (100 g)
- 3 ząbki czosnku (21 g)
- 2 łyżki oleju (20 g) (zobacz przepis na olej czosnkowy)
- 7 jajek
- ¼ szklanki mleka (60 g)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- pół opakowania sera feta (130 g)
opcjonalnie
- 5 kawałków suszonych pomidorów (100 g)
- 2 łyżki szczypiorku
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 10 min
Ilość: frittata o średnicy 28 cm
Liczba porcji: 4 porcje
Przygotowanie
- Szpinak rozmrażamy kilka godzin wcześniej, w garnku lub w mikrofali. Ważne aby pozbyć się nadmiaru wody. Oczywiście możecie również wykorzystać świeży szpinak.
- W międzyczasie siekamy cebulę i drobno kroimy czosnek, lub przeciskamy go przez praskę.
- Na patelni (z możliwością pieczenia) rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim chwilę cebulę oraz czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i podsmażamy 3-5 mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich mleko oraz sól i pieprz po czym mieszamy.
- Ser feta rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię, a następnie całość zalewamy masą jajeczną.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg + górna grzałka).
- Frittatę podgrzewamy na patelni pod przykrywką około 2-3 minut, a dokładniej do momentu aż jej brzegi zaczną się ścinać.
- Następnie przekładamy patelnię do piekarnika i pieczemy 8 minut (do momentu ścięcia się jajek).
- Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1-2 minuty do lekkiego zarumienienia się frittaty.
- Opcjonalnie frittata ze szpinakiem i fetą może być przyozdabiona suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1155 kcal | 289 kcal |
Białko | 81 g | 20 g |
Tłuszcze | 82 g | 20 g |
Węglowodany netto | 19 g | 5 g |
Błonnik | 7g | 2 g |
Jeszcze więcej keto przepisów!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Przepis pierwsza klasa!
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Jakie to jest dobre!!! Ludziska róbcie frittate, najlepsza rzecz pod słońcem
To jest obłędnie dobre! Dziękuję za ten przepis
Bardzo dziękuję za ten przepis, jest GENIALNY
Bardzo się cieszę 😊
Pozdrawiam,
Klaudia
Całej rodzince bardzo smakowało, dziękujemy!
Bardzo się cieszę, pozdrawiam! 🙂
Proste i bardzo syte danie:) najbardziej smakuje dla dzieci. Super pomysł i przepis
Dziękuję i cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam 🙂