Frittata ze szpinakiem i fetą
Frittata ze szpinakiem i fetą to zdecydowanie moje odkrycie kulinarne tego roku! Jest banalnie prosta w przygotowaniu, można dodać dowolne składniki zalegające w lodówce (ekonomiczne gotowanie), nie napracujecie się przy niej, a co najważniejsze jest przepyszna 😉
Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej którego bazą są roztrzepane jajka. Podobne nieco do omletu lub quiche bez chrupiącego spodu, dodatkowo wzbogacone składnikami, takimi jak mięso, sery lub warzywa. Słowo frittata z włoskiego z grubsza tłumaczy jako „smażone” [1].
Przepis na frittatę ze szpinakiem i fetą
Składniki
- 10 brykietów szpinaku (po odciśnięciu wody 200 g)
- średnia cebula (100 g)
- 3 ząbki czosnku (21 g)
- 2 łyżki oleju (20 g) (zobacz przepis na olej czosnkowy)
- 7 jajek
- ¼ szklanki mleka (60 g)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- pół opakowania sera feta (130 g)
opcjonalnie
- 5 kawałków suszonych pomidorów (100 g)
- 2 łyżki szczypiorku
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 10 min
Ilość: frittata o średnicy 28 cm
Liczba porcji: 4 porcje
Przygotowanie
- Szpinak rozmrażamy kilka godzin wcześniej, w garnku lub w mikrofali. Ważne aby pozbyć się nadmiaru wody. Oczywiście możecie również wykorzystać świeży szpinak.
- W międzyczasie siekamy cebulę i drobno kroimy czosnek, lub przeciskamy go przez praskę.
- Na patelni (z możliwością pieczenia) rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim chwilę cebulę oraz czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i podsmażamy 3-5 mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich mleko oraz sól i pieprz po czym mieszamy.
- Ser feta rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię, a następnie całość zalewamy masą jajeczną.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg + górna grzałka).
- Frittatę podgrzewamy na patelni pod przykrywką około 2-3 minut, a dokładniej do momentu aż jej brzegi zaczną się ścinać.
- Następnie przekładamy patelnię do piekarnika i pieczemy 8 minut (do momentu ścięcia się jajek).
- Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1-2 minuty do lekkiego zarumienienia się frittaty.
- Opcjonalnie frittata ze szpinakiem i fetą może być przyozdabiona suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1155 kcal | 289 kcal |
Białko | 81 g | 20 g |
Tłuszcze | 82 g | 20 g |
Węglowodany netto | 19 g | 5 g |
Błonnik | 7g | 2 g |
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Frittata ze szpinakiem Ciasto z rabarbarem Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Sałatka grecka Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Szakszuka z bobem Krem ze szparagów
Najnowsze przepisy
- Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego
- Czekoladowe ciasto bananowe
- Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)
- Rabarbar pod kruszonką
- Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy)
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Bardzo dziękuję za ten przepis, jest GENIALNY
Bardzo się cieszę 😊
Pozdrawiam,
Klaudia
Całej rodzince bardzo smakowało, dziękujemy!
Bardzo się cieszę, pozdrawiam! 🙂
Proste i bardzo syte danie:) najbardziej smakuje dla dzieci. Super pomysł i przepis
Dziękuję i cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam 🙂