Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą to zdecydowanie moje odkrycie kulinarne tego roku! Jest banalnie prosta w przygotowaniu, można dodać dowolne składniki zalegające w lodówce (ekonomiczne gotowanie), nie napracujecie się przy niej, a co najważniejsze jest przepyszna 😉
Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej którego bazą są roztrzepane jajka. Podobne nieco do omletu lub quiche bez chrupiącego spodu, dodatkowo wzbogacone składnikami, takimi jak mięso, sery lub warzywa. Słowo frittata z włoskiego z grubsza tłumaczy jako „smażone” [1].


Przepis na frittatę ze szpinakiem i fetą


Składniki

  • 10 brykietów szpinaku (po odciśnięciu wody 200 g)
  • średnia cebula (100 g)
  • 3 ząbki czosnku (21 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 7 jajek
  • ¼ szklanki mleka (60 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • pół opakowania sera feta (130 g)

   
opcjonalnie

  • 5 kawałków suszonych pomidorów (100 g)
  • 2 łyżki szczypiorku

Czas przygotowania: 15 min 
Czas pieczenia: 10 min
Ilość: frittata o średnicy 28 cm
Liczba porcji: 4 porcje


Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy kilka godzin wcześniej, w garnku lub w mikrofali. Ważne aby pozbyć się nadmiaru wody. Oczywiście możecie również wykorzystać świeży szpinak.
  2. W międzyczasie siekamy cebulę i drobno kroimy czosnek, lub przeciskamy go przez praskę.
  3. Na patelni (z możliwością pieczenia) rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim chwilę cebulę oraz czosnek.
  4. Gdy cebula się zeszkli dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i podsmażamy 3-5 mieszając od czasu do czasu.
  5. W międzyczasie jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich mleko oraz sól i pieprz po czym mieszamy.
  6. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię, a następnie całość zalewamy masą jajeczną.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg + górna grzałka).
  8. Frittatę podgrzewamy na patelni pod przykrywką około 2-3 minut, a dokładniej do momentu aż jej brzegi zaczną się ścinać.
  9. Następnie przekładamy patelnię do piekarnika i pieczemy 8 minut (do momentu ścięcia się jajek).
  10. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1-2 minuty do lekkiego zarumienienia się frittaty.
  11. Opcjonalnie frittata ze szpinakiem i fetą może być przyozdabiona suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.
Frittata ze szpinakiem i fetą
porcja frittaty
kawałek frittaty
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna1155 kcal289 kcal
Białko81 g20 g
Tłuszcze82 g20 g
Węglowodany netto19 g5 g
Błonnik7 g2 g

Zobacz również

#wegetariańskie #daniagłówne #daniajednogarnkowe #śniadanie #omlety #frittata #ekonomicznegotowanie #bezglutenu #bezorzechów #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #domrożenia #naimprezy #szybkie<30min #ulubione #jajka #szpinak #serfeta


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


1 thought on “Frittata ze szpinakiem i fetą”

Dodaj komentarz