Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)

Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)

Ketchup z cukinii to bez wątpienia zdrowszy zamiennik tradycyjnego ketchupu. Czym się różni od sklepowego ketchupu? Zawiera on znacznie więcej składników odżywczych, brak w nim konserwantów i co najważniejsze, sami decydujecie ile cukru i przypraw chcecie dodać! Daktyle również rewelacyjnie zastępują cukier rafinowany, wzbogacając ketchup w dodatkową porcję błonnika, potasu, miedzi czy magnezu 🙂 Więcej przepisów bez cukru znajdziecie tutaj.

Wiedzieliście, że słowo ketchup najprawdopodobniej pochodzi z chińskiego dialektu, gdzie kôe-chiap oznacza zaprawę do ryb [1]? Co więcej, w XVIII wieku w Wielkiej Brytanii przygotowywano ketchup z grzybów! Jednakże, dobrze znany nam słodko-kwaśny pomidorowy ketchup pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zagościł w kuchni amerykańskiej już w XIX wieku [2].


Przepis na ketchup z cukinii


Składniki

  • około 15 daktyli* (60 g)
  • 700 g cukinii
  • 3 duże cebule (350 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki soli
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
  • ¼ szklanki octu spirytusowego** (62 g)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki

*jeśli nie posiadacie daktyli możecie je zastąpić ½ szklanki erytrytolu (100 g) lub jeśli bardzo chcecie to ¼ szklanki cukru (50 g) 😉
**zamiast octu spirytusowego można użyć octu jabłkowego. W związku z tym, że jest posiada on mniejszą kwasowość, musicie dodać go nieco więcej.


Czas przygotowania: 15 minut + 60 min gotowania
Ilość: około litr ketchupu


Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wodą by je zakryła i odstawiamy na 1-2 godzin.
  2. Cukinię, cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Cukinia nie musi być obrana, nie trzeba z niej również wydłubywać nasion.
  3. Dodajemy namoczone daktyle wraz z zalewą oraz sól i blendujemy na gładką masę.
  4. Warzywną papkę można odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki, aby warzywa dodatkowo zmiękły co nieco skraca czas gotowania.
  5. Warzywną papkę przełożyć do dużego garnka, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu, bez pokrywki, przez około 30-45 minut często mieszając.
  6. Gdy zredukuje się ilość wody dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy, słodką i ostrą paprykę. Całość dobrze mieszamy i gotujemy dodatkowe 15 minut.
  7. Jeśli chcecie sprawdzić czy ketchup jest odpowiednio przyprawiony pamiętajcie, że będziecie go spożywać na zimno! Dlatego najlepiej nałożyć odrobinę do miseczki, schłodzić przez chwilę, a następnie sprawdzić i ewentualnie doprawić 🙂
  8. Gotujący się ketchup przenosimy do czystych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Nie nakładamy do pełna, pozostawiamy około centymetr wolnej przestrzeni.

Jeśli po upływie około godziny wieczka się nie zassały warto wykonać pasteryzację.

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii
Wartości odżywczew całościw 30 g
Wartość energetyczna633 kcal19 kcal
Białko26 g< 1 g
Tłuszcze5 g< 1 g
Węglowodany netto103 g3 g
Błonnik25 g< 1 g

Z powyższego przepisu powstaje około litr ketchupu. Czyli około 33 porcje po 30 g (2 łyżki ketchupu).


PASTERYZOWANIE

Pasteryzacja w garnku

Dno garnka wykładamy ścierką kuchenną lub podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym, a następnie układamy w nim słoiki. Później wlewamy wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików, do 3/4 ich wysokości. Wodę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 minut. Ugotowane odkładamy do góry dnem. W wyniku pasteryzacji wieczka powinny się zassać.

Pasteryzacja w piekarniku

Słoiki umieszczamy w piekarniku i nastawiamy go na 110 stopni. Po osiągnięciu 110 stopni mierzymy czas – 15 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy słoiki jeszcze na 5 min z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy je i ustawiamy do góry dnem. Wieczka powinny się zassać.

Jeśli któryś ze słoików pomimo pasteryzacji nie posiada zassanego wieczka, włóż go do lodówki i rozpocznij jedzenie od niego 🙂 Pozostałe słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnum miejscu (piwnica, spiżarnia).


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (9 ocen)


2 thoughts on “Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.