Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)
Ketchup z cukinii to bez wątpienia zdrowszy zamiennik tradycyjnego ketchupu. Czym się różni od sklepowego ketchupu? Zawiera on znacznie więcej składników odżywczych, brak w nim konserwantów i co najważniejsze, sami decydujecie ile cukru i przypraw chcecie dodać! Daktyle również rewelacyjnie zastępują cukier rafinowany, wzbogacając ketchup w dodatkową porcję błonnika, potasu, miedzi czy magnezu 🙂 Więcej przepisów bez cukru znajdziecie tutaj.
Wiedzieliście, że słowo ketchup najprawdopodobniej pochodzi z chińskiego dialektu, gdzie kôe-chiap oznacza zaprawę do ryb [1]? Co więcej, w XVIII wieku w Wielkiej Brytanii przygotowywano ketchup z grzybów! Jednakże, dobrze znany nam słodko-kwaśny pomidorowy ketchup pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zagościł w kuchni amerykańskiej już w XIX wieku [2].
Przepis na ketchup z cukinii
Składniki
- około 15 daktyli* (60 g)
- 700 g cukinii
- 3 duże cebule (350 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1½ łyżeczki soli
- słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
- ¼ szklanki octu spirytusowego** (62 g)
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
*jeśli nie posiadacie daktyli możecie je zastąpić ½ szklanki erytrytolu (100 g) lub jeśli bardzo chcecie to ¼ szklanki cukru (50 g) 😉
**zamiast octu spirytusowego można użyć octu jabłkowego. W związku z tym, że jest posiada on mniejszą kwasowość, musicie dodać go nieco więcej.
Czas przygotowania: 15 minut + 60 min gotowania
Ilość: około litr ketchupu
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wodą by je zakryła i odstawiamy na 1-2 godzin.
- Cukinię, cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Cukinia nie musi być obrana, nie trzeba z niej również wydłubywać nasion.
- Dodajemy namoczone daktyle wraz z zalewą oraz sól i blendujemy na gładką masę.
- Warzywną papkę można odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki, aby warzywa dodatkowo zmiękły co nieco skraca czas gotowania.
- Warzywną papkę przełożyć do dużego garnka, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu, bez pokrywki, przez około 30-45 minut często mieszając.
- Gdy zredukuje się ilość wody dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy, słodką i ostrą paprykę. Całość dobrze mieszamy i gotujemy dodatkowe 15 minut.
- Jeśli chcecie sprawdzić czy ketchup jest odpowiednio przyprawiony pamiętajcie, że będziecie go spożywać na zimno! Dlatego najlepiej nałożyć odrobinę do miseczki, schłodzić przez chwilę, a następnie sprawdzić i ewentualnie doprawić 🙂
- Gotujący się ketchup przenosimy do czystych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Nie nakładamy do pełna, pozostawiamy około centymetr wolnej przestrzeni.
Jeśli po upływie około godziny wieczka się nie zassały warto wykonać pasteryzację.
Wartości odżywcze | w całości | w 30 g |
Wartość energetyczna | 633 kcal | 19 kcal |
Białko | 26 g | < 1 g |
Tłuszcze | 5 g | < 1 g |
Węglowodany netto | 103 g | 3 g |
Błonnik | 25 g | < 1 g |
Z powyższego przepisu powstaje około litr ketchupu. Czyli około 33 porcje po 30 g (2 łyżki ketchupu).
PASTERYZOWANIE
Pasteryzacja w garnku
Dno garnka wykładamy ścierką kuchenną lub podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym, a następnie układamy w nim słoiki. Później wlewamy wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików, do 3/4 ich wysokości. Wodę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 minut. Ugotowane odkładamy do góry dnem. W wyniku pasteryzacji wieczka powinny się zassać.
Pasteryzacja w piekarniku
Słoiki umieszczamy w piekarniku i nastawiamy go na 110 stopni. Po osiągnięciu 110 stopni mierzymy czas – 15 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy słoiki jeszcze na 5 min z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy je i ustawiamy do góry dnem. Wieczka powinny się zassać.
Jeśli któryś ze słoików pomimo pasteryzacji nie posiada zassanego wieczka, włóż go do lodówki i rozpocznij jedzenie od niego 🙂 Pozostałe słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnum miejscu (piwnica, spiżarnia).
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy w ilości daktyli nie ma błędu? Zważyłam 5 daktyli i już mam 68 g…
Wszystko zależy od ich wielkości i zawartości wody. U mnie ważyły akurat tyle 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia