Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki pszennej, keto

Fuczki to tradycyjne podkarpackie placki z kapusty kiszonej, tutaj w wydaniu niskowęglowodanowym bez mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z gęstą śmietaną. Jak dla mnie idealnie pasuje do nich również majeranek i kolendra, a do podania sos tatarski. Po usmażeniu są lekko chrupiące i według mnie stanowią świetny zamiennik placków ziemniaczanych.
Przepis na fuczki
Składniki
- 200 g kapusty kiszonej (po odsączeniu z zalewy)
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18% (100 g)
- 2 łyżki mąki z łuski babki jajowatej/ kokosowej/ dyniowej (20 g)
- przyprawy
- łyżeczka mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
- łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki soli i pieprzu
- 4 łyżki oleju do smażenia (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut smażenia
Ilość: 10 placków o średnicy około 6 cm
Kalorie: 882 kcal całość/ 88 kcal sztuka
Białko: 21 g całość/ 2 g sztuka
Tłuszcze: 72 g całość/ 7 g sztuka
Węglowodany: 36 g całość/ 3,6 g sztuka
Błonnik: 25 g całość/ 2,5 g sztuka
Przygotowanie
Kapustę wyciskamy z zalewy i jeżeli jest bardzo kwaśna to przepłukujemy w wodzie i ponownie wyciskamy. Następnie siekamy ją dość drobno.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, mąkę oraz przyprawy, sól i pieprz. Następnie całość dokładnie mieszamy, dodajemy kapustę i ponownie mieszamy do połączenia składników.
Na rozgrzanym oleju smażymy dość cienkie placki dopóki się nie zarumienią, po czym obracamy na drugą stronę.
Fuczki podajemy na ciepło polane śmietaną, sosem tatarskim lub innym sosem wedle uznania.



Zobacz również pozostałe przepisy na wegetariańskie placki i kotlety lub przepisy keto!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!

Czy błonnik który wypisalas w wartosciach odżywczych odejmujemy od weglowodanow ? Bo trochę ich dużo na sztukę …
Tak, odejmujemy 🙂 Babka jajowata ma bardzo dużo błonnika, często stosowana jest wręcz jako dodatkowy błonnik dla osób z problemami trawiennym.
Pozdrawiam,
Klaudia
Czym zastąpić śmietanę jeśli nie jemy nabiału?
Cześć! Spróbowałabym z gęstą częścią mleka kokosowego lub śmietana wegańską 😉
Pozdrawiam,
Klaudia
Nigdy jeszcze takich nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować 🙂