Suszone kanie smażone w panierce

Suszone kanie smażone w panierce

Suszone kanie smażone w panierce to rewelacyjny pomysł jak zachować te pyszne grzyby na dłużej! Spytacie czym się różnią od świeżych kani? Są nieco bardziej zwarte oraz płaskie, a także nie aż tak kruche i delikatne jak świeże kanie. Moim zdaniem smakują jak kompletnie inne 

Flaczki z boczniaków (wegańskie)

Flaczki z boczniaków (wegańskie)

Flaczki z boczniaków, czyli wege zamiennik tradycyjnych polskich flaków, przygotowywanych na żołądkach wołowych. Idealnym ich zamiennikiem są bez wątpienia boczniaki, grzyby delikatne w smaku o zbliżonej do flaków strukturze. Co więcej, dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw dodajemy temu charakteru tradycyjnych flaków. Kto nie próbował, niech 

Sos borowikowy (keto)

Sos borowikowy (keto)

Sos borowikowy to u nas obowiązkowe danie w sezonie grzybowym, zwłaszcza gdy uda nam się znaleźć te przepyszne grzyby. Tradycyjnie przygotowywany na maśle i śmietance, wraz z aromatycznymi borowikami tworzy przepyszną kompozycję smakową. Bardzo lubimy sos borowikowy, zwłaszcza podany z makaronem typu tagiatelle. Choć warto 

Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)

Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)

Keto gofry z cukinii to niskowęglowodanowa wersja gofrów z cukinii idealna dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, a także bezglutenowej. Co więcej, to świetny pomysł jak przemycić nieco więcej warzyw do diety! Rewelacyjnie smakują zwłaszcza z dodatkiem gęstego jogurtu. Świetny pomysł na śniadanie, z większą 

Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które bez wątpienia oczaruje wasze kubki smakowe! Ponadto, przepis ten nie pojawiłoby się tutaj, gdyby nie wasze odpowiedzi na instastories (dla tych co jeszcze nie obserwują, serdecznie zapraszam @wegeprzepis). Zawsze uważałam, że curry to takie danie 

Gofry z cukinii

Gofry z cukinii

Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Gofry z cukinii to świetny pomysł jak przemycić nieco więcej warzyw do diety! Rewelacyjnie smakują zwłaszcza z dodatkiem gęstego jogurtu. Świetny pomysł na śniadanie, z większą ilością dodatków mogą również zastąpić bułki od burgerów. Co więcej możecie je 

Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny to świetny pomysł jak zagospodarować pozostałe po bulionie warzywa. Według mojej ankiety na Instagram Stories 40% z Was przygotowuje z warzyw sałatkę jarzynową, 20% pasztet, 5% przygotowuje coś innego i niestety aż 35% wyrzuca! Już ja Wam znajdę super przepisy, aby ich 

Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne. Mocno aromatyczne, mocno sycące, idealne na chłodniejsze dni, chociaż nie tylko 🙂 W tym daniu nie możecie szczędzić przypraw! Ponadto, dłuższy czas gotowania, lub samo odstawienie na kilka godzin lub noc sprawi, 

Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami i wege mielonym to jedno z moich ulubionych dań! Mocno aromatyczna, z delikatnie chrupiącymi warzywami zanurzonymi w pysznym sosie pomidorowo-beszamelowym. Tym razem przygotowaliśmy ją z papryką czerwoną, cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem fasoli adzuki zalegającym w lodówce. Za to lubię lasagne, można dorzucić 

Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

Burgery z fasoli są szybkie i składniki do ich przygotowania zwykle posiadacie w domu. Brzmi jak ideał? Takie też są! Duża ilość przypraw sprawia, że naprawdę ciężko się od nich oderwać. Burgery możecie zamrozić, co więcej świetnie smakują również odgrzane na grillu! Są wegańskie (bez 

Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb)

Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb)

Sos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Na pewno dobrze znacie wersję sosu kurkowego na śmietance (przepis tutaj), który dla nas ma tylko jedną wadę.. jest zbyt lejący i konieczne jest jego zaklepywanie mąką. Ale znalazłam genialne rozwiązanie, a mianowicie zastąpienie śmietanki serkiem śmietankowym 

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem to jedno z tych aromatycznych dań, które sprawia, że w całej kuchni unosi się zapach czosnku i masła. Gorąco polecam zwłaszcza podczas sezonu na sałatę 🙂 Zobacz więcej dodatków do dania głównego. Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników, przedstawiona 

Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka, czyli jak szybko przenieść się do słonecznej Grecji! Będąc niegdyś w Atenach miałam okazję spróbować prawdziwej sałatki greckiej, która smakowała o niebo lepiej niż te serwowane w Polsce. Co więcej, wtedy myślałam, że to urok wakacji oraz tamtejszych składników, którego nie można odtworzyć 

Keto pad thai z tofu (wegański)

Keto pad thai z tofu (wegański)

Keto pad thai z tofu to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego pad thaia. Uwielbiam dania kuchni azjatyckiej w tym kuchni tajskiej, oczywiście pad thai to jedno z moich ulubionych dań. Dlaczego więc dodatkowo nie “odchudzić” tego dania wykorzystując makaron konjac? Co więcej, w 100 gramach makaronu 

Pizzerinki na serku wiejskim

Pizzerinki na serku wiejskim

Pizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne, świetnie nadadzą się również na imprezy. Ich przygotowanie 

Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik czyli twaróg z dodatkiem śmietany i cebuli. Jestem rodowitą poznanianką i nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami, zwykle pieczonymi w mundurku, ale świetnie smakuje również jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielna przekąska. Czasami spotyka się również jego