Pasztet jajeczny z pieczarkami
Pasztet jajeczny z pieczarkami to kolejna wersja cudownego wynalazku mojej teściowej, tym razem z dodatkiem pieczarek, które rewelacyjnie do niego pasują! Poprzednio przygotowała pasztet jajeczny będący inną formą jej przepysznych kotletów jajecznych. Co więcej, teściowa przygotowuje farsz jajeczny tak jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka.
Pasztet smakuje nieziemsko, świetnie nada się na śniadanie lub na Wielkanocny stół 🙂
Przepis na pasztet jajeczny z pieczarkami
Składniki
- mała bułka (może być czerstwa)
- 30-40 dag pieczarek
- łyżka oleju lub masła* (10 g)
- łyżka soku z cytryny
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2-3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku
- jajko
- łyżka majonezu (25 g)
- łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu
Opcjonalnie
- ser żółty na wierzch*
* wersja z dodatkiem laktozy
Czas przygotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
40 minut
Ilość: 2 foremki na 600 ml (około 21 x 9 cm) lub naczynie o średnicy 15 cm
Przygotowanie
- Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do nasączenia. Nie zastępujcie jej bułką tartą, wówczas pasztet wyjdzie zbyt twardy.
- W międzyczasie pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle/oleju, po chwili skraplamy sokiem z cytryny, aby pieczarki nie utraciły wody.
- Następnie jajka obieramy i siekamy w drobną kostkę.
- Potem bułkę odsączamy i dodajemy ją do posiekanych jajek wraz z podsmażonymi pieczarkami, drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, jajkiem, majonezem, solą oraz pieprzem.
- Całość dobrze mieszamy i wykładamy do foremki (o średnicy 15 cm) lekko uklepując.
- Opcjonalnie możemy dodać nieco startego sera na wierzch, lub sera pokrojonego w paski i ułożyć go na wierzchu w formie plecionki.
- Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie cały piekarnik, termoobieg) przez 40 minut.
- Po upieczeniu pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pycha!
Cieszę się, że Ci smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia