Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym (bez laktozy)

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym (bez laktozy)

Kruche i bardzo delikatne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są idealne dla fanów masła orzechowego! Przygotowuje się je błyskawicznie, potem chwila w piekarniku i gotowe! Czym się różnią od przepisu na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą? Poza tym, że brak tutaj czekolady, dodajemy płatki owsiane które są zblendowane, przez co są wyjątkowo kruche. Polecam oba przepisy 🙂

Zobacz również więcej przepisów na ciasteczka owsiane 🙂


Przepis na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym


Składniki

  • szklanka płatków owsianych (100g)
  • szklanka masła orzechowego* (240 g)
  • jajko
  • 3 łyżki erytrytolu lub stewii w proszku (36 g)**

opcjonalnie

  • 30 g posiekanych orzechów

*można użyć chrunchie z kawałkami orzechów i pominąć dodatkowe orzechy
** ewentualnie cukru 🙂


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 16 ciasteczek


Przygotowanie

  1. Płatki owsiane mielimy w blenderze lub młynku. Najlepiej nie mielić zbyt mocno i pozostawić trochę większych kawałków.
  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki (masło orzechowe, jajko, cukier i opcjonalnie posiekane orzechy) i dobrze wyrabiamy do połączenia wszystkich składników.
  3. Łyżką nabieramy porcję ciasta, wyrabiamy kulkę wielkości orzecha włoskiego, a potem ją spłaszczamy.
  4. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie musicie zachowywać dużych odstępów, ciastka nie urosną.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg), przez około 15 minut.
  6. Upieczone ciastka lekko stwardnieją, nie zarumienią się. Dopiero gdy w pełni ostygną osiągną kruchość 🙂
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Zobacz więcej przepisów na ciasteczka owsiane


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.