Pasztet jajeczny
Pasztet jajeczny to cudowny wynalazek mojej teściowej, będący inną formą jej przepysznych kotletów jajecznych. Co więcej, teściowa przygotowuje farsz tak jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka. W tej wersji smakują nieziemsko, świetnie nadadzą się na śniadanie lub na Wielkanocny stół 🙂
Przepis na pasztet jajeczny
Składniki
- mała bułka (może być czerstwa)
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2-3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku
- jajko
- łyżka majonezu (25 g)
- łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu
Opcjonalnie
- ser na wierzch*
* wersja z dodatkiem laktozy
Czas przygotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
40 minut
Ilość: 2 foremki na 600 ml (około 21 x 9 cm)
Przygotowanie
- Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do nasączenia. Nie zastępujcie jej bułką tartą, wówczas pasztet wyjdzie zbyt twardy.
- W międzyczasie jajka obieramy i siekamy w drobną kostkę.
- Następnie bułkę odsączamy i dodajemy do posiekanych jajek wraz z drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, jajkiem, majonezem, solą oraz pieprzem.
- Całość dobrze mieszamy, dzielimy na pół i wykładamy foremki (2 x około 21 x 9 cm) lekko uklepując.
- Opcjonalnie możemy dodać nieco startego sera na wierzch, lub sera pokrojonego w paski ułożyć w formie plecionki na wierzchu.
- Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie cały piekarnik, termoobieg) przez 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)
Kiedyś coś podobnego przygotowała mi moja ciocia, muszę koniecznie spróbować 🙂