Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny to cudowny wynalazek mojej teściowej, będący inną formą jej przepysznych kotletów jajecznych. Co więcej, teściowa przygotowuje farsz tak jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka. W tej wersji smakują nieziemsko, świetnie nadadzą się na śniadanie lub na Wielkanocny stół 🙂


Przepis na pasztet jajeczny


Składniki

  • mała bułka (może być czerstwa)
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2-3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku
  • jajko
  • łyżka majonezu (25 g)
  • łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu

Opcjonalnie

  • ser na wierzch*

* wersja z dodatkiem laktozy


Czas przygotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
40 minut
Ilość: 2 foremki na 600 ml (około 21 x 9 cm)

Przygotowanie

  1. Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do nasączenia. Nie zastępujcie jej bułką tartą, wówczas pasztet wyjdzie zbyt twardy.
  2. W międzyczasie jajka obieramy i siekamy w drobną kostkę.
  3. Następnie bułkę odsączamy i dodajemy do posiekanych jajek wraz z drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, jajkiem, majonezem, solą oraz pieprzem.
  4. Całość dobrze mieszamy, dzielimy na pół i wykładamy foremki (2 x około 21 x 9 cm) lekko uklepując.
  5. Opcjonalnie możemy dodać nieco startego sera na wierzch, lub sera pokrojonego w paski ułożyć w formie plecionki na wierzchu.
  6. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie cały piekarnik, termoobieg) przez 40 minut.
  7. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pasztet jajeczny
Pasztet jajeczny
Pasztet jajeczny

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


1 thought on “Pasztet jajeczny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.