Sos czosnkowy jogurtowo-majonezowy
Sos czosnkowy moim zdaniem jest niezastąpiony do dań grillowych. Często stosuję go wtedy zamiennie z sosem tatarskim. Dodatkowo jest niezmiernie prosty i szybki w przygotowaniu, gorąco polecam nie tylko na grilla 🙂
Przepis na sos czosnkowy
Składniki
- 4 łyżki majonezu (100 g)
- 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g)
- 3-4 ząbki czosnku (21- 28 g)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 5 min
Ilość: około 250 g sosu czosnkowego
Przygotowanie
- Do pojemnika dodajemy majonez i jogurt grecki.
- Następnie czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
- Na koniec czosnek wraz z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
Sos czosnkowy przechowujemy w lodówce, do 5 dni.


Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 892 kcal | 178 kcal |
Białko | 7 g | 1 g |
Tłuszcze | 89 g | 18 g |
Węglowodany netto | 15 g | 3 g |
Błonnik | 1g | < 0,5 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 250 g sosu. Porcja to 50 g.
Zobacz również
#wegetariańskie #keto #LowCarb #bezjajek #bezglutenu #szybkie(<30min) #wegegrill #majonez #jogurtgrecki
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)
Przepis na pewno mi się przyda, dzięki 🙂