Sos czosnkowy jogurtowo-majonezowy

Sos czosnkowy jogurtowo-majonezowy

Sos czosnkowy moim zdaniem jest niezastąpiony do dań grillowych. Często stosuję go wtedy zamiennie z sosem tatarskim. Dodatkowo jest niezmiernie prosty i szybki w przygotowaniu, gorąco polecam nie tylko na grilla 🙂


Przepis na sos czosnkowy


Składniki

  • 4 łyżki majonezu (100 g)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g)
  • 3-4 ząbki czosnku (21- 28 g)
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 5 min 
Ilość: około 250 g sosu czosnkowego


Przygotowanie

  1. Do pojemnika dodajemy majonez i jogurt grecki.
  2. Następnie czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
  3. Na koniec czosnek wraz z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.


Sos czosnkowy przechowujemy w lodówce, do 5 dni.

Sos czosnkowy
sos czosnkowy
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna892 kcal178 kcal
Białko7 g1 g
Tłuszcze89 g18 g
Węglowodany netto15 g3 g
Błonnik1 g< 0,5 g

Z powyższego przepisu powstaje około 250 g sosu. Porcja to 50 g.

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


4 thoughts on “Sos czosnkowy jogurtowo-majonezowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.